VS liquideren in Afghanistan Al Qaeda leider Al-Zawahari met drone aanval

De Saoedische Osama bin Laden (links) samen met zijn adviseur de Egyptenaar Ayman al-Zawahiri (rechts) in november 2001, nauwelijks twee maanden na de aanslag op het WTC aka 9/11 in New York

De Verenigde Staten hebben dit weekend al-Qaeda-leider Ayman Al-Zawahri gedood bij een drone-aanval, een operatie waarbij hij via zijn familie werd opgespoord, zo bevestigde een hoge regeringsfunctionaris aan verslaggevers.

De aanval, uitgevoerd door een door de CIA bediende luchtmacht-drone, vond plaats om 06:18 uur lokale tijd in Kabul toen de leider van al-Qaeda op het balkon van zijn huis stond, zei de functionaris. Een persoon die bekend was met de operatie zei afzonderlijk dat het ‘een paar dagen’ duurde om de dood te bevestigen omdat de VS ‘niet veel middelen ter plaatse hebben’.

Zawahri heeft nooit de bekendheid gekregen van zijn voorganger, Osama bin Laden, maar zijn liquidatie is niettemin een grote overwinning voor de Verenigde Staten in de voortdurende strijd tegen islamistisch terrorisme, vooral omdat de Verenigde Naties waarschuwen dat de terroristische groepering haar collega’s overtreft zoals de Islamitische Staat – als een wereldwijde bedreiging voor de lange termijn.

In een toespraak waarin hij de operatie aankondigde, zei president Joe Biden dat hij de definitieve goedkeuring had gegeven om Zawahri te doden, die nog steeds aanvallen op de VS en hun bondgenoten plant. “Gerechtigheid is geleverd, en deze terroristische leider is niet meer”, voegde hij eraan toe. Minuten voor die toespraak sprak een hoge ambtenaar met verslaggevers over hoe Zawahri werd opgejaagd, gevonden en vervolgens gedood.

Bronnen:

 • naar een artikel van Alexander Ward “U.S. kills al Qaeda leader Ayman al-Zawahri in drone strike” van 1 augustus 2022 op de site van Politico
 • naar een artikel van Elad Benari “Biden confirms: US eliminated Al-Qaeda leader in Afghanistan” en een artikelSaudi Arabia welcomes elimination of Al-Qaeda leader” van 2 augustus op de site van Israel National News (INN)

5 gedachtes over “VS liquideren in Afghanistan Al Qaeda leider Al-Zawahari met drone aanval

 1. In de tweede alinea wordt gesproken over ‘de moord op’ hoop niet dat dit de doorgesijpelde mening is van de schrijver.
  Het is geen moord het op z’n hoogst een liquidatie.

  Like

 2. Ik denk dat ze dit hebben gedaan in aanloop naar de verkiezingen in het najaar, dan kunnen ze weer goodwill kweken bij het volk.

  Like

 3. Al Zawahiri dood…….voor hem duizend anderen.

  Het depot van Moslim fanatici is oneindig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.