Hier gaan we weer: WHO verklaart ‘apenpokken’ tot wereldwijde noodsituatie

Voorzitter Tedros van de WHO schoof zaterdag het negatieve advies van zijn veiligheidscomité aan de kant en riep apenpokken eigenhandig uit tot ‘wereldwijde noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid’. Wat betekent dat voor landen zoals Nederland die lid zijn van de WHO?

Het team experts van het WHO-veiligheidscomité van de Internationale Gezondheidsregeling besloot deze week voor de tweede keer in korte tijd dat apenpokken volgens hun niet voldoet aan de eisen om er een ‘noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang’ – of PHEIC ?*– van te maken. Op 23 juni was een eerste poging vanuit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om apenpokken te promoveren tot PHEIC ook al gestrand.

Veto Tedros
Dit keer nam president dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus echter geen genoegen met het negatieve advies van zijn experts en sprak zijn veto uit. Daardoor is de milde, goed te behandelen en niet heel besmettelijke ziekte apenpokken, nu officieel een ‘internationale noodsituatie’.

Het predicaat PHEIC is officieel een ‘uiterste noodgreep’ van de WHO om aangesloten landen te kunnen dwingen tot het nemen van verregaande maatregelen om de uitbraak van een ernstige ziekte te bestrijden.

Let wel, er zouden tot nu volgens eigen cijfers van de WHO wereldwijd slechts vijf mensen aan apenpokken zijn overleden.

De ziekte zou 16.000 keer zijn vastgesteld en komt vrijwel alleen maar voor bij homo- en biseksuele mannen.

Volgens Tedros is apenpokken echter tóch een wereldwijde bedreiging voor de volksgezondheid. “We hebben te maken met een uitbraak die zich snel over de hele wereld heeft verspreid, via nieuwe transmissiewegen, waarover we te weinig weten, en die voldoet aan de criteria van de Internationale Gezondheidsregeling,” zei Tedros in een verklaring, die dus niet wordt onderschreven door het veiligheidscomité.

“Om al deze redenen heb ik besloten dat de wereldwijde uitbraak van apenpokken een noodsituatie vormt op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang.”

Gevolgen voor België en NL
Het besluit van Tedros zorgt ervoor dat bij de WHO aangesloten landen zoals België nu verplicht zijn om actie te ondernemen om verspreiding van apenpokken te stoppen. Niet alleen moeten zij middelen ter beschikking stellen en voorraden medicijnen aanleggen, ook moeten zij het publiek en met name ‘kwetsbare groepen’ bewust maken van de ernst van de ziekte, via onder andere overheidscampagnes.

Daarnaast moeten volgens het PHEIC-protocol surveillance- en volksgezondheidsmaatregelen worden geïntensiveerd en moet klinisch beheer en de preventie en bestrijding van infecties in de gezondheidszorg worden versterkt. Last but not least moet onderzoek naar vaccins, behandelingen en andere hulpmiddelen worden versneld en moeten landen reisadviezen opstellen om verdere verspreiding te voorkomen.

In België is apenpokken door gezondheidsminister Frank Vandebroucke aan het begin van de uitbraak vrijwel direct op de A-lijst van ernstige ziektes gezet, ondanks dat ook toen al bekend was dat het een ziekte is met een doorgaans onschuldig karakter. De plaatsing op de A-lijst geeft de regering de bevoegdheid om verregaande maatregelen op te leggen ‘ter bescherming van de publieke gezondheid’, bijvoorbeeld een tijdelijk beroepsverbod, gedwongen onderzoek, isolatie en quarantaine.

Laatste keer was COVID
De laatste ziekte die door de WHO werd verheven tot ‘wereldwijde noodsituatie’ was COVID in 2020. Door de ziekte destijds de PHEIC-status te geven en COVID uit te roepen tot ‘pandemie’ maakte de WHO de weg vrij voor het wereldwijd invoeren van lockdowns en reisbeperkingen. Ook leidde de PHEIC tot het internationaal ‘bundelen van krachten’ om overhaast vaccins te ontwikkelen.

Anno 2022 is steeds duidelijker hoe zinloos en destructief de maatregelen waren die toen door regeringen wereldwijd aan de bevolking werden opgelegd, zoals het sluiten van scholen, winkels, horeca en openbare (culturele) instellingen, het dragen van mondmaskers en social distancing. De ontwikkelde ‘veilige en effectieve’ vaccins, waarmee een groot deel van de wereldbevolking werd geïnjecteerd, blijken ook steeds minder veilig en effectief te zijn.

Dit keer geen lockdowns?
Dr. Mike Ryan, uitvoerend directeur van het WHO Health Emergencies Program, zei eerder tijdens een persconferentie dat het met apenpokken echt zo’n vaart niet zal lopen. “Het is van uitzonderlijk belang dat het bestaan van een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang en de intensivering van de surveillance- en controle-inspanningen niet worden gebruikt als een middel om dwang uit te oefenen of om maatregelen op te leggen die de waardigheid en de mensenrechten van de getroffen personen in het gedrang brengen,” aldus Ryan.

Bronnen:

  • naar een artikelWHO-chef Tedros verklaart apenpokken eigenhandig tot ‘internationale noodsituatie’” van 24 juli 2022 op de site van BLCKBX.tv
  • naar een artikel van Wim De Maeseneer “WHO roept medische noodtoestand uit voor apenpokken, maar hoe zorgwekkend is de situatie eigenlijk?” van 24 juli 2022 op de site van VRT NWS
  • naar een artikel van Maria Cheng “UN health agency declares monkeypox a global emergency” van 23 juli 2022 en een artikelIsrael’s monkeypox vaccines strategy: Stop sexual spread to those most at-risk” van 19 juli 2022 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Hier gaan we weer: WHO verklaart ‘apenpokken’ tot wereldwijde noodsituatie

  1. Inderdaad een boel ‘drama’ over Covid, terwijl het toch ‘maar een ‘gewoon griepje was wat ‘maar miljoenen dodelijke slachtoffers heeft gemaakt en vélen met long Covid voor jaren aan het huis gekluisterd houd.

    Inderdaad, al die doctoren & wetenschappers…..allemaal onbenullen, omgekocht door de ‘Big Pharma.

    Ze hadden polio, pokken en alle andere ziektes gewoon moeten laten doorgroeien en géén “onzinnige” vaccins hiervoor moeten uitvinden die onze kinderen allemaal hebben vergiftigd met ‘onbekende substanties.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.