Hongarije: Antisemitische posters na toespraak over ‘rassenkwestie’ van premier Orban

In de straten van de Hongaarse hoofdstad Boedapest verschenen er op 29 juli ’22 posters waarop stond: ‘Er zijn twee rassen: Joden en goyim

Na de toespraak van Viktor Orbán werden de straten van Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, wakker met antisemitische posters.

Volgens zijn eigen adviseur, die later aftrad, wekte Orbán afwijzing en controverse op nadat hij een ‘pure nazi’-toespraak had gehouden.

Twitter  -gebruiker Anita Zsurzsan deelde afbeeldingen van de antisemitische posters en zei: “Ik vind het vervelend om dit te delen, maar ik moet het bewustzijn van antisemitisme in Hongarije vergroten.”

Ze voegde eraan toe: “Vandaag verschenen er in Boedapest posters waarop stond dat ‘Er twee rassen zijn: joden en goyim’, slechts enkele dagen na Orbáns toespraak in nazi-stijl. Joodse organisaties zeggen dat het een antisemitische provocatie is door haatgroepen.”

Het Getto van Munkács (Mukachevo), Hongarije in 1944 tijdens de nazi-bezetting [beeldbron: USHMM]

De Hongaarse minister-president liet zich ook uit over de migratiecrisis, nadat zijn jongste uitlatingen een golf van verontwaardig hebben veroorzaakt. “Wij willen geen gemengd ras worden”, verklaarde hij zaterdag in Roemenië. De politicus, die van zichzelf zegt de enige in de EU te zijn die zich openlijk verzet tegen migratie, wil aan dit standpunt vasthouden.

“Ik wil niet dat Hongarije een immigratieland wordt, en ik wil niet dat de migratie in Hongarije toeneemt”, zei Orbán. “Dat heeft geen biologisch fundament. Dat is voor ons geen rassenkwestie. Dat is een kwestie van de cultuur. Onze civilisatie zou gewoon zo behouden moeten worden zoals ze nu is”, voegde hij er aan toe.

Aankomst van Hongaarse Joden op het ‘Jodenperron’ (Judenrampe) van KZ Auschwitz-Birkenau op 26 mei 1944. De vrouw op de voorgrond is Geza Lajtos uit Boedapest. Hier vond het eerste selectieproces plaats van zij die (nog even) mochten blijven leven en kreperen en de anderen die direct naar de gaskamers werden gezonden [beeldbron: Yad Vashem]

Bronnen:

  • naar een artikelHungary – Antisemitic posters appeared related to the Nazi speech of the Prime Minister” van 29 juli 2022 en een artikelHungary – Viktor Orbán sparks outrage with attack on ‘race mixing’ in Europe” van 27 juli 2022 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)
  • naar een artikelOrbán warnt vor Kriegswirtschaft in Europa: “Wird viel schlimmer, als wir uns vorstellen können”” van 28 juli 2022 op de site van RT DE
  • naar een artikelFar-right Hungarian PM Orban decries European ‘race-mixing,’ sparking outrage” van 25 juli 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.