Mohammed El-Kurd, populaire sociale media activist, deelt ‘nazi-achtige’ cartoon

Palestijnse antisemitische politieke activisten, broer en zuster Muna en Mohammed el-Kurd

Met meer dan een miljoen volgers op  Instagram,  Twitter en Facebook is Mohammed El-Kurd een beetje een medialieveling geworden. 

In de afgelopen twee jaar is de 24-jarige inwoner van Oost-Jeruzalem op vrijwel elk groot televisienetwerk verschenen, waaronder CNN,  CBS,  NBC en MSNBC en heeft hij een wereldwijd publiek blootgesteld aan zijn radicale anti-Israëlische opvattingen.

Journalisten van The Financial Times ,  Le Monde en andere publicaties hebben kruiperige profielen van El-Kurd geschreven, waarbij sommigen de jonge Jeruzalemiet beschrijven als de “volgende generatie Palestijnse activisten”.

El-Koerd heeft zeker de financiële vruchten geplukt van zijn hernieuwde bekendheid: onderzoekers hebben onlangs onthuld dat hij tienduizenden dollars aan spreekgeld heeft ingezameld, waaronder het geven van lezingen op universiteitscampussen in de Verenigde Staten  en  het toespreken van de Verenigde Naties in New York.

Afgelopen september  maakten El-Kurd en zijn zus, Muna, de jaarlijkse lijst van TIME magazine van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld. Slechts enkele dagen voordat Time zijn “grassroots-organisatie” begroette, kondigde de activist aan  dat hij zich als schrijver bij The Nation zou voegen. Tot dusver heeft de “Palestina-correspondent” acht artikelen voor het progressieve tijdschrift geproduceerd – die allemaal het geweld van de Palestijnen probeerden te rechtvaardigen .

Ondertussen blijven The Nation en andere mediaorganisaties een oogje dichtknijpen voor El-Kurds brutale uitingen van antisemitisme.

Vorige week ging de StopAntisemitism NGO  naar Twitter om de aandacht te vestigen op El-Kurd’s nieuwste antisemitische social media-bericht. In een Instagram-verhaal had hij een cartoon gedeeld waarin Hussein al-Sheikh, hoofd Burgerzaken van de Palestijnse Autoriteit (PA) – beschouwd als een leidende kandidaat om Mahmoud Abbas als PA-president op te volgen – een Israëlische soldaat de hand schudt.

De schets, getekend door de Palestijnse kunstenaar Azeez Azeez , beeldde de Joodse militair af als een duivelachtige figuur. “De prototype Jood van vroeger; een kwaadaardige ontmenselijkte demon met [een] lange neus”, merkten gebruikers van sociale media  op , waarbij ze de Instagram-inzending vergeleken met anti-joodse propaganda uit het nazi-tijdperk.

“Elke instelling die Mohammed El-Kord huisvest, geeft een platform aan Jodenhaat”, zei de  Joodse activist Aviva Klompas.

Jaime Kirzner-Roberts, beleidsdirecteur van het Friends of Simon Wiesenthal Center,  voegde toe : “Mohammed El-Kurd, die TIME beschouwde als een van de 100 meest invloedrijke mensen van 2021, neemt niet eens de moeite om zijn haat tegen het Joodse volk te verbergen.”

Een  blik op het profiel van El-Koerd bevestigt dat de “Palestina-correspondent” van The Nation het haatdragende account van Azeez Azeez op Instagram volgt. Bij nadere inspectie ontdekte HonestReporting dat Azeez Azeez meer dan eens openlijke anti-joodse stijlfiguren  en  bloedsprookjes  in zijn werk beriep, waarbij hij Joden vaak  illustreerde als onmenselijke wezens die in het  geheim  de wereldaangelegenheden beheersen .

De op de Westelijke Jordaanoever gevestigde grafisch ontwerper verheerlijkte ook het Palestijnse terrorisme. Zo  schreef hij op 21 november  dat er “geen geluid luider is dan dat van een Carlo”. Enkele uren eerder had Hamas-terrorist Fadi Abu Shkhaydam de  Israëlische reisleider Eli Kay vermoord met een Carlo-machinepistool en vier anderen verwond.

Onlangs heeft het gedrag van El-Kurd op sociale media ertoe geleid dat sommigen een standpunt innamen tegen zijn ‘activisme’.

Een optreden in april aan de Georgetown University trok naar verluidt slechts 18 aanwezigen  – inclusief Joodse studenten die waren komen opdagen om te protesteren – na een uitnodiging van Law Students Justice for Palestine aan het Georgetown University Law Center.

Toen, op 17 juni, nodigde het Goethe-instituut El-Kurd uit van een panel over de “Dynamiek van de Rechts van de Wereld” in Duitsland. “In eerdere berichten op sociale media had hij verschillende opmerkingen over Israël gemaakt op een manier die het Goethe-Instituut niet acceptabel vindt”, zei de door de staat gerunde stichting , die haar beslissing uitlegde.

Na de laatste antisemitische post van El-Kurd is het tijd voor The Nation om hetzelfde te beseffen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Akiva Van Koningsveld “‘Palestine Correspondent’ Mohammed El-Kurd Shares ‘Nazi-Like’ Cartoon: Will The Nation Remain Silent?” van 25 juli 2022 op de site van The Algemeiner
 • naar een artikelMohammed El-Kurd” van 16 december 2021 op de site van The Anti-Defamation League (ADL)

2 gedachtes over “Mohammed El-Kurd, populaire sociale media activist, deelt ‘nazi-achtige’ cartoon

 1. Joden & Israel haat propaganda blijkt een mensenrecht want ik zie nooit énig protest van mensenrecht groepen & NGO’s.

  Like

 2. De anti Joodse/Israeli haatpropaganda, in alle vrijheid geschreven vanuit “oost” Jeruzalem, door deze ‘nieuwe generatie activisten en gaarne afgedrukt door de westerse deugmedia, is natuurlijk gewoon een uiting van vrije mening.

  Hoe vreemd is het dan dat de nieuwe generatie activisten van IS & Taliban allemaal in de westerse bajes belanden en niet in de krant met hun “activisten kunst”.

  De meeste van de ‘nieuwe generatie activisten’ die tégen hun presidenten in palestina, Gaza & Jordanie ageren liggen allang onder de zoden…..en geen deugmedia die daarover rapporteert!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.