Waarom erkent het VK Jeruzalem niet als de hoofdstad van Israël?

We zouden Jeruzalem moeten erkennen, want onderhandelen over een handelsovereenkomst met een land terwijl we doen alsof het geen hoofdstad heeft, is even laf als absurd.
(Stephen Daisly, 22 juli 2022)

De opening van besprekingen over een vrijhandelsovereenkomst tussen het VK en Israël (FTA) is een welkome ontwikkeling voor beide landen. 

De onderhandelingen, die woensdag door handelssecretaris Anne-Marie Trevelyan zijn gestart in een ontmoeting met de Israëlische ambassadeur Tzipi Hotovely, volgen een bilaterale roadmap over cyber, tech en defensie die vorig jaar is opgesteld. 

Zoals het er nu uitziet, is de handel tussen het VK en Israël jaarlijks £ 5 miljard waard en verkopen 6.600 Britse bedrijven aan het Midden-Oosten. Het doel van de vrijhandelsovereenkomst zou zijn om commerciële belemmeringen verder te verminderen.

Het versterken van de handelsbetrekkingen is van wederzijds voordeel. Meer dan 7.000 Britten zijn in dienst van Israëlische bedrijven in het VK en Israël is een belangrijke exportmarkt voor Londen, het noordwesten en Schotland, die samen elk jaar voor ongeveer een half miljard aan goederen aan de Joodse staat verkopen. 

Van zijn kant zal Israël, dat al geniet van directe buitenlandse investeringen van het VK voor een bedrag van £ 1 miljard, in staat zijn om aan de groeiende behoeften van zijn importmarkten te voldoen.

Dit is ongetwijfeld goed nieuws. Hi-tech en halvah rondom. Maar naarmate het VK zijn handelsbetrekkingen met Israël intensiveert, worden onze diplomatieke en politieke standpunten zwakker. Nergens is dit sterker dan op de status van Jeruzalem. Jeruzalem is de hoofdstad van Israël. 

De Israëli’s hebben het gedeeltelijk gecontroleerd sinds de onafhankelijkheidsoorlog van 1948 en volledig sinds 1967, toen ze de oude stad en Oost-Jeruzalem bevrijdden van de Jordaanse bezetting. 

Jeruzalem is nooit de hoofdstad geweest van een onafhankelijke, soevereine staat of vergelijkbare entiteit anders dan een Joodse, of dat nu het Koninkrijk Israël is of de moderne staat. Volgens de Israëlische wet is Jeruzalem ‘compleet en verenigd’ ‘de hoofdstad van Israël’, een standpunt dat wordt bevestigd door de Verenigde Staten en een aantal andere landen.

Maar niet het VK, waar de regering alleen ‘Israëls ‘de facto gezag’ over West-Jeruzalem’ erkent , wat net zo glibberig is als alle advocatenpraatjes. In 2016 werd in briefingdocumenten van het ministerie van Buitenlandse Zaken nog steeds verwezen naar Jeruzalem als corpus separatum . (U weet dat uw buitenlands beleid echt gelijke tred heeft gehouden met de tijd dat het een praktische kennis van het Latijn vereist.)

Jeruzalem werd aangewezen als een corpus separatum in het verdelingsplan voor Palestina van 1947 , dat werd aangenomen door de Algemene Vergadering van de VN en werd aanvaard door de Joden en verworpen door de Arabieren, die vervolgens een oorlog begonnen voor ‘de eliminatie van de Joodse staat’

U begrijpt waarom het ministerie van Buitenlandse Zaken dit als een volkomen redelijke en probleemloze basis voor het Britse beleid ten aanzien van het Midden-Oosten zou beschouwen.

Oorspronkelijk betekende corpus separatum dat Jeruzalem zou worden bestuurd door de Verenigde Naties. Tegenwoordig zou Israël de VN niet vertrouwen om een ​​shoarmastand te houden, en terecht. Dus corpus separatum , zoals gebruikt door de Britse regering, is gaan betekenen gespleten soevereiniteit in Jeruzalem, waarbij Israël de westelijke delen van de stad controleert en een toekomstige staat Palestina in de oostelijke delen. 

Vreemd genoeg lijkt de regering maar delen van de doctrine te waarderen. Ergens onderweg zou het deel van het plan uit 1947 waarin stond dat het corpus separatum na tien jaar terzijde zou worden geschoven, aan een referendum kunnen worden voorgelegd voor inwoners van Jeruzalem.

Het resultaat van al deze oude geschiedenis en mislukte diplomatieke dogma’s is dat het VK de fictie moet handhaven dat Jeruzalem niet de hoofdstad van Israël is. Dat de Palestijnse Autoriteit een vergelijkbaar sterke aanspraak heeft op een stad die nooit deel heeft uitgemaakt van een Palestijnse staat, aangezien er nooit een heeft bestaan. 

