Hoog Gerechtshof: Joodse bewoners van Mitzpe Kramim in Samaria mogen blijven

Het Israëlische Hooggerechtshof oordeelde woensdag tegen de evacuatie van Joodse kolonisten uit een buitenpost in de buurt van de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, waarbij het eerdere bevel tot verwijdering werd teruggedraaid.

In 2020 oordeelde de rechtbank dat deals met betrekking tot verlaten eigendommen op de Westelijke Jordaanoever erkend konden worden als bewezen was dat ze te goeder trouw waren gedaan, meldde Haaretz .

Destijds oordeelde de hoogste rechtbank dat de buitenpost Mitzpe Kramim niet aan dergelijke criteria voldeed.

Klik hier voor een uitleg over nederzettingen en buitenposten op de Westelijke Jordaanoever.

Maar deze week keerde een panel van rechters die beslissing terug en aanvaardde het argument van de regering dat de onteigening van het land de test van “goede trouw” voldeed en dat zogenaamde “marktreguleringen” van toepassing zijn op buitenposten.

De marktregels waarnaar wordt verwezen, stellen dat grond die is gekocht van de Israel Lands Authority in Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever) legaal kan worden erkend als de commissaris op het moment van de transactie van mening was dat de grond in staatseigendom was.

Vier rechters steunden de uitspraak en drie waren het er niet mee eens, waaronder de president van de rechtbank, Esther Hayut.

Mitzpe Kramim werd opgericht in 1999 nadat het werd verplaatst vanuit een ander gebied in een beweging waarvan de Israëlische regering op de hoogte was, aldus Haaretz . Israël beloofde de bewoners van de buitenpost ook dat het formeel zou worden gelegaliseerd op zijn nieuwe locatie.

Israël onthoudt zich gewoonlijk van het bouwen van nederzettingen op Palestijnse particuliere gronden die het voor veiligheidsdoeleinden in beslag neemt.

Maar Mitzpe Kramim is een ongebruikelijk geval. Toen het werd verplaatst, werd het gebouwd op Palestijns particulier land dat blijkbaar in beslag was genomen door het Israëlische leger, maar in werkelijkheid buiten het geconfisqueerde gebied lag, dus het land waarop het zich bevond, stond nooit onder Israëlische controle.

Bronnen:

  • naar een artikel van Jeremy Sharon “High Court rules Mitzpe Kramim settlement outpost will not be evacuated” van 27 juli 2022 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelIsrael: Top court allows settlers to stay in West Bank outpost” van 28 juli 2022 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.