Chinese draak laat zijn tanden zien: Amerikaans bezoek aan Taiwan heeft consequenties

Het bezoek van de Amerikaanse Democrate en voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi – volgens diplomatiek protocol de op twee na hoogste politica na de president en de vicepresident van de VS – aan Taiwan zal volgens China consequenties hebben.

Er vonden al manoeuvres met 21 Chinese gevechtsvliegtuigen plaats, die het Taiwanese luchtruim schonden en er werden door Peking ook andere militaire manoeuvres aangekondigd, evenals economische sancties.

Amerikaanse inmenging als affront
Voor China is Taiwan nog steeds een deel van het land, alles andere wordt als inmenging in binnenlandse aangelegenheden beschouwd. Dat nu met Nancy Pelosi een hoge Amerikaanse politicus de eilandenstaat bezoekt, is voor China een affront. En voor de VS een bewust spelen met vuur – niet voor niets luiden ook de inschattingen van de Amerikaanse Veiligheidsraad dat het bezoek nog lang gevolgen zou kunnen hebben.

Niet voor niets onderhouden slechts 13 landen officiële diplomatieke betrekkingen met Taiwan. Zelfs de VS, die zichzelf beschouwen als beschermende macht van Taiwan, erkennen de republiek niet officieel. Ze ondersteunen het land echter met wapens en geven ook economische hulp.

Een jaar geleden heropende de VS hun Amerikaanse militaire basis in Taiwan

Ergste conflict sinds 1995
Het huidige bezoek en de daaropvolgende Chinese militaire manoeuvres zijn het ergste conflict in de kwestie Taiwan sinds 1995. Destijds stuurden de VS twee vliegdekschepen naar de regio en China vuurde ter intimidatie raketten in de richting van Taiwan af. De nu door de Chinese regering aangekondigde militaire oefeningen zouden hier wel eens op kunnen gaan lijken. Men gaat er ook van uit dat de oefeningen in de zeeën rondom Taiwan de scheepvaart zouden kunnen belemmeren.

De provocatie van de VS komt niet zomaar. De Amerikaanse president Biden moest in mei nog inbinden, toen hij verklaarde dat Taiwan in het geval van een Chinese aanval op militaire steun van de VS zou kunnen rekenen. Voor China vormde dit eens temeer een inmenging in binnenlandse aangelegenheden en ook een schending van de eigen veiligheidsbelangen.

Amerikaanse vazallen tegen China
De Duitse regering en ook de in de Atlantische brug ingebonden Duitse media staan achter de Amerikaanse politiek. Ook de Groene Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock gooide meer olie op het vuur en provoceerde de Chinese draak.

Precies op het moment van het Pelosi-bezoek waarschuwde ze op een VN-conferentie China en ging demonstratief achter Taiwan staan en beloofde zelfs ondersteuning in het geval van een Chinese aanval. Afgewacht moet worden of dit voorbeeld van “feministische buitenlandse politiek” de Duits-Chinese betrekkingen belast en in hoeverre China consequenties trekt uit de onvoorwaardelijk VS-trouw van Baerbock.

Oppositiepolitici in Duitsland hebben een wat meer verziende blik dan de feministische volkerenrecht”expert” op Buitenlandse Zaken en zien de wereld niet alleen maar zwart-wit.

China plaatst steeds meer van zijn soldaten in gevechtsposities [beeldbron: Xinhua]

China´s consequenties zouden wel eens pijn kunnen doen
Maar behalve militaire manoeuvres en mogelijke invasieplannen staan China ook andere middelen en manieren ter beschikking om nadruk te verlenen aan zijn belangen. Tegen Taiwan werden eerst sancties opgelegd. Zo werd de invoer van citrusvruchten of vis uit Taiwan naar China verboden. Bovendien werd ook gestopt met de export van zand naar Taiwan.

Dit treft niet alleen de Taiwanese bouweconomie, zoals de mainstream media tot nu toe vermeldden, maar ook de chip- en halfgeleiderindustrie van het land – nog altijd een van de grootste ter wereld. En dit invoerverbod zou ook nog meer enorme gevolgen voor de wereldeconomie kunnen hebben, want lithium is voor de productie van chips en halfgeleiders onontbeerlijk.

“Wochenblick” berichtte al over de geostrategische betekenis van de Taiwanese chipindustrie.

Zware tijden voor Taiwanese economie
Afhankelijk van de politieke situatie in de wereld zouden er wel eens meer sancties van China tegen Taiwan kunnen volgen. Dit zou voor het land des te fataler zijn, omdat China de grootste handelspartner van de eilandstaat is.

En in tegenstelling tot de politici uit de EU is de leiding van de Chinese Communistische Partij bij de keuze van sancties onder omstandigheden trefzeker. Die hebben dan daadwerkelijk effect daar waar ze dat moeten hebben en niet juist meer in het eigen land, zoals dat bij de westelijke sancties tegen Rusland het geval is.

Bronnen:

  • naar een artikel van Matthias Hellner “Chinesischer Drache zeigt Zähne: US-Besuch in Taiwan hat Konsequenzen” van 3 augustus 2022 op de site van Wochenblich in een vertaling door E.J. Bron op de site van de auteur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.