Dat het opnieuw verdelen van de stad de manier is om vrede te brengen en religieuze vrijheid te handhaven, terwijl de Israëlische controle het dichtst in de buurt komt van het garanderen van religieuze co-existentie. Dat het splitsen van een hoofdstad tussen recent vijandige naties een levensvatbaar beleid is, of een met enig succesvol precedent in de hedendaagse wereld. 

Dat het VK, door deze voorwendselen in stand te houden, de komst van een tweestatenoplossing bespoedigt in plaats van deze te vertragen door toe te geven aan Palestijnse verwerping en deze te belonen.

Het Britse beleid ten aanzien van Jeruzalem heeft gefaald. Het is geen voorwaarde voor vrede, maar een belemmering, een goedbedoeld stukje keizerlijke fixatie en post-imperiale schuld die tot catechismus is verkalkt. Het beleid van het VK erkent Jeruzalem niet omdat het erkennen van Jeruzalem niet het beleid van het VK is. Verder is er geen reden.

De ondertekening van een vrijhandelsovereenkomst zou een uitstekende gelegenheid zijn om het Britse beleid ten aanzien van Israël opnieuw in te stellen. Het zou de volgende premier een kans geven om te breken met de onmacht en ineffectiviteit van het verleden. De lobby voor het verleden – ambtenaren en diplomaten van Buitenlandse Zaken – zou woedend zijn. Geen wonder: voor een keer zouden ze het regeringsbeleid ten aanzien van het Midden-Oosten uitvoeren in plaats van erover te beslissen. Toch zou een beetje ministeriële moed het waard zijn.

Als we onze handel met Israël willen versterken, moeten we het de waardigheid en het respect geven om zijn hoofdstad te erkennen. Israël betwist de soevereiniteit van Westminster over Schotland of Noord-Ierland niet en Westminster zou Israël in natura moeten behandelen. 

De erkenning van Jeruzalem zou ons er niet van weerhouden bezwaar te maken tegen Israëls heerschappij over Judea en Samaria, waarover Israël zelf niet de jure soevereiniteit opeist, of enig aspect van die heerschappij. 

Evenmin zou het territoriale veranderingen in enig deel van Jeruzalem uitsluiten in toekomstige gesprekken tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. Israël heeft keer op keer blijk gegeven van zijn bereidheid om grondgebied af te staan ​​in het streven naar vrede (bijv . Sinaï , Hebron , Gaza). 

Er is een zekere arrogantie van Whitehall voor nodig om te denken dat de Britse erkenning van Jeruzalem de Palestijnen zou ontmoedigen van hun nationale strijd of Israël zou ontmoedigen van een land-voor-vrede-beleid dat het al vier decennia volgt.

Erkenning gaat niet over het vooruitlopen op definitieve statusregelingen, het opleggen van Britse preferenties of het inmengen in een verafgelegen conflict. Het gaat om het herkennen van feiten op de grond. 

Zoals de Verenigde Staten zeiden toen ze hun ambassade naar Jeruzalem verhuisden, ging de beslissing over ‘principieel realisme, dat begint met een eerlijke erkenning van duidelijke feiten’. Gelijkaardig realisme, principieel of anderszins, is aangetoond door Taiwan , Nauru , Honduras , Guatemala en Kosovo , evenals door Rusland en Australië , die beide West-Jeruzalem als de hoofdstad van Israël hebben erkend.

Het VK zou Jeruzalem moeten erkennen als de hoofdstad van Israël, hoe vreemd dit ook mag klinken, omdat het de waarheid is en, waar mogelijk, ons beleid zou op waarheid gebaseerd moeten zijn, of in ieder geval niet gebaseerd op schadelijke, onproductieve ficties zoals corpus separatum . 

Het VK zou zijn niet-geaccrediteerde consulaat in Jeruzalem opnieuw moeten aanwijzen als zijn ambassade in Israël. Het zou dit moeten doen als een teken van goede wil aan een bevriende natie die informatie deelt die ons helpt Londense terreurplannen te doorbreken en wiens farmaceutische gigant Teva één op de zes medicijnen levert die in het VK worden voorgeschreven . 

We zouden Jeruzalem moeten erkennen, want onderhandelen over een handelsovereenkomst met een land terwijl we doen alsof het geen hoofdstad heeft, is even laf als absurd.

Bronnen:

  • naar een artikel van Stephen Daisley “Why won’t the UK recognise Jerusalem as Israel’s capital?” van 22 juli 2022 op de site van The Spectator

Een gedachte over “Waarom erkent het VK Jeruzalem niet als de hoofdstad van Israël?

  1. De Britten hebben het de Joden/Israeli’s nooit vergeven uit ”hun” bezet palestina te zijn gesmeten en dat Israel in 1967 hun werk, de samenwerking met de Jordaniers in 1948 waarbij ‘Oost’ Jeruzalem werd veroverd/bezet en Judenfrei gemaakt, teniet hebben gedaan.

    Daarom!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.