Palestijnse regering aangeklaagd bij het Internationaal Strafhof voor foltering en andere oorlogsmisdaden

Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas op 29 maart 2017 (AP Photo/ Raad Adayleh, File)

De Palestijnse regering is medeplichtig aan “ongebreidelde, wijdverbreide en systematische marteling van Palestijnse staatsburgers” en Israëli’s, volgens een historische juridische klacht die deze week is ingediend bij het Internationaal Strafhof (ICC).

Het International Legal Forum (ILF), een belangenorganisatie die meer dan 3.500 advocaten en maatschappelijke activisten over de hele wereld vertegenwoordigt, dringt er bij het ICC op aan om de Palestijnse Autoriteit te onderzoeken op oorlogsmisdaden in de allereerste zaak van deze aard die aan de rechtbank is voorgelegd, volgens op een kopie van de klacht verkregen door de Washington Free Beacon.

De organisatie eist dat het ICC “een onmiddellijk onderzoek naar en vervolging van het leiderschap van de Palestijnse Autoriteit (PA) wegens beschuldigingen van marteling” start. 

De documenten schetsen gevallen waarin de Palestijnse regering betrokken was bij “gewelddadige afranselingen, willekeurige detentie, eenzame opsluiting, wrede en onmenselijke gevangenisomstandigheden, intimidatie, gedwongen bekentenissen en standrechtelijke executies”.

De zaak komt slechts een week nadat president Joe Biden zijn eerste reis naar het Midden-Oosten maakte en nog eens 316 miljoen dollar aan Amerikaanse belastingbetalers aankondigde voor de PA en organisaties die ermee samenwerken, waardoor het totale bedrag aan Amerikaanse hulp op ongeveer $ 1 miljard komt. 

De regering-Trump bevroor dit geld vanwege zorgen dat de Palestijnse regering internationale hulpdollars uitgeeft aan terreurgroepen en gevangengenomen terroristen.

“Het is opmerkelijk dat president Biden net is teruggekeerd uit het Midden-Oosten, waar hij miljoenen dollars aan verhoogde financiering aan de Palestijnen heeft aangeprezen”, vertelde Arsen Ostrovsky, de voorzitter en CEO van de ILF, aan de Free Beacon . “Men moet dan de vraag stellen, gaan Amerikaanse belastinggelden ook naar het onderschrijven van martelpraktijken die worden uitgevoerd door de Palestijnse Autoriteit?”

Terwijl de Palestijnse regering er al lang bij het ICC en andere VN-organisaties op aandringt om vermeende Israëlische mensenrechtenschendingen te onderzoeken, is de klacht van het ILF een van de eerste keren dat een pro-Israëlische organisatie heeft geprobeerd internationale juridische autoriteiten te dwingen de PA te onderzoeken.

De klacht legt bloot hoe de Palestijnse Autoriteit en haar veiligheidsapparaat “systematisch en opzettelijk” wijdverbreid “geweld en marteling plegen tegen Palestijnse staatsburgers op de Westelijke Jordaanoever, inclusief tegen mensenrechtenactivisten, journalisten, politieke tegenstanders, dissidenten, vrouwen, minderjarigen, leden van de LGBTQ-gemeenschap, critici van sociale media en vermeende ‘collaborateurs’ met Israël.”

Deze martelingen, zegt de groep in haar juridische aangifte, “vinden routinematig plaats met volledige kennis van en onder het uitdrukkelijke gezag en/of instructies van de PA.”

Dit omvat het richten op Palestijnse mensenrechtenactivisten en degenen die kritisch staan ​​tegenover de PA-regering.

Ramallah, 17 juli 2021. Palestijnen demonstreren tegen de Palestijnse Autoriteit naar aanleiding van de mensenrechtenactivist Nizar Banat die werd dood gefolterd in een Palestijnse gevangenis [beeldbron: Abbas Momani/AFP]

Nizar Banat, een 43-jarige Palestijnse reformist, werd in juni 2021 in zijn huis aangevallen door de veiligheidsdiensten van de PA – een van de vele soortgelijke aanvallen op critici die volgens de ILF neerkomen op een schending van internationale normen.

“Meer dan 25 agenten van de PA-veiligheidsdiensten kwamen Banats huis binnen, onderwierpen hem met pepperspray en vielen hem vervolgens wreed aan in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen, onder meer door hem te slaan met ijzeren staven en houten knuppels”, aldus de aanklacht. “De veiligheidsdiensten van de PA sleepten toen meneer Banat uit zijn huis, trokken hem zijn kleren uit en sleepten hem weg in een wachtende auto, waar hij vervolgens in hun hechtenis stierf.”

De juridische indiening beschuldigt Hamas, de terroristische groepering die de Gazastrook leidt, ook van marteling. Dit omvat aanklachten wegens oorlogsmisdaden voor Hamas’ herhaalde raketaanvallen op Israëlische burgers en steden.

Hamas houdt de lichamen van vermoorde Israëlische soldaten vast, wat volgens de ILF ook een oorlogsmisdaad is.

“Het is onze stelling dat aan de bovenstaande criteria voldoende [voldoende] is voldaan, om een ​​onmiddellijk onderzoek te starten tegen [PA-president Mahmoud] Abbas en [PA-premier Mohammed] Shtayyeh, voor de misdaad van marteling, in overeenstemming met het Statuut van Rome,” schrijft de groep in het dossier.

Bronnen:

  • naar een artikel van Adam Kredo “Palestinian Government Probed for Torture, War Crimes” van 21 juli 2022 op de site van The Washington Free Beacon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.