Bosnië & Herzegovina accepteren antisemitisme definitie (IHRA)

De verloren gemeenschap van sefardische Joden van Sarajevo, Bosnië

Bosnië en Herzegovina heeft de Internationale Definitie van Antisemitisme (IHRA) aangenomen.

Het besluit vond plaats op zowel parlementair niveau als op het niveau van het kabinet van het voorzitterschap, en werd geleid door de voorzitter van het parlement van Bosnië en Herzegovina, Dragan Čović, en het Servische lid van het kabinet van het voorzitterschap, Milorad Dodnik.

Het hoofd van het kabinet van de voorzitter van het presidentschap van Bosnië en Herzegovina, Tonka Krešić Gagro, zei:

“Ik ben verheugd om de IHRA-werkdefinitie van antisemitisme aan te nemen, een poging die is gedaan door de heer Dragan Čović. Voor mij, als burger van Bosnië en Herzegovina, met een joodse erfenis in mijn familie, is het een stap voorwaarts voor ons volk. Het is een manier om diep respect te tonen voor de miljoenen die zijn vermoord tijdens de Holocaust, en voor degenen die het hebben overleefd, en om hun nalatenschap te behouden en de geschiedenis te herinneren.”

Campaign Against Antisemitism (CAA) juicht het besluit toe, dat de solidariteit van de Bosnisch/Herzegovijnse regering met de Joodse gemeenschap aantoont in deze zorgwekkende tijd voor Joden in Europa.

Groot-Brittannië was het eerste land ter wereld dat de internationale definitie aannam, iets waarvoor Campaign Against Antisemitism en Lord Pickles hard hebben gewerkt tijdens vele ontmoetingen met functionarissen in Downing Street. Bosnië en Herzegovina voegt zich bij een groeiende lijst van nationale regeringen en openbare instanties die de definitie gebruiken

  • De totale bevolking van Bosnië en Herzegovina op 1 januari 2016 bedroeg 3.825.300. De bevolking nam in 2015 af met 5600. Op 1 januari 2016 werd de belangrijkste Joodse bevolking van Bosnië-Herzegovina geschat op 500 (0,01% van de bredere bevolking), en de uitgebreide Joodse bevolking werd geschat op 1000 (0,03% van de totale bevolking). Volgens de Wet op de Terugkeer komen naar schatting 1200 Bosniërs in aanmerking voor het Israëlische staatsburgerschap. De Joodse gemeenschap is geconcentreerd in Sarajevo en is grotendeels sefardisch. 1500 Joden vertrokken in 1991 tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië naar Israël.
De bijna 500 jaar oude Joodse begraafplaats in Sarajevo is een van de grootste Joodse begraafplaatsen in Zuidoost-Europa

Joden van Bosnië
Joodse vluchtelingen uit Spanje vestigden zich in Bosnië-Herzegovina in de 16e eeuw, en Ladino (of Joods-Spaans) werd de lokale Joodse taal. De regio stond toen onder Ottomaanse overheersing. Joden onderhielden over het algemeen goede betrekkingen met de meerderheid van de christelijke en moslimgemeenschappen. Ze floreerden als kooplieden, ambachtslieden, artsen en apothekers – op een bepaald moment in de 19e eeuw waren alle artsen in Sarajevo naar verluidt joods.

Na de bezetting van een groot deel van Bosnië en Herzegovina door het Oostenrijks-Hongaarse rijk in 1878, vestigden Asjkenazische joden zich in Sarajevo en stichtten hun eigen gemeente. Sarajevo werd een van de belangrijkste Joodse centra in de regio en bleef dat ook toen het gebied in 1918 deel ging uitmaken van Joegoslavië.

Ongeveer 12.000 van de 14.000 Joden in Bosnië woonden in Sarajevo aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer 8.000 werden gedood in de Holocaust. Een groot deel van de moord op Bosnische joden werd uitgevoerd door de Ustase [Ustaše], de Kroatische nationalistische extreemrechtse beweging die een deel van Joegoslavië regeerde onder nazi-bescherming.

