Hamas: officier die Israëlische gevangene bewaakte werd gedood bij luchtaanval

De Al Qassam Brigades, het moordeskader van de terreurgroep Hamas, maakte zondag bekend dat een officier die een Israëlische gevangene bewaakte, is omgekomen bij een Israëlische luchtaanval in de Gaza-oorlog van 2021.

Volgens de groep viel Israël het gebouw aan waar een niet nader genoemde Israëlische soldaat van het IDF werd vastgehouden, en werd waarbij een militant van Hamas gedood en raakten drie andere leden gewond.

Hoewel wordt aangenomen dat Hamas twee Israëlische burgers gevangen houdt, houdt het geen IDF-dienstpersoneel gevangen.

De luchtaanval vond plaats tijdens de korte maar hevige schermutselingen in mei 2021 tussen Israël en Gaza – genoemd ‘Operation Guardian of the Walls’ noemt – die 11 dagen duurden voordat er een staakt-het-vuren kwam.

Hamas zei in de verklaring dat ze de naam van de gedode officier op een later tijdstip zouden vrijgeven. Er werden geen details gegeven over de Israëlische gevangene bij het incident.

Maandag is het acht jaar geleden dat Hadar Goldin werd gedood en zijn lichaam werd meegenomen door Hamas, tijdens Operatie Protective Edge in 2014.

Eerder in de oorlog, tijdens de Slag om Shuja’iyya, werd ook Oron Shaul gedood en werd zijn lichaam door Hamas meegenomen. Zowel de lichamen van Goldin als Shaul worden vermoedelijk vastgehouden door Hamas.

Later op zondag tweette de broer van Goldin, Tzur, in het Arabisch: “De doctrine van Hamas is een leugen! Hamas zal een hoge prijs betalen voor elke minuut dat mijn broer bij hen is.”

Hisham Al-Sayed, een Israëlische Arabier die afkomstig is uit het Bedoeienen dorp Hura, ging in april 2016 uit eigen beweging en om onbekende redenen via de doorgang van Erez naar de Gazastrook en keerde niet meer terug

Vorige maand bracht Hamas beelden uit van Hisham al-Sayed, een Israëlische gevangene, waarop te zien is hoe hij is aangesloten op een beademingsapparaat. Dit was het eerste openbare teken van leven dat Hamas heeft gegeven sinds zijn gevangenneming in de Gazastrook zeven jaar geleden.

Al-Sayed is een bedoeïenenman die volgens Haaretz al tien jaar psychiatrische zorg krijgt . Hij stak in april 2015 Gaza over, zijn derde poging daartoe. Volgens zijn vader heeft hij enkele maanden kort in de IDF gediend, hoewel Hamas naar hem verwijst als “een soldaat in het bezettingsleger”.

Bronnen:

  • naar een artikelHamas: officer guarding Israeli prisoner was killed in airstrike” van 31 juli 2022 op de site van i24News
  • naar een artikel van Yoni Kempinsky “Father of Hadar Goldin: Prime Ministers are suffering from post-trauma because of Hamas” van 1 augustus 2022 op de site van Israel National News (INN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.