Joden in Oekraïne roepen op tot vervolging van voormalig gemeenteraadslid van Kiev voor antisemitisme

De Joodse gemeenschap van Oekraïne heeft opgeroepen tot vervolging van een voormalige afgevaardigde in de gemeenteraad van Kiev voor het promoten van antisemitisme, naar aanleiding van een Facebook-bericht waarin hij Joden beschuldigde van het plegen van rituele moorden.

In een officiële verklaring op dinsdag hebben de Verenigde Joodse Gemeenschappen van Oekraïne aangedrongen om tegen Mykhailo Kovalchuk gerechtelijke stappen te ondernemen voor een post die hij afgelopen zondag schreef en zich beroept op de ongegronde “bloedsprookje” aanklacht dat Joden, die geen bloed mogen consumeren, niet-Joden afslachten voor hun religieuze riten.

Mykhailo Kovalchuk

Bewerend dat “satanisme een vorm van jodendom is”, verklaarde Kovalchuk dat “sommige orthodoxe joden rituele moorden op mensen beoefenen, meestal zijn hun slachtoffers kleine kinderen, kinderen van niet-joden (goyim).”

Hij beschuldigde Joden van het verkrijgen van “geld en macht over andere volkeren … het kan ze niet schelen wat er met hen gebeurt na de dood.” 

Hij citeerde ook nadrukkelijk uit het evangelie van Johannes in de christelijke bijbel: “Je behoort je vader toe, de duivel, en je wilt de verlangens van je vader vervullen. Hij was vanaf het begin een moordenaar, die zich niet aan de waarheid hield, want er is geen waarheid in hem. Als hij liegt, spreekt hij zijn moedertaal, want hij is een leugenaar en de vader van leugens.”

In haar verklaring voerde de Joodse gemeenschap aan dat Kovalchuk artikel 161 van het Oekraïense strafwetboek had geschonden, dat “valse, onmenselijke, demoniserende of stereotiepe uitspraken over Joden” verbiedt.

“Dergelijke uitspraken zijn onaanvaardbaar in het verenigde Oekraïne, en nog meer tijdens de staat van beleg en van een plaatsvervanger van de gemeenteraad”, betoogde de verklaring.

Een politicus die de rechtse Batkivshchyna (“Vaderland”) partij van voormalig premier Joelia Timosjenko, Kovalchuk, steunt, is geen onbekende in controverse. Kort na de Russische inval in Oekraïne eind februari, werd hij teruggeroepen uit zijn positie in de gemeenteraad van Kiev voor een andere post op Facebook, dit keer met de bewering dat de mobilisatie van Oekraïense troepen geen juridische status had omdat Oekraïne niet formeel de oorlog tegen Rusland had verklaard.

De kwesties antisemitisme en de Holocaust hebben een centrale rol gespeeld in de propagandaoorlog die gepaard ging met de Russische invasie, waarbij het regime van president Vladimir Poetin het gekozen leiderschap van Oekraïne, inclusief de Joodse president, Volodymyr Zelensky, afschilderde als ‘neonazi’s’.

De verklaringen van Rusland in dit opzicht zijn vijandiger geworden naarmate de invasie vorderde, waarbij minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov in mei verklaarde dat “Adolf Hitler ook Joods bloed had.” Tijdens de afgelopen week is Rusland begonnen met het stopzetten van de operaties in Rusland van het Joods Agentschap, wat aangeeft dat pogingen van Russische Joden om naar Israël te emigreren, op aanzienlijke juridische obstakels kunnen stuiten.

Joden uit Odessa wachten bij een controlepost aan de grens tussen Oekraïne en Moldavië

Ondertussen heeft de Oekraïense regering de nadruk gelegd op haar eigen inspanningen om antisemitisme te bestrijden. Iets meer dan een week voor de Russische invasie keurde het Oekraïense parlement wetgeving goed die forse boetes en zelfs vrijheidsstraffen zou opleggen aan personen die veroordeeld waren voor antisemitische ophitsing.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Cohen “Ukraine Jews Call for Prosecution of Former Kyiv City Councillor Who Promoted Antisemitic ‘Blood Libel’” van 29 juli 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelUkraine – Mikhailo Kovalchuk, former member of the Kyiv city council: “Jews kill children”, Rabbis “call on demons during prayers”” van 27 juli 2022 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.