Niets in de geschiedenis kan worden vergeleken met de Holocaust

Op Tisha Be’av wordt de vernietiging van zowel de Eerste als de Tweede Tempel in Jeruzalem herdacht

We gaan thans de donkerste dagen van de Joodse kalender in, de Negen Dagen (dit jaar eigenlijk 10 dagen) die culmineren in Tisha Be’av, het ‘Zwarte Vasten’. 

Terwijl deze 25-urige dag van plechtigheid – wanneer eten, drinken, baden en seksuele relaties worden opgeschort – de vernietiging van zowel de Eerste als de Tweede Tempel herdenkt, gaat de oorsprong van de tragedie veel verder terug in de geschiedenis.

Het was op deze datum dat verkenners, die door Mozes naar het land Israël waren gestuurd, terugkwamen met een negatief rapport en beweerden dat verovering onmogelijk was en vestiging zinloos. Gods woede was zo groot dat Hij verordende dat de hele generatie zou uitsterven en dat de toegang tot het Heilige Land zou worden uitgesteld totdat een nieuwe en meer trouwe bevolking zou opstaan.

“Je hebt op deze datum onnodig gehuild,” schold God tegen de mensen, “maar in de toekomst zul je voldoende reden hebben om te huilen.” En dus was de 9e Av een datum voor opoffering en verdriet. Tisha Be’Av wordt jaar herdacht in het weekeinde van 6/7 augustus 2022.

Ik stel voor dat Tisha Be’av niet gereserveerd is voor exclusieve aandacht voor de vernietiging van de Tempels en de ondergang van Jeruzalem. Ik zie een verband tussen die eerste zonde van de spionnen, de val van het eerste en tweede Joodse Gemenebest en de Shoah. 

Want als we Israël onmiddellijk waren binnengegaan, zeggen de wijzen, dan zouden we een heerschappij over Israël hebben gevestigd die nooit verbroken zou kunnen worden. Als zodanig zouden we nooit verbannen zijn en dus nooit kwetsbaar zijn geweest voor de krachten van het kwaad die vele eeuwen later door Europa raasden. Zo zijn de tragedies van de Hurban en de Holocaust onlosmakelijk met elkaar verweven.

Is de Holocaust een unieke catastrofe in zijn soort, of is het slechts een van de vele verschrikkelijke gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan in de geschiedenis van de mensheid? Is er in het bijzonder een verband met het lijden van zwarten in de VS en elders?

De plundering van de Tweede Joodse Tempel in Jeruzalem in 70 na Chr. en de diefstal van de Menorah door de Romeinen zoals wordt afgebeeld in een basreliëf op de Triomfboog van Titus te Rome

Museumrondleiding

Eerder deze zomer hebben mijn vrouw Susie en ik een aantal fascinerende plekken bezocht. We voeren naar Bermuda, een zelfbesturend Brits gebied in de Noord-Atlantische Oceaan. Een archipel van zeven kleine eilanden, het is een populaire toeristische bestemming met een kleurrijke geschiedenis. 

Het huisvestte grote Britse en Amerikaanse bases en diende als een belangrijk vormingspunt tijdens de Tweede Wereldoorlog, het beschermen van geallieerde schepen en het jagen op Duitse onderzeeërs. Het diende ook als een belangrijk verrekenkantoor voor post die van Europa naar Amerika werd gestuurd, en men kan daar nog steeds de drastische brieven lezen die werden gestuurd door Joden in door de nazi’s bezette landen, waarin vergeefs werd gesmeekt om hulp en redding.

Bermuda diende ook als een belangrijk verzamelpunt voor de slavenhandel en bracht duizenden Afrikaanse slaven naar de Nieuwe Wereld. Decennialang was Bermuda in de 17e eeuw het belangrijkste ontschepingspunt voor in Afrika geboren slaven die naar Virginia werden gestuurd; een zwart kind kon voor zes pond worden gekocht, een vrouw voor tien.

Later op onze reis bezochten we het Weizman National Museum of American Jewish History in Philadelphia – liefkozend bekend als OY! – die ik beschouw als een van de mooiste Joodse musea waar ook ter wereld. Het volgt nauwgezet de migratie van Joden naar de VS, vanaf de eerste opgerichte gemeenschap van Joden uit Brazilië in 1654 tot heden. 

Een van de vele exposities is een bespreking van de Joodse houding ten opzichte van slavernij, met name in het zuiden, met rabbijnen en gemeenschapsleiders aan beide kanten. Segregationisten en Abolitionisten voerden felle debatten over de behandeling van zwarten in hun specifieke gemeenschappen.

In Nashville, Tennessee, brachten we tijd door in het National Museum of African-American Music, dat een eerbetoon brengt aan de talloze zwarte artiesten die door de eeuwen heen pionierden met muziek. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de discriminatie van zwarten die deze industrie en andere teisterden. Zwarte muzikanten werden verbannen, gemarginaliseerd en onderbetaald tot relatief moderne tijden.

