Dramatische toename van antisemitische haatmisdrijven maakt de Canadese Joodse gemeenschap zenuwachtig

De ‘Swastika Man’ van Toronto. De man in kwestie, Michael Park, werd in 2021 drie keer gearresteerd voor drie afzonderlijke antisemitische incidenten, die allemaal gepaard gingen met geweld tegen zijn slachtoffers

Antisemitische incidenten in Canada stegen in 2021 met 47 procent volgens nieuw vrijgegeven overheidsstatistieken, waarmee Joden worden aangemerkt als de meest kwetsbare religieuze minderheid van het land als het gaat om haatmisdrijven.

Cijfers over misdaad die dinsdag zijn vrijgegeven door Statistics Canada, een overheidsinstantie, toonden aan dat aanvallen op leden van de zwarte en joodse gemeenschappen de meerderheid vormden van de haatmisdrijven die bij de politie werden gemeld.

Aanvallen op religieuze minderheden stegen in totaal met 67 procent, met een toename van 47 procent in het geval van Canadese joden. “Statistisch gezien weerspiegelt dit 1,3 op duizend leden van de Canadese Joodse gemeenschap die aangeven het doelwit te zijn geweest van een haatmisdaad in 2021”, merkte de Canadese Joodse belangenorganisatie The Centre for Israel and Jewish Affairs (CIJA) op in een commentaar op de bevindingen.

Canadese Joden “blijven de meest gerichte religieuze minderheid voor haatmisdrijven en tweede in het algemeen”, zei CIJA. “Er zijn ongeveer 380.000 Joden in Canada, die slechts één procent van de bevolking vertegenwoordigen, maar leden van de Joodse gemeenschap waren in 2021 het slachtoffer van 14 procent van alle gerapporteerde haatmisdrijven.”

CIJA’s president, Shimon Koffler Fogel, merkte op dat “Canadese joden meer dan 10 keer meer kans hadden dan enige andere Canadese religieuze minderheid om te melden dat ze het doelwit waren van een haatmisdaad. Dit is alarmerend.”

Fysieke aanvallen, vandalisme en beledigingen gericht tegen Joden werden allemaal geregistreerd onder de litanie van antisemitische haatmisdrijven. In mei 2021 leidden hernieuwde gevechten tussen Israël en de terroristische organisatie Hamas in Gaza tot boze pro-Palestijnse demonstraties in Canada, net als in andere landen, die vaak uitmondden in openlijk antisemitisme. 

B’nai Brith Canada, een andere Joodse gemeentelijke organisatie, registreerde in de loop van de maand meer dan 250 gewelddaden, waaronder 154 gevallen van intimidatie, 51 gevallen van vandalisme en 61 gevallen van geweld. 

Onder de “opmerkelijke” incidenten die door de groep werden genoemd, was een bijeenkomst in Montreal waarbij Joodse demonstranten werden aangevallen met stenen; doodsbedreigingen geslingerd naar een Israëlische restauranthouder in Vancouver; en openbare oproepen tot geweld tegen joden door demonstranten die door Calgary rijden.

Het antisemitische vandalisme van de verkiezingsaffiches van kandidaten tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar was een andere grote zorg waarmee de gemeenschap werd geconfronteerd. 

In augustus leidde premier Justin Trudeau de oproepen tot solidariteit met zijn twee mede-liberale partijkandidaten – de zittende parlementsleden Anthony Housefather en Rachel Bendayan – nadat hakenkruizen waren gekrabbeld op hun posters in hun respectieve berijden, of parlementaire kiesdistricten, van Mount Royal en Outremont in Montréal. Afzonderlijk in dezelfde maand vielen vandalen een joodse school in Montreal en een synagoge in Toronto aan.

Eind vorige maand spraken Joden in Toronto hun ongeloof uit over de vrijlating van een persoon genaamd “Swastika Man” , die in 2021 drie keer werd gearresteerd voor drie afzonderlijke antisemitische incidenten, die allemaal gepaard gingen met geweld tegen zijn slachtoffers. 

De man in kwestie, Michael Park, die een zwart hakenkruis op zijn blote borst liet zien, zit momenteel in zijn proeftijd. Parken zijn niet toegestaan ​​binnen 10 meter (32 voet) van een synagoge of andere Joodse instelling en het is verboden wapens te bezitten en cannabis en andere drugs te consumeren.

Bronnen:

 • naar een artikelDramatic Rise in Antisemitic Hate Crimes Unnerves Canadian Jewish Community” van 3 augustus 2022 en een artikelAlarm Among Toronto Jews as ‘Swastika Man’ Serial Offender Is Released by Court” van 20 juli 2022 en een artikel “Rash of Antisemitic Vandalism in Toronto ‘Extremely Disturbing,’ Says Canadian Jewish Group After Synagogue Defaced” van 19 augustus 2021 op de site van The Algemeiner
 • naar een artikel van Shanifa Nasser “Man with swastika on chest charged after 2 separate antisemitic incidents in Toronto” van 15 juli 2021 op de site van CBC

Een gedachte over “Dramatische toename van antisemitische haatmisdrijven maakt de Canadese Joodse gemeenschap zenuwachtig

 1. Dramatische toename van haatmisdrijven tegen Joden maakt de gemeenschap nerveus?

  Echt? Het stond gewoon in de sterren geschreven. Er is écht niets veranderd in het denken van de gemiddelde niet Jood.

  Openlijke Jodenhaat is gelukkig weer ‘cool na de gedwongen onthouding na WO2 en word doorgegeven via de moedermelk en zonder enige consequentie weer gepropageerd in politiek & media, universiteiten & scholen, voetbalvelden & verenigingen, NGO’s & VN etc.etc.etc.

  Er is écht niets nieuw onder de zon…..””één Jood = één Jood te veel”” is nog stééds het motto.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.