Abraham Akkoorden: tijd om het narratief op de campus te veranderen

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita, rechts, en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid, houden een persconferentie na de ondertekening van samenwerkingsovereenkomsten tussen de twee landen, in Rabat, 11 augustus 2021. (AP)

In 2020 was de wereld getuige van de ondertekening van de Abraham-akkoorden, die de betrekkingen tussen Israël en vier Arabische staten normaliseerden: Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en later dat jaar Marokko en Soedan.

In mei 2022 ontving ik Yoni Michanie, een onderzoeker en docent, op de George Mason-campus om de betekenis van de Abraham-akkoorden te bespreken, namelijk hoe ze een belangrijke verschuiving in de diplomatie in het Midden-Oosten signaleren. De overeenkomsten tonen de kracht aan die wederzijdse erkenning en respect kunnen hebben voor staten en volkeren met een geschiedenis van conflict.

Ondanks het succes van de Abraham-akkoorden zijn ze zwaar bekritiseerd door Students for Justice in Palestine (SJP) en Jewish Voice for Peace. In plaats daarvan blijven deze groepen voorstanders van een vijandig beleid van “anti-normalisatie” om dialoog met en respect voor iedereen die beweert banden met Israël te hebben, met inbegrip van Joodse studenten, te voorkomen.

Op 26 januari van dit jaar ondertekenden de Jewish Voice for Peace Action (JVPA) en vele linkse Joodse organisaties een verklaring waarin de Abraham-akkoorden werden veroordeeld. JVPA beweert dat de Abraham-akkoorden een dekmantel zijn voor het goedkeuren van wapenverkopen en politieke gunsten tussen autoritaire regimes.

Dat is echter flagrant onjuist. De Abraham-akkoorden hebben bijgedragen aan vrede en de vorming van banden tussen gemeenschappen in Israël en de Arabische wereld. In de afgelopen twee jaar is de wereld getuige geweest van het aanknopen van economische en culturele betrekkingen en van een bloeiende toeristenindustrie tussen de landen die in de overeenkomst worden beschreven. Zo werden in 2021 22 grote culturele en economische projecten gelanceerd tussen de VAE en Israël.

Normalisatie tussen Marokko en Israël is ook van groot belang. Marokko is de thuisbasis van een levendige Joodse diaspora-gemeenschap. Veel Israëli’s hebben banden met het land. De Abraham-akkoorden hebben het voor deze gemeenschappen alleen maar gemakkelijker gemaakt om verbonden te blijven

In mei bijvoorbeeld vierden Marokkaanse joden in het openbaar de onafhankelijkheidsdag van Israël, een prestatie die mogelijk werd gemaakt door de officiële erkenning van de staat Israël door de Marokkaanse regering.

Amit Deri , de mede-oprichter en CEO van Sharaka, een cultureel uitwisselingsproject voor jonge professionals in de VAE en Israël, zei het volgende over de Abraham-akkoorden: “Vier landen stonden eindelijk op en zeiden nee tegen boycots en ja tegen dialoog en samenwerking … Het ontbreken van enige populaire reactie bewijst dit nog eens. Het bevorderen van een regionale vredesbenadering zal meer doen om de vrede te bevorderen dan zeven decennia van boycots ooit hebben bereikt.”

Het is teleurstellend dat JVPA, de politieke activisme-vleugel van Jewish Voice for Peace, een organisatie die tal van afdelingen in hogescholen en universiteiten in de Verenigde Staten exploiteert, haar platform zou gebruiken om Israël te demoniseren en nieuw gesmede diplomatieke banden tussen Israël en staten in de Arabische wereld, vooral met zoveel projecten die de formele diplomatie overstijgen

De afdelingen Students for Justice in Palestine aan de American University en de University of Chicago zijn uitstekende voorbeelden van studentengroepen die blijven aandringen op de goedkeuring van een vruchteloos en onverdraagzaam anti-normalisatiebeleid.

In februari 2022 plaatste een SJP-hoofdstuk aan de Universiteit van Chicago een 27-upload van meerdere dia’s met de titel “Don’t take sh**ty zionist classes.” Op één dia beweerde SJP dat de berichtgeving over het Arabisch-Israëlische conflict “bedrieglijk en propagandistisch” is in het voordeel van Israël. Het tegendeel is echter waar; mediakanalen zoals de New York Times en anderen zijn berucht voor het verdraaien van de waarheid om de acties van Israël te belasteren.

Nog vreselijker: de SJP van UChicago roept studenten op om verschillende cursussen over de Israëlische samenleving en cultuur te boycotten om het verhaal op de campus te monopoliseren, en roept de Chicago Maroon , de campuskrant, op om geen opiniestukken te publiceren vanuit een zionistisch perspectief.

Hun bedoeling is duidelijk: controleer het verhaal door andere meningen uit de discussie weg te laten. Cole Knie, een CAMERA-fellow aan de George Washington University, schetste deze trends in een uitgebreide analyse en reactie op de campagne van UChicago SJP .

Het SJP-hoofdstuk aan de American University (AU) was ook problematisch. In een Instagram-carrousel die op 21 april 2022 werd gepubliceerd, beschrijft de AU SJP het zionisme, de beweging die verantwoordelijk is voor de oprichting van de staat Israël, als een “kolonist-koloniale racistische politieke ideologie”, een bewering die ze baseren op een verzonnen citaat toegeschreven aan David Ben-Gurion en talloze fragmenten van zionistische leiders, die ernstig uit hun verband zijn gerukt.

AU SJP belastert het zionisme, de Joodse beweging voor zelfbeschikking en de staat Israël door ze te verwarren met hedendaags kwaad zoals racisme, kolonialisme en etnische zuivering om hun antisemitische agenda te rechtvaardigen die Joodse studenten tegenwerkt. 

In maart 2022 probeerde AU SJP een evenement op de campus te organiseren met de bekende antisemiet Mohammed El-Kurd, die bloedsprookjes heeft verspreid, de dialoog op de campus heeft veroordeeld en terrorisme tegen Israëli’s heeft gerechtvaardigd .

In het licht van de toenemende vredesinspanningen tussen Israël en de Arabische wereld, is het beschamend om te zien dat organisaties als SJP en JVP vijandigheid blijven zaaien en de dialoog op de campus tussen Arabische en Joodse studenten ontmoedigen. 

Als Israël en de Arabische wereld vrede en wederzijds begrip kunnen vinden, is er geen reden waarom studenten op de campus dat niet kunnen. Hopelijk is de briefing van Yoni Michanie bij George Mason een van de vele positieve stappen die het gesprek tussen gemeenschappen op de campus in een productieve richting zullen leiden.

Bronnen:

  • naar een artikel van Brady Rudnick “Abraham Accords: Time to Change the Conversation on Campus” van 25 juli 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.