Relaties tussen Joodse en Arabische Israeli’s verslechteren

Abd Al-Bari Atwan: “Wat ik in het Arabisch zeg is compleet verschillend van wat ik in het Engels zeg [maar zeg niet dat ik lieg of ik hak je kop eraf!]”

Een onderzoek van het Israel Democracy Institute naar de relatie tussen Joodse en Arabische Israeli’s** wijst op grote verschillen in inzicht tussen beide groepen.

Het onderzoek, uitgevoerd in april en augustus 2021, stond onder leiding van de Israelische professor Tamar Hermann. Zij onderzochten uiteenlopende aspecten zoals identiteit en civiele participatie, onderwijs, arbeidsmarkt en rechtshandhaving.

Identiteit en civiele participatie
Slechts 50 procent van de Arabische ondervraagden voelt zich onderdeel van de Israelische samenleving. Dit is een daling van 7 procent ten opzichte van de vorige studie uit 2019. Aan Joodse kant werd er een stijging van 3 procent genoteerd, van mensen die aangaven zich onderdeel van de Israelische samenleving te voelen, van 84 naar 87 procent. 

51 procent van de Joodse respondenten gelooft dat Arabische Israeli’s willen integreren en onderdeel willen uitmaken van de Israelische samenleving. Dit is overigens een daling van 5.5 procent. Van de Arabische ondervraagden geeft 80 procent aan dat zij dit graag willen, een kleine daling van 2.5 procent ten opzichte van 2019.

Daarnaast is 33 procent van de Joodse Israeli’s van mening dat een Arabische Israeli, die zich Palestijns voelt, ook een loyale burger van Israel kan zijn. Dit percentage toont correlatie met de politieke affiniteit van de ondervraagden. 73 procent van de Joodse respondenten die zich links noemt gelooft in de loyaliteit tegenover Israel, terwijl 19 procent van de rechtste ondervraagden het hiermee eens is.

Arabisch onderwijs
Aangaande het onderwijs lopen de meningen van zowel Joodse als Arabische Israeli’s uiteen. 78 procent van de Arabische Israeli’s wil dat het Arabische onderwijssysteem de vrije hand krijgt in het opstellen van het curriculum op Arabische scholen. De Joodse ondervraagden dachten hier anders over. Zo gaf 63 procent aan hier tegenstander van te zijn.

De mening van Joodse en Arabische Israeli’s lopen sterk uiteen als het gaat om het opnemen van historische en culturele aspecten uit de Arabische gemeenschap in het Israelische curriculum. Terwijl 92.5 procent van de Arabische respondenten dit graag ziet, wordt dit door slechts 44 procent van de Joodse respondenten gesteund.

Gevoel van ongelijkheid op arbeidsmarkt
De studie wees verder uit dat Arabische Israeli’s zich achtergesteld voelen op de Israelische arbeidsmarkt. Zo gelooft 81 procent van hen, ook al denken zij geschikter te zijn, dat Joodse landgenoten eerder de baan krijgen of worden toegelaten tot een studieprogramma.

Arabische Israeli’s maken 22 procent van de Israelische samenleving uit. Hun percentage in leidinggevende posities is echter veel lager. Joodse en Arabische ondervraagden hebben hier een andere verklaring voor. De meerderheid van de Arabische respondenten verklaren dit verschil doordat “Joden de wens hebben om Arabieren van gezaghebbende posities te weren”. Het grootste deel van de Joodse ondervraagden (34 procent) zegt dat dit komt doordat “Arabische burgers niet willen toetreden tot de ambtenarij”.

Criminaliteit binnen Arabische gemeenschap
Joodse en Arabische Israeli’s geven ook beide een andere verklaring voor de hoge criminaliteitscijfers binnen de Arabische gemeenschap. Twee verklaringen worden het vaakst genoemd. 58 procent van de Arabische en 30 procent van de Joodse respondenten gelooft dat de Israelische regering te weinig investeert in misdaadpreventie.

Echter legt 36.5 procent van de Joodse ondervraagden de schuld bij Arabische leiders die te weinig zouden samenwerken met de politie om misdaad te bestrijden. 17 procent van de Arabische Israeli’s is het hiermee eens.

Wanneer Arabieren Israël omarmen en Joden niet – Einat Wilf

Relatie tussen Joodse en Arabische Israeli’s
Het onderzoek wees ook uit dat beide gemeenschappen een negatiever beeld over elkaar hebben in vergelijking met 2019. Zowel Joodse als Arabische Israeli’s noteren een daling in hun bereidheid om elkaar als persoonlijke vriend te accepteren. Ook laat de studie een sterke daling zien in de bereidheid om elkaar als buren te accepteren. Van Joodse kant is deze bereidheid gedaald van 58 naar 45 procent, terwijl bij de Arabische Israeli’s een afname van 89 naar 64 procent is genoteerd. 

Verder is het opvallend dat beide gemeenschappen hun onderlinge verhoudingen anders ervaren. Zo zegt 30 procent van de Arabische Israeli’s dat hun relatie met Joden goed tot erg goed is, terwijl 9 procent van de Joodse respondenten hun relatie met Arabische landgenoten als goed tot erg goed omschreef. Ten opzichte van de vorige studie is er een daling van 1 procent aan Arabische en 11 procent aan Joodse kant genoteerd. 

Bovendien geeft 50 procent van de Joodse ondervraagden en 20 procent van de Arabische Israeli’s aan voorstander te zijn dat beide groepen gescheiden van elkaar leven. Dit is een stijging van 4 procent aan Joodse en 3 procent aan Arabische kant. Bij Joodse groepen werd hier echter verschillend over gedacht. Zo was 85 procent van de ultraorthodoxe Joden het met de stelling eens, terwijl 32 procent van de seculiere Joden deze gedachte deelde.

Ten slotte verklaart 65 procent van de Joodse ondervraagden en 13 procent van de Arabische Israeli’s dat zij elkaars woongebieden liever vermijden. Dit is een stijging van 7 procent aan Joodse kant en 5 procent aan Arabische kant. Ook geeft 37 procent van de Joodse respondenten aan dat Arabische Israeli’s alleen land mogen kopen in hun eigen gemeenschap, terwijl 18 procent zelfs vindt dat Arabieren helemaal geen grond binnen Israel mogen verkrijgen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Rico Brentjes “Enquête: Relatie tussen Joodse en Arabische Israeli’s verslechterd” van 29 juli 2022 op de site van CIDI.nl

Een gedachte over “Relaties tussen Joodse en Arabische Israeli’s verslechteren

 1. De Arabieren in Israel zijn een makkelijke prooi voor de kleine groep haatzaaiers………… maar ook Israel heeft boter op zijn hoofd.

  Ze laat véél te veel over haar kant gaan onder het motto ‘dat het wel goed zal komen………..niet dus.

  Het té vrije antisemitische onderwijs, de criminaliteit in de Arabische sector die niet aangepakt word etc.etc.etc.

  De ‘ongelijkheid’ op de arbeidsmarkt komt dan weer door gebrek aan vertrouwen en dát hebben de Arabieren helemaal aan zichzelf te danken door hun opruiende politiek & gespleten tong.

  Ze hebben alle kansen gekregen om te integreren & samen te werken wat een overgrote meerderheid ook heeft gedaan maar bij sommigen wint door propaganda de EQ het stééds weer van de IQ.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.