Europese Unie bevordert Palestijnse Apartheidspolitiek in Judea & Samaria en in Jeruzalem

Joden worden in 1948/49door de Arabieren verdreven uit Judea & Samaria en Jeruzalem. Hun heimat wordt voor 19 jaar lang Judenrein verklaard, nadat de gebieden werden veroverd en bezet door Jordanië en in 1950 illegaal geannexeerd. Van 1948 tot 1967 mochten de Joden de West Bank en Jeruzalem niet meer binnen en hun heiligdommen in Jeruzalem werden vernield en/of platgebrand.

In 1696 reisde de Nederlandse hoogleraar Adriaan Reland voor een studiereis naar wat nu Israël is. Hij legde zijn bevindingen vast in 1714 in een boek in het Latijn. Zijn belangrijkste conclusies – als geograaf – waren dat alle steden in wat nu Israël is, destijds een Joodse, Griekse of Romeinse oorsprong hadden.

Er was geen enkele stad met een Arabische oorsprong of naam. De steden die er zijn – zoals Tiberias, Hebron en Gaza – werden vooral bewoond door joden en christenen. De moslims die hij aantrof waren vooral bedoeïenen. Dat is een volk van nomaden: zij trokken rond door het hele Midden-Oosten, om hun geiten te hoeden en om als seizoenarbeiders te helpen bij het oogsten. Jeruzalem was verreweg de grootste stad. Ook daar woonden – constateerde Reland – in meerderheid Joden, en verder vooral christenen.

Arabische woestijnvolkeren; zeldzame ingekleurde foto (fotochrome) van rondtrekkende Bedoeïenen in het Land van Israël omstreeks 1890-1900 [beeldbron: Western Asia]

1948
Ook in 1948, 252 jaar na het onderzoek van Reland, vormen de Joden in Jeruzalem nog steeds de meerderheid van de bevolking. Dan valt echter het Jordaanse leger Jeruzalem aan. Het leger verovert het deel van Jeruzalem dat binnen de middeleeuwse stadsmuren ligt: de Oude Stad. Alle daar wonende Joden worden uit hun 30 eeuwen oude woonbuurt verdreven.

Die wijk – naast de Klaagmuur – wordt door het Jordaanse leger volkomen etnisch gezuiverd van Joden. Alle sporen van Joodse aanwezigheid worden vernield, waaronder de maar liefst 57 synagogen. Op de wapenstilstandslijn van 1949 – vaak misleidend aangeduid als ‘grenzen van 1967′ – wordt een muur dwars door de stad gebouwd en 19 jaar lang mochten er geen Joden meer in dat oostelijk deel van Jeruzalem komen of wonen.

In de Jordaanse wet werd dit racisme vastgelegd; de Jordaanse wetgeving is dus gebaseerd op apartheid. Zo stond en staat tot op heden de doodstraf op het verkopen van een huis aan een Jood.

Israëlische troepen kijken uit over het eeuwenoude stadscentrum van Jeruzalem, tijdens de Zesdaagse Oorlog, juni 1967 (Foto: Wikimedia Commons)

1967
In 1967 viel het Jordaanse leger Israël opnieuw aan, in de hoop de Joden verder te verdrijven. Dat mislukte, het Israëlische leger heroverde juist de Oude Stad van Jeruzalem. De Joodse families die in 1948 waren verdreven konden daardoor na 19 jaar terugkeren naar hun oude wijk en hun historische huizen. De synagogen werden herbouwd.

Alleen de grootste synagoge niet, de Hurva synagoge, die op enkele honderden meters van de Klaagmuur stond. De synagoge stamt oorspronkelijk uit 1700, dus kort na het bezoek van Reland. Daarvan liet Israël de ruïne bewust staan, als monument en aanklacht tegen de islamitische vernielzucht van Joodse gebouwen. Na 40 jaar vond men het echter nog beter om ook deze synagoge weer in oude luister te herbouwen. Zodoende werd de Hurva als laatste van de vernielde synagogen in 2010 herbouwd en heringewijd. Hamas noemde dat overigens “een oorlogsverklaring”.

Heden
De Palestijnse leiders willen namelijk nog altijd de Joden – opnieuw – etnisch zuiveren uit de Oude Stad van Jeruzalem. Zij hebben daarin nu een willig oor gevonden bij sommige, vooral linkse Europeanen. Die vinden nu in navolging van de moslims de periode van 19 jaar tussen 1948 en 1967 – van de 3.000 jaar Joodse geschiedenis in de stad – maatgevend.

Dus verklaart Europa nu in navolging van de moslims dat de Joden in de Oude Stad van Jeruzalem daar illegaal wonen, en daarom geboycot moeten worden. Een uniek geval, zelfs de agressieve bezetting van Europees gebied door moslims – Noord-Cyprus – heeft niet tot zulke maatregelen geleid.

Blijkbaar is Europa het eens met de racistische wetgeving van Jordanië – die trouwens is overgenomen door de Palestijnse Autoriteit – dat Joden in Jeruzalem en verder op de Westbank niet tussen de moslims mogen wonen. Zodat de apartheid die tussen 1948 en 1967 in Jeruzalem en omgeving heerste, mede dankzij Europa weer kan terug keren.

Bronnen:

 • naar een artikelEuropa: herstel de apartheid” van 30 juli 2013 op de site van Likoed Nederland
 • naar een artikelAbbas: ‘Not a single Israeli’ in future Palestinian state” van 30 juli 2013 op de site van The Jerusalem Post
 • naar een artikelAbbas wants ‘not a single Israeli’ in Palestine” van 30 juli 2013 op de site van Ynet News

2 gedachtes over “Europese Unie bevordert Palestijnse Apartheidspolitiek in Judea & Samaria en in Jeruzalem

 1. “Dus verklaart Europa nu in navolging van de moslims dat de Joden in de Oude Stad van Jeruzalem daar illegaal wonen, en daarom geboycot moeten worden.”
  Kan er een bron van deze mededeling worden vermeld?

  Like

 2. De énige periode dat Jeruzalem/JUDEA & Samaria Judenvrij & bezet waren, was toen de Jordaniers (met hulp van de Britten) het in 1948 aanvielen, niet om de inwoners met bloemen te ontvangen maar om hen te vernietigen en tot 1967 bezet hielden.

  De EU in al haar wijsheid, vermengd met hun eeuwenlange Jodenfobie, denkt nog stééds zich als coloniaalheerser behoort te gedragen en bemoeit zich met politieke aangelegenheden die haar niets aangaan daar zij niet op Europees grondgebied liggen.

  Het énige wat zij hiermee heeft bereikt is dat ‘het palestijnse volk” nog stééds onder het juk van haar dictators moet leven…..gefinancierd door het Westen.

  Beoordeel de wijsheid van een regering op haar successen niet op haar woorden………Afghanistan, Irak, Lybie etc.etc.etc. en nu……Ukraine (dat als een boemerang naar ONS word teruggekaatst) en Iran waar precies hetzelfde gaat gebeuren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.