Roemenië en Israël bereiken akkoord om overlevenden van de Holocaust te compenseren

Lokale Roma, onder toezicht van een Roemeense politieagent, helpen bij het verwijderen van lijken uit de Iasi-Calarasi dodentrein tijdens een stop in Targu-Frumos. De trein, onder bevel van sergeant Ion Leucea en een detachement van de Roemeense politie, vertrok uiteindelijk in de vroege ochtenduren van 30 juni 1941 uit Iasi

Israël heeft een overeenkomst bereikt met de regering van Roemenië waardoor Roemeense overlevenden van de Holocaust die in Israël wonen, een compensatie kunnen ontvangen in de vorm van een pensioen van de Roemeense socialezekerheidsinstantie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden volgens een rapport uit 2004 van de Roemeense regering tussen 280.000 en 380.000 Joden vermoord door de nazi’s en hun Roemeense medewerkers. Het cijfer omvat niet de moorden in de door Hongarije gecontroleerde Roemeense gebieden op dat moment.

De overeenkomst die maandag werd aangekondigd door de Israëlische minister van Sociale Gelijkheid Merav Cohen en de interim-premier Yair Lapid omvat de ontwikkeling van een systeem voor Israëlische burgers die tijdens de oorlog Roemenië zijn ontvlucht om claims in te dienen voor een maandelijks pensioen.

“Er zijn niet veel jaren meer om de overlevenden van de Holocaust te dienen; daarom werken we met een gevoel van missie en urgentie om alles te doen wat in onze macht ligt om hun economische situatie te verbeteren, diensten voor hen verder te ontwikkelen en hen in staat te stellen waardig oud te worden,” zei Cohen.

“Vorig jaar hebben we overeenkomsten gesloten met verschillende landen die honderden miljoenen sikkels extra hebben opgeleverd die zullen worden overgemaakt naar de rekeningen van de overlevenden. We hebben ook 300 miljoen NIS toegewezen in de staatsbegroting om de steunbetalingen voor de armste overlevenden van de Holocaust te verhogen.

“Deze stappen hebben sommige overlevenden van de Holocaust in staat gesteld hun maandelijkse inkomen met duizenden sikkels te verhogen”, voegde ze eraan toe. “We zullen met volle kracht blijven optreden namens de overlevenden van de Holocaust, en de oudere bevolking in het algemeen, in Israël.”

De voorzitter van het Centrum voor Holocaustoverlevenden in Israël, Colette Avital, Dan Ezrachi van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Israëlische ambassadeur in Roemenië David Saranga en de Roemeense ambassade in Israël waren allemaal bij het proces betrokken, zei ze.

“De staat Israël moet er alles aan doen zodat Holocaustoverlevenden hier in het land kunnen leven met de waardigheid die ze verdienen”, zei Lapid. “Dit is onze basisplicht als samenleving: ervoor zorgen dat de overlevenden hun leven op de best mogelijke manier leven.”

De rabbijn van de stad Iasi in Roemenië draagt ​​een Torah-rol op weg naar een deportatietrein, 28 juni 1941.

Bronnen:

  • naar een artikelRomania, Israel Ink Agreement for Compensation to Holocaust Survivors” van 1 augustus 2022 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.