Palestijnse schutters gedood bij botsingen met Israëlische strijdkrachten in Nabloes, Samaria

Rellen met de Al Aqsa Martelaren Brigades in Shechem, Samaria

Twee Palestijnse terroristen van de Al Aqsa Martelaren Brigades (Al Fatah) werden zondagochtend gedood en verschillende gewond geraakt tijdens gewelddadige schermutselingen tussen Israëlische veiligheidstroepen en Palestijnse militanten in de stad Shechem (Nabloes) in Samaria, Israël.

“Het beleid van deze regering is duidelijk: we zullen niet afwachten tot Israëlische burgers worden aangevallen”, zei de Israëlische premier Yair Lapid tijdens de kabinetsvergadering van zondag. “We zullen eropuit gaan en de strijd aangaan met de terroristen, waar ze ook zijn.”

Bij de botsingen kwamen twee Palestijnen – Muhammad Al-Azizi, 25 en Aboud Al-Sabah, 28 – om het leven en raakten minstens zes gewond, van wie twee ernstig, zei het ministerie van Volksgezondheid van de Palestijnse Autoriteit. Al-Azizi en Al-Sabah waren lid van de Al-Aqsa Martelarenbrigades.

Twee ‘onschuldige burgers’, Muhammad Al-Azizi en Aboud Al-Sabah van de Al Aqsa Martelaren Brigades, kwamen om het leven [beeldbron: Al Fatah op Facebook]

In een gezamenlijke operatie voerden de Israëlische strijdkrachten, de Israëlische veiligheidsdienst en de Israëlische grenspolitie invallen uit in Nablus om gewapende terreurverdachten te arresteren, waarbij ze een voorraad illegale wapens en pistolen in beslag namen in een appartement van één verdachte.

“Tijdens de activiteit vond een vuurgevecht plaats tussen de gewapende verdachten en de Israëlische strijdkrachten”, zei de IDF in een verklaring. “Oproerkraaiers gooiden explosieven en stenen en schoten op IDF-soldaten, waardoor hun leven in gevaar kwam.”

De soldaten reageerden met scherp, zei het Israëlische leger, waarbij “hits op een aantal terroristen” werden geïdentificeerd.

“Dit waren terroristen die onlangs een reeks schietaanvallen hebben uitgevoerd (…) er is veel wapentuig in beslag genomen”, zei Lapid zondag. “Tijdens de operatie openden de terroristen het vuur vanaf daken en steegjes in de Nablus-souk. Onze soldaten reageerden snel, efficiënt en met precisie.”

Minister van Binnenlandse Veiligheid Omer Barlev zei dat veiligheidstroepen “zichzelf dag en nacht in gevaar brengen als ze zich positioneren als een buffer tussen de terroristen en Israëlische burgers”.

Tijdens operaties in het dorp Qabatiya, rond Jenin op de noordelijke Westelijke Jordaanoever, arresteerden Israëlische troepen nog twee terreurverdachten.

“Tijdens de activiteit schoten gewapende verdachten op de soldaten, die met scherp vuur reageerden”, zei het Israëlische leger. “Er zijn geen IDF-verwondingen gemeld.”

Shechem, 24 juli 2022. De IDF nam heel wat wapens in beslag

Los daarvan hebben de Israëlische zeestrijdkrachten van de ene op de andere dag een poging tot smokkel over zee langs de Egyptische grens gedwarsboomd, bedoeld om wapens en explosieven over te dragen aan de terreurgroep Hamas.

“Het schip week af naar een gesloten zone in de zuidelijke Gazastrook en schond veiligheidsbeperkingen”, aldus het leger.

Nadat oproepen van Israëlische zeestrijdkrachten om het Palestijnse vissersvaartuig tegen te houden werden genegeerd, openden ze het vuur. Verdachten aan boord van het schip zwommen naar de Gazastrook, meldde de IDF, terwijl de wapens in beslag werden genomen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Two Palestinian Gunmen Killed in West Bank Clashes With Israeli Forces” van 24 juli 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van David Israel “4 Arabs Killed in Shechem Gunfire Exchange with Counter-Terrorism Units” van 24 juli 2022 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikelIDF sinks boat suspected of smuggling weapons from Egypt to Gaza” en een artikelAt least 2 Palestinians killed in gun battle with troops in West Bank” van 24 juli 2022 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.