Palestijnen willen Volkenbond/de VN aanklagen om Joden het recht op een eigen staat te geven

Jeruzalem, 11 december 1917.  De Britse generaal Edmund Allenby stapt via de Jaffa Poort de Oude Stad binnen naar aanleiding van de Britse militaire overwinning op de Ottomaanse Turken, die 400 jaar lang de Joodse staat bezet hielden en compleet leegroofden [beeldbron: Toren van David Museum] 

Vandaag, 24 juli 2022, is het 100 jaar geleden dat de Volkenbond het ‘Mandaat voor Palestina’ aannam. Het enige doel van het mandaat was om Groot-Brittannië in staat te stellen een Joodse staat op te richten in het hele gebied van de Jordaan tot de Middellandse Zee, van Libanon in het noorden tot de Rode Zee in het zuiden.  

Zoals de preambule van het mandaat duidelijk vermeldde: 

“Overwegende dat de belangrijkste geallieerde mogendheden ook zijn overeengekomen dat de mandataris verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de verklaring die oorspronkelijk op 2 november 1917 werd afgelegd door de regering van Zijne Majesteit, en aangenomen door genoemde mogendheden, ten gunste van de vestiging in Palestina van een nationaal tehuis voor het Joodse volk , waarbij het duidelijk is dat er niets moet worden gedaan dat afbreuk zou kunnen doen aan de burgerlijke en religieuze rechten van bestaande niet-joodse gemeenschappen in Palestina, of de rechten en politieke status die Joden in enig ander land genieten.”

Verwijzend naar de beslissingen die de geallieerden tijdens en na de Eerste Wereldoorlog hadden genomen, voegde de preambule eraan toe dat de oprichting van de Joodse staat geen willekeurige daad van de internationale gemeenschap was om een ​​willekeurig stuk land toe te wijzen voor het creëren van een thuisland voor het Joodse volk. 

In plaats daarvan benadrukte de preambule dat het doel een weerspiegeling was van de historische band van het Joodse volk met dat specifieke stuk land en de recreatie van een nationaal thuisland dat ooit had bestaan:  

“Overwegende dat daarmee erkenning is gegeven aan de historische band van het Joodse volk met Palestina en aan de gronden voor het herstel van hun nationale tehuis in dat land.” 

Voor de PA is de Balfour-verklaring, waarnaar in de preambule wordt verwezen als de “verklaring die oorspronkelijk op 2 november 1917 door de regering van Zijne Majesteit van Groot-Brittannië is afgelegd”, de wortel van alle kwaad .  

Uitgegeven op 2 november 1917, verklaarde de Balfour-verklaring dat “Zijne Majesteits regering positief staat tegenover de vestiging in Palestina van een nationaal tehuis voor het Joodse volk.” 

Destijds, volgens de Palestijnse historicus Abd Al-Ghani Salameh, “was er niets dat een Palestijns volk werd genoemd“:   

“Vóór de Balfour-belofte (dwz de verklaring) toen de Ottomaanse heerschappij eindigde (1517-1917), bestonden de politieke grenzen van Palestina zoals we die vandaag kennen niet, en er was niets dat een Palestijns volk werd genoemd met een politieke identiteit zoals we die vandaag kennen, aangezien Palestina’s administratieve scheidslijnen zich uitstrekten van oost naar west en Jordanië en Zuid-Libanon omvatten, en net als alle volkeren in de regio werden [de Palestijnen] bevrijd van de Turkse overheersing en onmiddellijk verplaatst naar koloniale heerschappij, zonder de politieke identiteit van een Palestijns volk te vormen. ” 

 [Officiële PA TV, 1 november 2017] 

Desalniettemin, zoals Palestijnse Media Watch al heeft gemeld , besloten de Palestijnen kort na het eeuwfeest ter gelegenheid van de uitgifte van de Balfour-verklaring Groot-Brittannië aan te klagen en eisten ze de verantwoordelijkheid te nemen voor het uitvaardigen van de Balfour-verklaring die “het leven van een hele Palestijnse mensen” en voor vermeende “misdaden” van Britse soldaten tegen het Palestijnse volk tijdens de mandaatperiode. 

De zaak (Palestinian Journalists Syndicate v. The British Government (2021)) werd ingediend bij de PA-rechtbank in Nablus. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de rechtbank de eisers in het gelijk stelde.  

