Abbas verandert de Palestijnse gebieden langzaam maar zeker in een islamitische dictatuur

Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas, kroont zichzelf tot Keizer van Ramallah in navolging van Napoleon Bonaparte die dat ook deed in 1804

Een ervaren correspondent uit Jeruzalem voor een gerespecteerde internationale telegraafdienst vertrouwde deze week toe dat haar superieuren haar hadden verteld dat ze niet in het minst geïnteresseerd waren in verhalen over de aanstaande verkiezingen van 1 november in Israël.

Dit is natuurlijk te begrijpen. Per slot van rekening zullen dit de vijfde verkiezing van Israël zijn in iets meer dan drie en een half jaar. De belangrijkste spelers zijn niet veranderd, de problemen zijn niet bijzonder mondiaal van aard en de persoonlijkheidsgestuurde politiek die de race kenmerkt, is gericht op de gemiddelde Israëlische kiezer, niet op waarnemers in het buitenland.

Maar het feit dat Israël verkiezingen blijft houden, kan niet worden onderschat in het Midden-Oosten, waar dictaturen heersen. En het feit dat de opkomst van Israël bij elke algemene verkiezing rond de 70% schommelde, ondanks hun frequentie, is iets om jaloers op te zijn, vooral in de Verenigde Staten, waar de gemiddelde opkomst over de afgelopen vier verkiezingen 56,9% was.

Waar de internationale media actief belang bij kunnen en moeten hebben, is het contrast tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit (PA) als het gaat om de respectievelijke staten van hun regeringen. De buitenlandse pers vergelijkt Israël graag met de Palestijnen op andere punten, zoals de kracht van hun veiligheidstroepen, de vaccinatiegraad tegen COVID-19 en het gemiddelde inkomen.

Palestijnse politie ranselt Palestijnse betogers af tijdens een manifestatie tegen president Mahmoud Abbas

Toch is de fundamentele kwestie van democratisch bestuur in Jeruzalem en Ramallah een schijnbare non-starter.

Dus waarom schrijven we niet dat de laatste presidentsverkiezingen zijn gehouden op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook op 9 januari 2005? Misschien is een stuk over hoe de parlementsverkiezingen voor de Palestijnse Wetgevende Raad voor het laatst plaatsvonden op 25 januari 2006 op zijn plaats. 

Mensen die meer willen weten over het Palestijnse volk, zouden graag willen weten dat Fatah-kandidaat Mahmoud Abbas is gekozen voor een termijn van vier jaar. Hij zit momenteel in zijn 18e jaar van die termijn.

Ook zijn prominente media niet geïnteresseerd om hun lezers eraan te herinneren dat de internationale gemeenschap de Palestijnen actief heeft ontmoedigd om verkiezingen te houden, omdat peilingen aangeven dat ze zouden worden gewonnen door Hamas, die door de VS en de Europese Unie als een terroristische organisatie wordt beschouwd.

Maar nu zijn er nieuwe ontwikkelingen in de Palestijnse Autoriteit die de internationale media diepgaand zouden moeten behandelen en die niet zijn gemeld.

Veiligheidsagenten van de Palestijnse Autoriteit (PA) in burger sloegen op 26 juni 2021 een man in Ramallah tijdens een demonstratie om te protesteren tegen de dood van Banat terwijl hij in hechtenis was genomen door PA-veiligheidstroepen [beeldbron: Ahmad Gharabli/AFP via Getty Images]

Abbas heeft maatregelen genomen die de PA in een dictatuur zouden kunnen veranderen, volgens een nieuw rapport dat deze week is gepubliceerd door de Israëlische NGO Palestijnse Media Watch en is geschreven door advocaat Maurice Hirsch, het hoofd van juridische strategieën voor de organisatie en een voormalig hoofd van de militaire vervolging in Judea en Samaria.

Uit het rapport bleek dat Abbas het Palestijnse parlement ontmantelde, de grondwet van de PA verliet en structurele veranderingen aanbracht in de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie die hem meer controle gaven. Vorig jaar annuleerde Abbas de Palestijnse verkiezingen en slechts vijf maanden geleden herstructureerde hij de instellingen van de PA.

