Terreurgroep Hamas verhoogt de belastingen in de Gazastrook

Dieven kunnen geen staat bouwen die de belangen van de mensen behartigt, net zoals ze een bezet thuisland niet kunnen bevrijden”, twitterde Sad Abdalah, verwijzend naar het leiderschap van Hamas.

Het regime van de terreurgroep Hamas in Gaza hebben vlak voor het nieuwe schooljaar een hele reeks nieuwe belastingen opgelegd op geïmporteerde kleding en kantoorbenodigdheden, wat leidde tot beperkte maar zeldzame protesten in de verarmde kuststrook.

De stap komt op een moment dat de 2,3 miljoen inwoners van Gaza niet alleen lijden onder een Israëlisch en Egyptische blokkade van 15 jaar, maar ook onder een nieuwe prijsstijging als gevolg van problemen met de wereldwijde toeleveringsketen en de Russische inval van Oekraïne.

Een lijst van het ministerie van Economische Zaken bevat geplande belastingen op artikelen zoals verpakte noten, met een invoertarief van 2.000 shekels (bijna $ 600) per ton. In het verleden werden noten belastingvrij geïmporteerd. Het tarief op een ton toiletpapier steeg van $ 90 naar $ 580. De belastingen zullen op 1 augustus van kracht worden.

De lijst bevat ook een belasting van ongeveer $ 3 op een spijkerbroek en $ 230 op een ton plastic mappen die worden gebruikt om papieren op te slaan. De vraag naar deze artikelen neemt voorafgaand aan het schooljaar toe.

Emad Abdelhadi, een vertegenwoordiger van de vakbond van kledinghandelaren in Gaza, zei dat een nieuwe spijkerbroek tussen de $ 3 en $ 10 kost, en dat de nieuwe belasting een oneerlijke last zal vormen voor consumenten die het moeilijk hebben.

In een gebied dat lijdt onder ongebreidelde armoede en een werkloosheid van bijna 50%, zei hij dat veel Gazanen al op zoek zijn naar gebruikte kleding. De nieuwe belastingen, zei hij, “zullen hen de mogelijkheid ontnemen om te kopen.”

Tijdens de heilige vastenmaand Ramadan in Gaza-stad in april 2021 wordt gratis pap uitgedeeld aan de armen [beeldbron: AP]

Bronnen:

  • naar een artikelHamas raises taxes in Gaza Strip” van 28 juli 2022 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.