Voortbouwend op hun succes in de PA-rechtbank, brengen de Palestijnen de kwestie nu naar de Britse rechtbanken:  

“Het Palestijnse Journalistensyndicaat heeft gisteren [22 mei 2022] een bijeenkomst gehouden met het juridische team dat toezicht hield op de indiening van een rechtszaak tegen de Britse regering wegens haar verantwoordelijkheid voor de gevolgen van het uitvaardigen van ‘de Balfour-verklaring’. 

Advocaat Ben Emmerson informeerde het syndicaat over de juridische procedures die zijn team al meer dan een jaar begeleidt , die betrekking hebben op het indienen van een rechtszaak bij een Britse rechtbank tegen de Britse regering, zodat deze zich zal verontschuldigen voor ‘de Balfour-verklaring’. 

[Officiële PA-dagblad Al-Hayat Al-Jadida , 23 mei 2022] 

De voorzitter van het Palestijnse Journalistensyndicaat (de eisers) Nasser Abu Bakr voegde toe:  

“Het juridische team heeft in detail uitgelegd dat het belangrijk is om met geweld een uitspraak van een Britse rechtbank af te leiden waarin de ‘Balfour-verklaring’ wordt veroordeeld… Het doel van deze inspanning is om Groot-Brittannië verantwoordelijk te houden voor de tragedie van onze mensen, in de veronderstelling dat alle beslissingen die waren gebaseerd op de Balfour-verklaring, te beginnen met de oprichting van de bezettingsstaat en de ontworteling van het Palestijnse volk – zijn ongeldig en vormen een misdaad die tot op de dag van vandaag voortduurt.” 

 [Officiële PA-dagblad Al-Hayat Al-Jadida , 23 mei 2022] 

Vanuit juridisch oogpunt, hoewel diplomatiek belangrijk, was de Balfour-verklaring niets meer dan een verklaring van het Britse beleid.  

In de nasleep van de Eerste Wereldoorlog kwamen de geallieerde mogendheden bijeen om de toekomst te bespreken van de gebieden die al 400 jaar in het bezit waren van het Ottomaanse Rijk. Wat “Palestina” betreft, hebben de geallieerden besloten: 

“Het Mandaat zal verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van de verklaring die oorspronkelijk op 2 november 1917 door de Britse regering is afgelegd en door de andere geallieerde mogendheden is aangenomen, ten gunste van de vestiging in Palestina van een nationaal tehuis voor het Joodse volk. . ” [25 april 1920] 

De beslissingen die in april 1920 in San Remo door de geallieerde mogendheden werden genomen, vormden toen de basis voor de voorbereiding van een aantal mandaten. Inderdaad, twee jaar later nam de Volkenbond naast het mandaat voor Palestina ook het mandaat voor Syrië en het mandaat voor Libanon aan. 

Samen met het mandaat voor Palestina waren het deze instrumenten die de internationale legitimiteit verschaften om Israël (de Joodse staat), Jordanië, Libanon en Syrië te creëren.    

Aangezien het de Volkenbond is, sinds zijn vervanging door de Verenigde Naties, die werkelijk verantwoordelijk is voor het creëren van Israël, moet de vraag worden gesteld: gaan de Palestijnen de Volkenbond/de VN aanklagen?  

Wat de Palestijnen ook besluiten te doen, de waarheid blijft dat 24 juli 1922 waarschijnlijk een van de belangrijkste data in de geschiedenis van het Joodse volk was. Op deze dag erkende de internationale gemeenschap openlijk de band van het Joodse volk met het Land Israël en besloot ze een einde te maken aan 2000 jaar Joodse ballingschap. Op deze dag gaf de internationale gemeenschap de legitimiteit om het Joodse nationale thuisland te herstellen.  

Bronnen:

 • naar een artikel van Maurice Hirsch “Are the Palestinians going to take the League of Nations or the UN to court?” van 24 juli 2022 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)

Een gedachte over “Palestijnen willen Volkenbond/de VN aanklagen om Joden het recht op een eigen staat te geven

 1. Ach die palestijnen toch.

  Stééds opnieuw proberen ze de geschiedenis te herschrijven om zichzelf daarin te plaatsen en stééds lukt het ze maar niet, integendeel……iedereen word doodmoe van hun gezeur.

  De meeste Arabische landen hebben ze achtergelaten en behalve Europa en een paar US Wokies interesseert hun “”lot”” niemand meer.

  De wereld is verder gedraait met nieuwe problemen, oorlog, honger en meer dan 100 miljoen échte vluchtelingen…. alléén zij staan nog op hetzelfde perron met een koffer vol met dezelfde eisen & dreigementen/chantage wanneer deze niet worden ingewilligd.

  Hoog tijd voor de EU/US genieën om het blad om te slaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.