Israël bereid om ‘aanpassingen’ aan te brengen om sluiting van Joods Agentschap in Moskou te voorkomen

Plaquette van het Joods Agentschap aan het kantoor in Moskou, Rusland

Israël is bereid om de juridische claims van de Russische regering tegen het Joods Agentschap af te handelen en de nodige wijzigingen aan te brengen om de voortzetting van de operaties in het land mogelijk te maken, zei minister van Integratie en Aliyah Pnina Tamano-Shata na een voorlopige rechtszitting in Moskou.

“De Israëlische regering biedt het noodzakelijke juridische kader voor het Joods Agentschap om de beschuldigingen van het Russische ministerie van Justitie aan te pakken, en ik ben er zeker van dat de kwestie snel zal worden opgehelderd, zelfs als er enkele aanpassingen nodig zijn – zijn we daar op voorbereid,” zei Tamano-Shata.

Donderdag vond een eerste rechtszitting plaats in een procedure tegen het Joods Agentschap, dat Joden helpt bij het emigreren naar Israël. Het Russische ministerie van Justitie wil de Russische tak van de organisatie sluiten wegens schending van de privacywetten. Een nieuwe hoorzittingsdatum voor de presentatie van argumenten staat gepland voor 19 augustus.

“Het Joods Agentschap voor Israël speelt een cruciale rol bij het cultiveren van de Joodse identiteit en het tot stand brengen van een verbinding met Israël voor Joden over de hele wereld”, zei waarnemend voorzitter van het Joods Agentschap, Yaakov Hagoel. 

“Als zodanig zullen haar vitale activiteiten die de Joodse gemeenschappen in Rusland dienen, worden voortgezet om ervoor te zorgen dat de gemeenschap gedijt en verbonden blijft met hun erfgoed en de staat Israël.”

Een Israëlische delegatie, inclusief juridisch personeel, reisde woensdag naar Moskou voor besprekingen met Russische functionarissen, uit bezorgdheid dat de mogelijke sluiting van ’s werelds grootste joodse non-profitorganisatie de rechten van de grote joodse gemeenschap van Rusland en de spanningen tussen de twee landen zou bedreigen.

“De kwestie van Joodse immigratie is geen kaart voor politieke onderhandelingen, en het is een grondrecht dat bestaat voor alle Joden van de wereld, evenals voor de Joodse gemeenschap in Rusland,” merkte Tamano-Shata op. “Russische autoriteiten respecteren dit al decennia en zo zal het blijven.”

Israël’s minister van Integratie en Aliyah Pnina Tamano-Shata

Sprekend op een online forum met journalisten, zei Pinchas Goldschmidt – de voormalige opperrabbijn van Moskou, die Rusland verliet om zich te verzetten tegen de invasie van Oekraïne – donderdag dat veel Joden in het land bang zijn voor een “sluiting van het IJzeren Gordijn, wat betekent dat op een dag in de nabije toekomst zal het onmogelijk zijn om te vertrekken.”

“Dit zijn gecompliceerde tijden en er zijn veel donkere wolken aan de horizon, ook voor de Joodse gemeenschap, en dit wordt weerspiegeld in een grote uittocht van leden van de Joodse gemeenschap”, zei Goldschmidt. “De afgelopen maand is het fysiek erg moeilijk om een ​​vliegticket te krijgen.”

Hij zei dat het “onmogelijk” was om naar de Verenigde Staten of elders in het Westen te reizen, en dat sommige reisarrangementen in prijs zijn verdrievoudigd. Urenlange ondervragingen bij paspoortcontroles hebben volgens Goldschmidt ook gewogen op vertrekkende Russische Joden.

Veel Russische Joden die proberen te vertrekken, vrezen een toename van antisemitisme, voegde hij eraan toe.

“De afgelopen weken zijn er arrestaties geweest van grote academici in Rusland – velen van hen zijn van Joodse afkomst, en dit is opgemerkt door de Joodse gemeenschap”, zei hij.

Ongeveer 600.000 Russen komen in aanmerking om naar Israël te emigreren. Goldschmidt schat dat sinds de invasie van Oekraïne op 24 februari minstens 51.000 leden van de Joodse gemeenschap, inclusief degenen die al het Israëlische staatsburgerschap hebben, van Rusland naar Israël zijn verhuisd.

“Wat de afgelopen dagen duidelijk is geworden uit verklaringen van beide partijen, is dat de veiligheid en de toekomst van de Joden in Rusland afhankelijk is van Israël”, waarschuwde hij.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Israel Ready to Make ‘Adjustments’ to Deal With Russian Move to Close Jewish Agency” van 28 juli 2022 en een artikel “Israel Delegation to Head to Moscow Amid Jewish Agency Dispute” van 27 juli 2022 en een artikel van Ben Cohen “Russian Government Launches Legal Bid to Close Down Jewish Agency Operations” van 21 juli 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Zvika Klein “Russia orders Jewish Agency to stop all operations in country – exclusive” van 5 juli 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel “Report: Jewish Agency to move Russian operation to Israel” van 23 juli 2022 en een artikel “Russia moves to liquidate Jewish Agency” van 21 juli 2022 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.