Joodse Amerikanen bezorgd om toename van islamitisch en links antisemitisme

Een anti-Israël manifestatie van de antisemitische organisatie Students for Justice in Palestina (SJP) in november 2017 in New York City [beeldbron: The Jewish Standard]

De gebeurtenissen rond de gijzeling in een synagoge in Colleyville, Texas, op 15 januari door Malik Faisal Akram, een 44-jarige Britse Pakistaan ​​gewapend met een pistool, kreeg veel aandacht en live-verslaggeving in de Verenigde Staten.

Na de ontsnapping van de gijzelaars en de daaropvolgende bestorming van de synagoge door wetshandhavers – wat resulteerde in de dood van Akram – volgde een dialoog en discussie over kwesties van antisemitisme in de Verenigde Staten, de veiligheid van de synagoge en het algemene veiligheidsgevoel van de Joodse gemeenschap.

We hebben tussen 1 februari en 6 februari 2022 twee gelijktijdig afgenomen enquêtes gehouden onder joodse en niet-joodse Amerikanen, dicht genoeg bij de gebeurtenissen in Colleyville zodat ze “vers” in het geheugen van de mensen blijven en ver genoeg weg om reflectie en internalisering van de gevolgen van de ervaring.

Onze gegevens suggereren over het algemeen het volgende:

 1. Terwijl Joodse Amerikanen, evenals Amerikanen in het algemeen, de rechtse ideologie nog steeds als primair verantwoordelijk zien voor de haatgerelateerde activiteiten van blanke supremacistische groeperingen, lijkt er een toenemende bezorgdheid te bestaan ​​over islamitische extremistische activiteiten en een trend van toenemende toeschrijving van anti-joodse en andere op haat gebaseerde activiteiten naar wat kan worden geïdentificeerd als progressieve of “ontwaakte” bronnen.
 2. Joodse Amerikanen verschillen van “algemene” Amerikanen door een grotere verantwoordelijkheid voor op haat gebaseerde incidenten tegen Joden toe te schrijven aan de linkse ideologie en door een grotere dreiging van blanke supremacisten en islamitische extremisten waar te nemen. Ze toonden ook meer het gevoel dat de Democratische Partij islamitische extremistische activiteiten tolereert.
 3. Antisemitisme wordt gezien als voornamelijk gebaseerd op verbale of beledigende taal of bedreigingen en zeer weinig op fysiek geweld tegen Joden. Bovendien is de subjectieve intensiteit van antisemitisme in het dagelijks leven van Joodse Amerikanen misschien minder dan het lijkt te zijn op basis van mediaberichten en niet erg verschillend van de op haat gebaseerde activiteit tegen andere groepen.
 4. Zowel Amerikanen in het algemeen als Joodse Amerikanen in ons onderzoek bieden in wezen steun aan Israël, maar vinden dat Joodse Amerikanen politieke en ideologische onafhankelijkheid moeten behouden en afstand moeten nemen van beleid en gedrag waarmee ze het niet eens zijn.
 5. Zowel onze “algemene” Amerikaanse als Joods-Amerikaanse voorbeelden zijn overweldigend niet op de hoogte van enige specifieke inspanningen om antisemitisme te “bestrijden” door een Joodse organisatie.
 6. De bedreiging voor joden door op haat gebaseerde of extremistische activiteiten wordt als vergelijkbaar beschouwd, maar ligt in het algemeen tussen de waargenomen bedreiging voor christelijke (minder bedreigde) en moslim (meer bedreigde) gemeenschappen.
 7. Zowel de Joods-Amerikaanse als de “algemene” Amerikaanse steekproeven houden de regering en aanhangers van Donald Trump verantwoordelijk voor het toegenomen antisemitisme, maar beide, vooral onze Joods-Amerikaanse steekproef, schrijven een aanzienlijke verantwoordelijkheid toe aan de progressieve “ontwaakte” ideologie.
 8. Er moet enige aandacht worden besteed aan de gegevens – vooral onder een significante minderheid in de Joods-Amerikaanse steekproef – die een cognitief onderscheid tussen “anti-joods” en “anti-Israël” gedrag laten zien, evenals het idee dat een dergelijk onderscheid en de afwijzing van een duidelijke Joodse nationale identiteit kan antisemitische activiteiten mogelijk maken die worden gemaskeerd als ‘anti-zionisme’.