Plaatje hierboven: De Ustasha waren berucht voor hun nietsontziende boosaardigheid en wreedheid. Hierboven zagen soldaten van de Ustasha in 1942 met een boomzaag het hoofd af van de nog levende Branko Jungić – een etnische Serviër die in Bosnië woonde – omdat hij weigerde zich van de orthodoxie tot het katholicisme te bekeren [beeldbron: Wikipedia]

Het communistische Joegoslavië van na de Tweede Wereldoorlog was een losse federatie van zes republieken – Servië, Kroatië, Slovenië, Bosnië-Herzegovina, Macedonië en Montenegro – geregeerd door de voormalige partizanenheld maarschalk Josip Broz Tito, die stierf in 1980. Bosnië-Herzegovina was de op twee na grootste Joegoslavische republiek, met een bevolking van Serviërs, Kroaten en moslims. Gedurende deze periode bleef Sarajevo een van de belangrijkste Joodse centra in Joegoslavië. Er waren veel kleinere joodse gemeenschappen in steden als Mostar en Banja Luka.

In de naoorlogse periode behoorden Joegoslavische joden tot lokale gemeenschappen die verbonden waren in autonome republiek-brede organisaties, die op hun beurt lid waren van een landelijke Federatie van Joodse Gemeenschappen in Belgrado. Juridisch gezien werden Joden – bestaande uit ongeveer 6.000 mensen in het voormalige Joegoslavië – erkend als zowel een etnische als een religieuze gemeenschap. 

Het communistische Joegoslavië maakte geen deel uit van het Sovjetblok en lokale joden werden niet vervolgd of geïsoleerd zoals die van andere communistische staten. Maar ze assimileerden over het algemeen in de samenleving en verloren het contact met het religieuze leven: ze waren eerst ‘Joegoslaven’ en daarna ‘Joden’. Er was maar één rabbijn in het land.

Het witte gebouw links is de Grote Synagoge van Sarajevo in Bosnië in 1904

De Federatie van Joegoslavische Joodse Gemeenschappen was verantwoordelijk voor de zorg voor Joodse begraafplaatsen, synagogen en andere infrastructuur in steden waar geen gemeenschappen meer bestonden. Sommige van deze begraafplaatsen werden naar elders verplaatst, terwijl andere tegen aanzienlijke kosten werden onderhouden. De Joodse gemeenschap richtte ook bijna 30 gedenktekens op rond Joegoslavië om Joden te herdenken die tijdens de oorlog zijn omgekomen.

De ontbinding van Joegoslavië begon met de afscheiding van Slovenië, en vervolgens van Kroatië en Bosnië-Herzegovina, in 1991. Dit was het begin van de reeks Balkanoorlogen waarbij naar schatting tweehonderdvijftigduizend mensen omkwamen en duizenden historische monumenten werden vernietigd voordat ze kwamen. eindigde in 1995. Tijdens het beleg van Sarajevo, 1992-1995, vormden de joden in de stad een belangrijk kanaal voor niet-sektarische humanitaire hulp.

De ineenstorting van Joegoslavië in kleinere onafhankelijke landen maakte de voortzetting van Joodse instellingen bijzonder moeilijk, zelfs zonder het trauma van de oorlog en de Joodse emigratie die het gevolg was. De kleine Joodse gemeenschappen van het voormalige Joegoslavië, waaronder die van Bosnië-Herzegovina, hebben zichzelf herschapen als meer lokale organisaties, hebben eerdere banden hersteld en hun associatie met Joodse gemeenschappen en instellingen in zowel Israël als Europa uitgebreid. Er wonen nu ongeveer 700-1.000 Joden in B&H.

Bronnen:

  • naar een artikelBosnia and Herzegovina adopts International Definition of Antisemitism” van 29 juli 2022 op de site van Campaign Against Antisemitism
  • naar een artikel van David I. Klein “In Bosnia and Herzegovina, Jews are barred from political positions of power. A potential law could deepen divides” van 27 juli 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikel “Sarajevo protests Mass for slain Nazi allies with march for their victims” van 16 mei 2020 en een artikel “Bosnian Catholic cardinal plans to honor Nazi collaborators in memorial” van 14 mei 2020 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikelBosnië-Herzegovina” op de site van Jewish Heritage Europe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.