Palestijnse advocaten protesteren tegen Abbas ‘regeren bij decreet’

Democratie op z’n Palestijns: Het gebouw van het Palestijnse parlement aka de ‘Palestinian Legislative Council’ (PLC) in Ramallah op 28 januari 2006, werd drie dagen na de laatste verkiezingen aangevallen, de ruiten ingeslagen en de inboedel vernield. Het zal niet meer gebruikt worden… [beeldbron: Zharan Hammad/Getty Images]

Honderden Palestijnse advocaten hielden maandag een zeldzaam straatprotest tegen wat zij omschreven als “regeren bij decreet” van de Palestijnse Autoriteit, waarbij president Mahmoud Abbas werd veroordeeld voor het regeren zonder parlement.

De Palestijnse Wetgevende Raad (PLC) – opgericht onder de Oslo-vredesakkoorden met Israël – is sinds 2007 inactief, wat betekent dat Abbas bijna zijn hele ambtstermijn als president heeft geleid zonder een functionerend parlement. Een nieuwe leiding bij de Palestijnse Orde van Advocaten probeert Abbas echter onder druk te zetten.

De voorzitter van de vereniging, Suheil Ashour, vertelde AFP tijdens het protest dat zijn organisatie stand zou houden tegen wetgeving die werd uitgevaardigd door een presidentieel decreet dat de Palestijnse “rechten en vrijheden” aan banden legde. 

“Onze eis is om de implementatie ervan nu stop te zetten of om een ​​reeks beperkende wetten te annuleren”, zei Ashour, die aandrong op hervormingen toen hij eerder dit jaar tot voorzitter van de vereniging werd gekozen.

De Palestijnse ontwerpgrondwet staat presidentiële decreten “indien nodig” toe in gevallen waarin de PLC niet kan optreden, maar advocaten zeiden dat Abbas te ver is gegaan. De oproerpolitie verhinderde de demonstranten, gekleed in hun zwarte gewaden, om naar het nabijgelegen kantoor van premier Mohammad Shtayyeh te marcheren.

Abbas werd in 2005 gekozen tot Palestijnse president, na de dood van de iconische leider Yasser Arafat. Hamas-islamisten, bittere rivalen van Abbas’ seculiere Fatah-beweging, behaalden de overwinning bij de Palestijnse parlementsverkiezingen van 2006.

De gevolgen van die stemming hebben geleid tot een splitsing in het Palestijnse bestuur , waarbij Fatah sinds 2007 de controle over de Westelijke Jordaanoever en Hamas in Gaza behield. Volgens schattingen van Palestijnse juridische experts heeft Abbas tijdens zijn ambt zo’n 400 presidentiële decreten uitgevaardigd. 

Hij heeft de PLC in 2018 officieel ontbonden en pogingen om nieuwe verkiezingen te houden hebben te maken gehad met terugval. Abbas had data vastgesteld voor de presidents- en parlementsverkiezingen die vorig jaar in de Palestijnse gebieden zouden worden gehouden, met deelname van Hamas, maar annuleerde de peilingen vanwege de weigering van Israël om in Oost-Jeruzalem te stemmen.

Palestijnse advocaten protesteren op 25 juli 2022 voor het kantoor van PA-premier Mohammad Shtayyeh in Ramallah, de officieuze hoofdstad van ‘Palestina’ in Samaria

Bronnen:

  • naar een artikelPalestinian lawyers protest against Abbas ‘rule by decree’” van 25 juli 2022 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.