Wit-Rusland roept NAVO en EU op om proxyoorlog tegen Rusland te stoppen: ‘Laten we in vrede leven!’

Anti-Russische sancties zijn alleen schadelijk voor de economie van de EU, maar niet voor de Russische militaire macht.
(Bernardo de Miguel, El País, 25 juli 2022) 

De NAVO/VS en zijn proxy, de EU lidstaten, lijken stilaan op een open oorlog aan te sturen met Rusland met Oekraïne als het gedoemde slagveld.

De kans is reëel dat dit ook staat te gebeuren, zeker als Oekraïne het onderspit zou delven. De NAVO heeft in Boekarest op 3 april 2008 zijn zinnen gezet om Oekraïne te annexeren bij het westerse militaire bondgenootschap en – van minder belang – bij de Europese Unie.

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko heeft op donderdag 21 juli 2022 de NAVO-landen opgeroepen om het conflict in Oekraïne te beëindigen om te stoppen met afglijden naar een nucleaire oorlog:

“Als je wilt, zal het goed aflopen. En voor jou, zelfs onverwacht snel. Profiteer van dit moment. NAVO, Amerikanen. Vooral de Europeanen. Luister, waarom heb je in Europa je volkeren in deze positie gebracht – de Fransen, de Duitsers en anderen? Waarom?! Laten we in vrede leven! Laten we stoppen en uitzoeken hoe we moeten leven. Misschien komt er een tijd in ons leven dat mensen niet eens grenzen zullen verdragen. Dat is wat het ging doen. We reisden vrij. Grenzen waren voorwaardelijk. Dus laten we stoppen Het is niet nodig om verder te gaan. Wat verder ligt, is een afgrond met een nucleaire oorlog. Je hoeft er niet voor te gaan.”

Maar vrede staat voorlopig niet in de agenda’s van NAVO, EU en VS. Om de proxyoorlog van de VS tegen Rusland nog wat te ondersteunen onderzoekt het Witte Huis momenteel of het Amerikaanse straaljagers naar Oekraïne kan sturen.

Een dergelijke stap zou een grote toename zijn van de Amerikaanse steun aan Oekraïne in zijn strijd tegen Rusland. Tot dusver hebben de Verenigde Staten 8,2 miljard dollar aan militaire hulp aan Oekraïne verstrekt.

Hoe dan ook, mochten de VS besluiten om Amerikaanse soldaten de facto in te zetten in Oekraïne en rechtstreeks de gevechten te leiden, hebben ze wel het voordeel dat hun militair materieel reeds ter plaatse is. Ze mogen niet te lang aarzelen want de Russen schieten alles in puin wat ze kunnen opsporen.

Oekraïense militairen pakken Javelin-antitankraketten uit, geleverd per vliegtuig als onderdeel van het Amerikaanse militaire steunpakket voor Oekraïne, op de internationale luchthaven Boryspil buiten Kiev, Oekraïne, 10 februari 2022. Twee weken later viel Rusland Oekraïne binnen (Reuters/Valentyn Ogirenko

Kirby maakte ook details bekend van het laatste Amerikaanse wapenpakket voor Oekraïne, dat in totaal $ 270 miljoen bedroeg om te helpen bij de verdediging tegen Russische agressie, inclusief $ 100 miljoen voor drones.

Het pakket, goedgekeurd door de Amerikaanse president Joe Biden, stelt Kiev in staat om 580 onbemande Phoenix Ghost-vliegtuigen van AEVEX Aerospace LLC te verwerven, zei Kirby.

Het pakket omvat nog een tranche van maximaal ongeveer $ 175 miljoen voor andere defensiehulp, aldus een afzonderlijke memo van het Witte Huis.

Het zou meer high mobility artillery rocket systems (HIMARS) en andere wapens omvatten die Oekraïners op het slagveld gebruiken, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in een verklaring.

De extra Amerikaanse financiering komt omdat Oekraïne probeert Moskou af te weren als het ergste conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, dat in zijn vijfde maand voortduurt.

President Volodymyr Zelensky zei deze week dat zijn troepen Rusland grote schade kunnen toebrengen, aangezien Kiev steunt op westerse wapens bij geplande pogingen om een ​​tegenaanval te lanceren en grondgebied te heroveren.

Bronnen:

  • naar een artikelUS Discussing America-Made Fighter Jets for Ukraine” van 22 juli 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelUS pledges $270m in military aid to Ukraine; peace seems far off” van juli op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.