Hezbollah leider Hassan Nasrallah riskeert een nieuwe oorlog in Libanon

Gevechtsvliegtuig van de Israëlische luchtmacht: de Amerikaanse Boeing F-15I “Ra’am” (Donder) met de blauw op witte Davidster op de flanken [beeldbron: IAF]

In een interview met de in Libanon bewonderde interviewer Ghassan Ben Jeddou op de Libanese Al-Mayadeen TV, escaleerde Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zijn dreigementen tegen Israël over booractiviteiten in betwiste wateren.

De chef van de Libanese terreurorganisatie waarschuwde dat Israël niet zou mogen boren in het Karish-gasveld tenzij het akkoord ging met een zeegrens met Libanon. Hij waarschuwde ook dat als Israël begint te boren, de zaak al in september kan escaleren tot een conflict. Hij sloot de mogelijkheid van een totale oorlog niet uit.

Er zijn twee manieren om de waarschuwingen van Nasrallah te interpreteren. Ten eerste, louter als blufpoker, bedoeld om Israël onder druk te zetten om de eisen van Libanon inzake de afbakening van de zeegrens te accepteren. Nasrallah kon de eer opeisen voor een dergelijke prestatie en kon verkondigen dat alleen zijn dreigementen Israël ertoe hadden kunnen dwingen zich terug te trekken.

Dit sluit goed aan bij het feit dat een groot deel van het interview gericht was op het terugdringen van kritiek op Hezbollah en zijn leider. Dergelijke kritiek neemt met de dag toe in een Libanon dat op instorten staat. 

Vooral veel Libanezen zien Hezbollah als een terroristische organisatie die het welzijn van het land niet als prioriteit nummer één beschouwt. Ze geloven dat Hezbollah, in plaats van te helpen een einde te maken aan de huidige politieke crisis van het land en de economie te herstellen, van plan is een oorlog met Israël te beginnen. In zijn interview onderstreepte Nasrallah dat hij een Libanese patriot is.

Er is echter nog een andere mogelijkheid die niet over het hoofd mag worden gezien, namelijk dat Nasrallah zich voorbereidt op een confrontatie met Israël over het gasveld en de zeegrens. Als dat zo is, denkt Nasrallah, zal dit een beperkt militair conflict zijn dat zijn positie alleen maar zal versterken en niet zal escaleren in een totale oorlog die hij niet wil.

Waarom is Nasrallah geïnteresseerd in een beperkt conflict? In het interview zei hij dat de Amerikaanse president Joe Biden geen nieuwe oorlog in het Midden-Oosten wil, en dat Israël waarschijnlijk Washington zal gehoorzamen.

Maar het is ook mogelijk dat hij andere redenen heeft voor een dergelijke beoordeling, aangezien Israël zich midden in een politieke crisis bevindt. Het land wordt geleid door de nieuwe en onervaren premier Yair Lapid. De IDF is druk bezig met het aanstellen van een nieuwe stafchef, die zijn rol pas in januari op zich zal nemen. Kortom, als Nasrallah uiteindelijk het Karish-gasveld raakt, is er niemand om de oorlog te verklaren.

Als hij dit echt gelooft, zou Nasrallah zich moeten realiseren dat hij misschien dezelfde misrekeningen herhaalt die hem in de problemen hebben gebracht in de Libanon-oorlog van 2006. Aan het einde van die oorlog gaf hij toe dat als hij van tevoren had geweten hoe Israël zou reageren, hij er nooit aan zou zijn begonnen. Hij moet weten dat hij deze keer weer met vuur speelt.

Bronnen:

  • naar een artikel van Oded Granot “Nasrallah is risking another Lebanon war” van 29 juli 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.