De onderliggende trend in onze gegevens lijkt, in tegenstelling tot de conventionele wijsheid en ons eerdere onderzoek, een toegenomen erkenning aan te tonen dat de ideologie van linkse bronnen – met name de ideologie die ‘wakker werd’, en vooral in de Joods-Amerikaanse steekproef – enige verantwoordelijkheid draagt ​​voor antisemitisme in de Verenigde Staten. 

Wat deze gegevens overtuigender maakt, is dat dit gedrag geen “verschuiving” is van het beschuldigen van rechtse ideologie en vooral Trump-geassocieerde bronnen, maar eerder een uiting van extra verantwoordelijkheid.

Dit zou in overeenstemming zijn met een recent onderzoek dat we hebben uitgevoerd op Amerikaanse campussen: Israëlische campusprofessionals beoordeelden dat liberale en progressieve groepen de belangrijkste bron van antisemitische en anti-Israëlische sentimenten op campussen vormen, in plaats van meer conservatieve groepen, die worden gezien als algemeen ondersteunend.

De relatie tussen Israël en de Joods-Amerikaanse gemeenschap blijft enigszins vaag. Terwijl ze algemene “steun voor Israël” uitdrukken, willen Joodse Amerikanen nog steeds de keuze hebben om afstand te nemen wanneer ze het niet eens zijn met het Israëlische beleid of gedrag. 

Dat alleen lijkt misschien redelijk, maar in combinatie met onze gegevens waaruit blijkt dat de meesten steun voor Israël ook zien als een reden voor antisemitisme, en een aanzienlijke minderheid (20%) anti-Israël gedrag niet gelijkstelt met antisemitisch gedrag – een bewering van veel anti-Israëlische organisaties en individuen – wat “ondersteuning” eigenlijk betekent, is onduidelijk.

Deze bevinding komt overeen met het conflict dat sommigen zien tussen steun voor joods nationalisme in Israël, namelijk het zionisme, en afkeer van het concept om joden als een geheel te zien als een nationale identiteit, of zoals opgemerkt door James Loeffler, “de duidelijke aanwezigheid van joods nationalisme in Amerika in combinatie met de vermeende afwezigheid van een Joodse natie.”

Gol Kalev raakt aan hoe anti-joods gedrag tegenwoordig wordt uitgedrukt in zijn conceptualisering van ‘judaïsme 3.0’, waar hij de transformatie van het jodendom van een meer religieus element naar een meer nationaal element poneert (zoals in het zionisme). Naarmate samenlevingen zijn geëvolueerd, is ook de uiting van anti-joods gedrag geëvolueerd. Naarmate het jodendom met de oprichting van Israël meer het nationale rijk is binnengedrongen, geldt dat ook voor anti-joods gedrag. 

Onze gegevens laten zien dat een aanzienlijk deel van de mensen, inclusief joden, een scheiding ziet tussen anti-joods en anti-Israël gedrag, hoewel een veel lager bedrag vraagt ​​om een ​​onvoorwaardelijke scheiding van daadwerkelijke steun aan Israël.

Het is dus mogelijk om geen duidelijk of uitgesproken bezwaar te maken tegen de Joodse “religie”, terwijl je anti-joodse houdingen uitdrukt door bezwaar te maken tegen de Joodse nationale entiteit, namelijk Israël. Door een Joodse connectie met de natie te ontkennen, kan men immuniteit verklaren tegen beschuldigingen van antisemitisme. 

