Hoe Noorwegen en de EU de Oslo-akkoorden ondermijnen

Noren betogen in 2017 in de Noorse hoofdstad Oslo ten gunste van de Palestijnen en eisen een volledige boycot van Israël

Op 21 juli 2022 kondigde Noorwegen zijn voornemen aan om de financiering van Palestijnse maatschappelijke organisaties die Israël als aanhangers van terreur beschouwt, te herstellen.

Noorwegen en EU-lidstaten verwierpen het bewijs van Israël voor het aanwijzen van dergelijke groepen als terreurondersteunend

Israëls aanwijzing in oktober 2021 van de zes Palestijnse ngo’s als aanhangers van terreur was gebaseerd op de link tussen die ngo’s en de Palestijnse terreurgroep Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP).

De PFLP wordt door de EU, de Verenigde Staten, Israël en andere landen als een terroristische organisatie beschouwd en is een belangrijke partner in de Palestijnse Nationale en Islamitische Strijdkrachten (PNIF), de overkoepelende organisatie voor Palestijnse terreurgroepen. Deze verbinding omvat het kanaliseren van fondsen die zijn ontvangen van Europese staten en maatschappelijke organisaties.

In een notendop:

  • Noorwegen en de EU-lidstaten hebben de financiering hersteld van zes Palestijnse maatschappelijke organisaties (NGO’s) die door Israël zijn aangewezen als terreurondersteunende organisaties, en verwerpen daarmee het door Israël ingediende bewijs dat dergelijke organisaties banden hebben met de universeel verboden terreurorganisatie: “Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).”
  • Financiering van terrorisme is in strijd met internationale verdragen en resoluties voor terrorismebestrijding waarbij Noorwegen en de EU partij zijn die het financieren van terrorisme strafbaar stellen. Het ondermijnt ook de specifieke antiterreurbepalingen in de Oslo-akkoorden van 1993-1995 tussen de Palestijnen en Israël en is onverenigbaar met hun actieve betrokkenheid bij het Israëlisch-Palestijnse vredesproces.
  • Dit besluit om de financiering van terreurondersteunende NGO’s te herstellen is bijzonder ernstig in het licht van de speciale status van Noorwegen en de EU, zowel als getuige van de Oslo Akkoorden, maar meer nog in het licht van de actieve betrokkenheid van Noorwegen als belangrijkste bemiddelaar, bemiddelaar, gastheer en beschermheer van de Akkoorden.
  • In tegenstelling tot zijn speciale status als getuige, sponsor en facilitator van de Oslo-akkoorden, heeft Noorwegen consequent een eenzijdig, partijdig beleid gevoerd om vooruit te lopen op de kwesties waarover nog moet worden onderhandeld tussen de partijen, zoals de kwestie van Jeruzalem en de permanente status van de gebieden.
  • Het faciliteren van internationale financiering voor het ondersteunen en aanmoedigen van Palestijnse terreur, inclusief het verstrekken van fondsen voor salarissen en voordelen van terroristen die gevangenisstraffen uitzitten, is het tegenovergestelde van elke echte internationale actie om mensenrechten, vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten te bevorderen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Alan Baker “How Norway and EU Are Undermining the Oslo Accords” van 31 juli 2022 op de site van The Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA

Een gedachte over “Hoe Noorwegen en de EU de Oslo-akkoorden ondermijnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.