“Alle internationale voorstellen die pleiten voor de oprichting van een Palestijnse staat benadrukken dat het democratisch moet zijn, maar er is niets meer over van Palestijnse democratie”, vertelde Hirsch aan Israëls grootste oplagekrant Israel Hayom. “De term ‘Palestijnse democratie’ is altijd een tegenstelling geweest, maar de laatste tijd is het erger geworden.”

Hirsch zei dat de veranderingen die door Abbas zijn aangebracht er toe doen, omdat de financiering van de PA bedoeld is om het Palestijnse volk te helpen, niet om zijn heerschappij over hen te ondersteunen.

Palestijnse politie slaat betoging van vrouwen uit elkaar in Ramallah

Geen enkele grote buitenlandse media heeft gevolg gegeven aan het alarmerende rapport van Hirsch, hoewel de PA financiering ontvangt van de VS , de EU , de VN , het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank, Rusland, Noorwegen, Japan, Saoedi-Arabië, Canada, Jordanië, Egypte en Tunesië.

En terwijl de media schijnbaar op lemen voeten lijken, zijn er veranderingen opgemerkt in de Palestijnse straat. Honderden Palestijnse advocaten protesteerden maandag tegen de uitspraak van Abbas bij decreet en zonder parlement om zijn macht te controleren. De demonstranten werden verhinderd door de oproerpolitie om in de buurt van Palestijnse regeringskantoren te komen.

Mochten de protesten uitbreiden en serieuzer worden, dan kunnen de wereldwijde media eindelijk de chronische corruptie van Abbas serieuzer gaan nemen. Maar verandering gebeurt niet in een vacuüm. Demonstraties die nauwelijks worden gemeld, leveren niet veel op.

Evenmin wordt het lijden van de Palestijnen door corruptie door Fatah gedekt door hun eigen media, als gevolg van het harde optreden van Abbas tegen journalisten in de PA. Zijn Algemene Inlichtingendienst arresteerde afgelopen donderdag journalist Thaer Fakhoury, slechts het laatste voorbeeld van wat maar al te alledaags is geworden: het met voeten treden van de persvrijheid.

Uitbreiden buiten de Palestijnse Gebieden en Abbas laten wegkomen met corruptie bevordert niet het belang van vrede in het Midden-Oosten.Als zodanig is het nu tijd voor media over de hele wereld om verslag uit te brengen over de staat van de democratie in de PA, de corruptie ervan te benadrukken, en ja, het te vergelijken met wat er naast de deur in de staat Israël gebeurt.

Er is ook corruptie in de Joodse staat. Een voormalige premier heeft onlangs een gevangenisstraf uitgezeten. Een ander staat nu terecht voor omkoping, fraude en vertrouwensbreuk. De aanklachten tegen beide mannen werden onthuld door de robuuste Israëlische media die niet gehinderd worden door de regering die ze meedogenloos bericht.

De Palestijnen verdienen niet minder. Ze rekenen op de buitenlandse pers om de wereld te laten weten wat er werkelijk in de PA gebeurt. Zullen de media de oproep beantwoorden?

Bronnen:

 • naar een artikel van Gil Hoffman “Plight of Palestinians Grows as Media Stays Mum on PA Descent Into Dictatorship” van 28 juli 2022 op de site van Honest Reporting
 • naar een artikel van Ariel Kahana “Abbas creating dictatorship in Palestinian Authority” van 25 juli 2022 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Abbas verandert de Palestijnse gebieden langzaam maar zeker in een islamitische dictatuur

 1. De “palestijnse president” die “de palestijnse gebieden” langzaam maar zeker in een Islamitische dictatuur verandert………zonder dat het altijd met arendsogen observerende Westen daar notie van krijgt……LOL!!

  Ik zou zeggen…..laat hem want die “palestijnse gebieden” zijn gewoon Joodse gebieden waar veel Arabieren wonen en misschien is die “omwenteling” in nóg een Islamitische staat precies de bril die ignorante Westerse bemoeials nodig hebben om alles in juiste proportie te zien.

  Die maaltijd over die “palestijnse democratie die in vrede met buurland Israel wil leven in een 2-staten oplossing” is door Abbas & vrienden gekookt en door het Westen met smaak verorbert blijkt dan toch een utopie.

  Wie had dát nu gedacht van die aardige democraat, Dhr. Mahmood Abbas/Abu Mazen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.