Zowel seculiere  als religieuze  joodse en niet-joodse ‘anti-zionisten’ hebben die bewering gedaan en besproken. Door de scheiding tussen religieuze en nationale definities van het jodendom te institutionaliseren, krijgt op ‘nationaal’ gebaseerd anti-joods gedrag een vrije doorgang en kan het beweren niet antisemitisch te zijn, zoals we zien in verklaringen van de BDS-beweging.

Dit alles versterkt alleen maar de opvallende bevinding in onze gegevens met betrekking tot het wijdverbreide gebrek aan bewustzijn onder Amerikanen, inclusief Joodse Amerikanen, van specifieke programma’s of inspanningen die gericht zijn op antisemitisme. Dit ondanks de uitgesproken bezorgdheid over antisemitisme van Joodse organisaties. 

Hoewel veel Joodse en Israëlische belangenbehartigingsorganisaties beweren deze inspanningen te ondernemen, blijft de impact op het publieke bewustzijn laag. We kunnen geen definitieve verklaring geven waarom dit zo is, maar een mogelijkheid die moet worden overwogen, is dat als dergelijke programma’s bestaan, ze niet effectief worden toegepast in de praktijk of niet zo efficiënt worden uitgevoerd als zou moeten.

Zoals eerder opgemerkt, is de interpretatie van gegevens variabel, maar de gegevens zelf niet. Onze respondenten waren anoniem, wat de openlijke uiting van sentiment kan verklaren die in sommige sociale kringen niet altijd acceptabel is, bijvoorbeeld onder degenen die zichzelf als ‘liberaal’ beschouwen. 

Anonimiteit kan bij enquêteonderzoek soms het tegenovergestelde probleem veroorzaken; bijvoorbeeld als groepsgevoel aanwezig is om opzettelijk te misleiden , zoals beweerd wordt in het geval van Israëlische verkiezingen. 

Onze steekproeven hadden een dergelijke motivatie niet, en de consistentie van hun antwoorden zou ertoe leiden dat men zou concluderen dat ze in feite zowel valide als betrouwbaar zijn. Als zodanig is dit onderzoek agnostisch ten opzichte van de gegevens en uiteindelijk apolitiek, en vertegenwoordigt het noch een “rechtse” of “linkse” oriëntatie of analyse.

Bronnen:

 • naar een artikel van Irwin J. (Yitzchak) Mansdorf “Jewish Americans are increasingly concerned about left-wing anti-Semitism” van 24 juli 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
 • naar een artikel “Hostages Released at Texas Synagogue, Gunman Dead After Hours-Long Standoff” van 15 januari 2022 op de site van The Algemeiner
 • naar een artikel “Hostages at Texas synagogue freed, gunman killed” van 16 januari 2022 op de site van Israel National News (INN)
 • naar een artikel “Hostages held at gunpoint in Texas synagogue” van 15 januari 2022 en een artikel “Texas synagogue: Hostages released, captor dead” van 16 januari 2022 op de site van i24News

Een gedachte over “Joodse Amerikanen bezorgd om toename van islamitisch en links antisemitisme

 1. Joodse Amerikanen bezorgd om linkse & Islamistische Jodenhaat?

  Laat me niet lachen!

  Het zijn de 80% progressief debiele Joodse Amerikanen die deze groepen aan de macht hielpen/helpen!

  Deze ontwikkeling stond met grote letters op de muren gekalkt, maar onze Joodse Liberalen wilden niet luisteren en nu zitten ze met de gebakken peren.

  Deze groep progressievelingen horen nergens meer bij…..niet bij het Jodendom en door hun Liberale vrienden worden ze uitgekotst wanneer ze niet meer nodig zijn voor de verkiezings overwinning.

  Op Israel kijken ze neer met hun eigen arrogante versie van ‘Tikun Olam’ en nu blijkt dat dat Amerika een fikse ‘Tikun voor hen in petto heeft.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.