De Holocaust was niet zomaar een genocide

Veel mensen hebben een overlevende van de Shoah op school ontmoet via het werk van de Holocaust Education Trust. Kitty Hart (een overlevende van Auschwitz) zal voor altijd in mijn gedachten zijn gegrift, wijzend op de elektrische omheining aan de rand van het kamp en vertellend hoe ze haar vriendin zelfmoord zag plegen door zich erop te werpen.

Dat verhaal veranderde de loop van mijn leven en stuurde me op een carrièrepad van contra-extremisme. Wat het verslag echter ook deed, was dat ik de indruk kreeg dat antisemitisme een extreemrechts fenomeen was en dat het historisch was.

In juni werd Josef S, 101 jaar oud, veroordeeld voor meer dan 3.500 moorden wegens medeplichtigheid aan zijn rol in het concentratiekamp Sachsenhausen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Josef S zal zijn straf misschien niet uitzitten, maar de gevaarlijke stijlfiguren en antisemitische sentimenten die achter zijn zware misdaden schuilgaan, hebben honderden jaren standgehouden, niet afgeschrikt door de wreedheden uit het verleden.

Helaas ging het complexe web van extreem-linkse, extreemrechtse politiek, religieus extremisme en geopolitiek dat achter antisemitisme lag, niet alleen vooraf aan de Holocaust, maar overleefde het ook.

Het is de ideologische diversiteit van het moderne antisemitisme die het identificeren en bestrijden ervan buitengewoon moeilijk maakt. Zijn huis in uiterst links heeft bijgedragen aan de mainstreaming, waardoor het aanpakken van sommige manifestaties politiek uit de mode is.

Aanslagen op Joden zijn van alle kanten gekomen. In 2018, in de grootste aanval op de Joodse gemeenschap in de Amerikaanse geschiedenis, doodde neonazi Robert Bowers 11 mensen in de Tree of Life Synagogue in Pittsburgh. Ondertussen zagen pro-Palestijnse marsen in Londen de Israëlische vlag verbrand en achter een auto worden gesleept onder luid gejuich, om nog maar te zwijgen van het misbruik dat door megafoons tegen joden werd geroepen.

En dit jaar hield de Britse burger Malik Faisal Akram vier gijzelaars vast in een Texaanse synagoge gedurende 10 uur en eiste de vrijlating van de islamistische terrorist Aafia Siddiqui, die ervan wordt verdacht banden te hebben met al-Qaeda en die werd veroordeeld voor het doden van Amerikaanse officieren in de gevangenis in Afganistan.

Drie antisemitische aanvallen, drie verschillende ideologieën.

Voor mij was het de ervaring van het leiden van klassen op scholen over complottheorieën en, in het bijzonder, 9/11, die mijn ogen opende voor hoe al deze vormen van antisemitisme het Britse onderwijs hebben besmet. In 2016, nadat ik training had gegeven aan leerlingen van het zesde leerjaar, liet een leraar me zijn zorgen over de sessie weten. Hij vond dat we meer open moesten staan ​​voor “bewijs” dat 9/11 door Joden was georganiseerd.

Ik ben er zeker van dat deze school, zoals alle Britse scholen, de Holocaust onderwijst. Ik ben er even zeker van dat de leraar die me aan de kant trok, zich niet realiseerde dat hij zich bezighield met een perspectief dat het nazi-denken schraagde en het hedendaagse antisemitisme drijft. 

Veel leraren weten hoe extreemrechts antisemitisme in nazi-stijl eruit ziet, maar wanneer Israël de schuld krijgt van snode macht, corruptie en het vermoorden van Palestijnen, gaat het identificeren van antisemitisme en waarom het een probleem is vaak verloren. 

In plaats van historisch te zijn, bevindt antisemitisme zich op een steile en angstaanjagende helling. Ik heb onlangs een rapport geschreven over antisemitisme op scholen, dat eerder deze maand in het JC verscheen. Het toonde een stijging van 173 procent in het aantal antisemitische incidenten over een periode van vijf jaar, en een stijging van 29 procent tussen 2020 en 2021 alleen.

Onze scholen hebben een duidelijk gebrek aan middelen als het gaat om de hedendaagse vijandigheid jegens Joden. Slechts 3,4 procent van de scholen heeft een beleid dat specifiek gericht is op het beschermen van leerlingen tegen antisemitisme.

Kijk op de website van de Holocaust Memorial Day Trust en je ziet materiaal over verschillende genociden: Rwanda, Srebrenica, de Holocaust. De boodschap is dat we nooit vrij zijn van het risico van genocide. Maar voorlichting over de algemeenheden van vooroordelen zal nooit genoeg zijn. 

We moeten onze kinderen – en degenen die belast zijn met de bescherming ervan – ook leren over de aard en kenmerken van modern antisemitisme. Helaas wordt er weinig geleerd over de aanhoudende bedreiging die tegenwoordig voor de Joodse gemeenschap wordt gevormd.

Leren over de Holocaust is van onschatbare waarde, maar we moeten voorkomen dat we allemaal opgejaagd worden en nergens heen kunnen. 

Hoe zou het niveau van antisemitisme in het land worden beïnvloed als elke Holocaust-les zou worden afgesloten met begrip van modern antisemitisme en de huidige dreiging? 

Zouden we een meer gezamenlijke inspanning zien om antisemitisme aan te pakken als we het beter konden identificeren, wetende dat de dreiging niet bij Hitler eindigde? 

Ik weet zeker dat we dat zouden doen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Charlotte Littlewood “The Holocaust was not just another genocide” van 29 juli 2022 op de site van The Jewish Chronicle (JC)

Een gedachte over “De Holocaust was niet zomaar een genocide

  1. “Leren over de Holocaust is van onschatbare waarde”….absoluut, alleen zal het niets doen aan de oplossing maar alléén een inspiratiebron zijn voor de huidige & volgende generaties ignorante, gehersenspoelde linkse & rechtse Jodenhaters uit de media, kunstwereld, onderwijs & politiek.

    Jodenhaat is een virus dat niet opgelost word door educatie, maar door keiharde actie!

    77 jaar na de Holocaust (over de Spaanse Inquisitie spreekt niemand meer) is nu toch wel duidelijk dat alleen educatie écht niet werkt.

    Zoals met 7 zoals met 77 zegt het oude spreekwoord en Jodenhaat is hier het onuitwisbare bewijs van.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.