Zwarte slavenhandel in de VS

Het Zwarte Holocaust Museum

Dat brengt ons bij het Black Holocaust Museum in Milwaukee, Wisconsin. Dit museum is opgericht door Dr. James Cameron, na een bezoek aan Yad Vashem enkele jaren geleden. In zijn woorden zegt Cameron dat hij “bewonderde hoe Joden hun geschiedenis waarderen, hun kinderen en andere groepen erover leerden, wat Joodse gemeenschappen kracht en hoop geeft.” 

Hij wilde dat zwarten op dezelfde manier zouden leren over hun eigen beproevingen en beproevingen, van de jaren 1600 tot vandaag. De galerijen van het museum onderzoeken de wortels van de slavernij, de burgerrechtenbeweging en de beruchte Jim Crow-wetten, en hebben ook een gedenkteken voor de slachtoffers van het lynchen.

Amerika, zoals we allemaal weten, bruist momenteel van de aandacht voor de zwarte zaak. Black Lives Matter en andere belangengroepen zijn wijdverbreid; films en televisie besteden speciale aandacht aan zwarte acteurs; veel sportfiguren dragen slogans van zwarte trots, en zelfs een nieuwe nationale feestdag – Juneteenth, die de laatste emancipatie van Amerikaanse zwarten viert – werd onlangs officieel toegevoegd aan de Amerikaanse kalender.

Het lijdt geen twijfel dat zwarten enorm hebben geleden in Amerika en andere landen . Gestolen uit hun huizen, gebrutaliseerd en eeuwenlang ontdaan van alle mensenrechten, werden meer dan 12 miljoen slaven onder de meest verschrikkelijke omstandigheden uit Afrika verscheept, de overgrote meerderheid naar Amerika. Zelfs toen de wet hen in theorie beschermde – het 13e amendement op de grondwet verbood slavernij in 1865 – discriminatie, laster en vervolging gingen onverminderd door.

Ongeveer 600.000 slaven werden naar de Verenigde Staten vervoerd, of 5% van de twaalf miljoen slaven die uit Afrika werden gehaald. Ongeveer 310.000 van deze personen werden vóór 1776 in de Dertien Kolonies geïmporteerd: 40% rechtstreeks en de rest uit het Caribisch gebied.

Het zou moeilijk zijn om de tragedie te minimaliseren die de zwarten hebben doorstaan ​​en, in sommige opzichten, nog steeds voortduren. In de ‘hiërarchie van het lijden’ zijn er zeker enkele overeenkomsten tussen de geschiedenis van de zwarten en die van de joden tijdens de Shoah. Slavenarbeid, ontkenning van basisbehoeften, geen bescherming door de wet en alomtegenwoordige vooroordelen zijn beide gemeen. 

Maar om de zwarte ervaring een Holocaust te noemen?! Dat gaat duidelijk een grens over . Niets in de menselijke geschiedenis kan worden vergeleken met wat het Joodse volk tegenkwam in de Holocaust.

Er zijn in de loop van de geschiedenis genociden en bloedbaden en wijdverbreide moorden op verschillende gemeenschappen geweest – de namen en aantallen zijn helaas gewoon te veel om op te noemen. 

Maar nooit eerder deed een regime als de nazi’s een wereldwijde poging om systematisch een heel volk uit te roeien, waar ze zich ook bevinden – van Oswiecim tot Oslo – op de wreedst denkbare manier. De naam “Holocaust” gebruiken om naar iets anders te verwijzen dan de oorlog tegen de Joden van 1933 tot 1945, is de geschiedenis ondermijnen en de nagedachtenis van de vele miljoenen die werden vermoord, beledigen.

Godzijdank is er een vierde gebeurtenis in onze historische reis die ons de cirkel rond maakt. We hebben de raad van de spionnen verworpen en zijn opnieuw het Land van Israël binnengegaan, dit keer om nooit meer te vertrekken. Laten we hopen dat de term “Holocaust” nooit meer zal worden gebruikt – door Joden of andere mensen – en dat alle soorten racisme zal worden uitgeroeid.

Georganiseerde uitbuiting van de Holocaust tijdens een betoging in Londen (G-B) in januari 2009 tijdens Operation Cast Lead waarin 1166 Gazanen werden gedood, het merendeel terroristen

Bronnen:

  • naar een artikel van Stewart Weiss “Nothing in history compares to the Holocaust” van 29 juli 2022 en een artikel van Tzvi Joffre “Tisha Be’Av 2021 – What you need to know” van 18 juli 2021 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Niets in de geschiedenis kan worden vergeleken met de Holocaust

  1. De huidige geschiedvervalsers zullen er letterlijk alles aan doen om dit feit te ontkennen en er letterlijk alles bij te slepen om dit ook te ‘bewijzen’.

    Gelukkig kunnen zij dit niet want de Holocaust op 6 miljoen Joden was ‘het Joodse privilege’, uitgevoerd door beschaafde, Christelijke, witte Duitsers & hun Europeese beschaafde, Christelijke witte helpers die vandaag, geve ze de kans…..precies hetzelfde zouden doen!

    Hoewel het stééds opnieuw geprobeerd word met stééds sterkere poetsmiddelen blijft de vlek van de Holocaust (de laatste in het rijtje van poging tot algehele Jodenmoord door beschaafde, Christelijke witte Europeanen) stééds opnieuw door het dunne laagje beschavings vernis opdoemen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.