Turkije: Tientallen Joodse graven vernield op 600 jaar oude begraafplaats in Istanboel

Tientallen Joodse graven werden vorige week beschadigd of vernietigd op de 600 jaar oude begraafplaats van de wijk Hask öy in Istanboel, zo maakte de Turks-Joodse gemeenschap via Twitter bekend .

“Onze Hasköy-begraafplaats werd om middernacht betreden en 36 van onze grafstenen werden vernietigd”, aldus het officiële Twitter-account van de gemeenschap afgelopen donderdag. 

Het Turks-joodse weekblad Şalom Gazetesi schatte het aantal later op 81. “De zaak is met alle foto’s en nachtopnames overgedragen aan de bevoegde autoriteiten en we verwachten dat de daders van dit vandalisme zo snel mogelijk worden gepakt.”

Het incident oogstte een snelle reactie op het hoogste niveau. Ibraham Kalin, de woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, veroordeelde het vandalisme krachtig in een tweet en noemde het een “gruwelijke aanval”.

“We zullen nooit toestaan ​​dat degenen die heilige waarden aanvallen en proberen zaden van strijd en vijandschap in onze samenleving te zaaien,” voegde hij eraan toe. 

Kort daarna tweette de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Suleyman Soylu, dat twee verdachten waren gepakt en vastgehouden door de politie van Istanbul. Turkse media meldden dat het kinderen waren. 

Verschillende andere vooraanstaande leden van Erdogan’s Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) stemden in om het vandalisme te veroordelen, net als het hoofd van de Republikeinse Volkspartij van de oppositie.

Nu de Turks-Israëlische banden het meest optimistische punt hebben bereikt dat ze in het afgelopen decennium zijn geweest, is Erdogan betrokken bij wat velen beschouwen als een charmeoffensief, waarbij hij de renovatie van synagogen en locaties met joods erfgoed in Turkije ondersteunt.

Leden van de linkse, grotendeels Koerdische Volksdemocratische Partij (HDP) brachten het onderwerp echter ter sprake in het Turkse parlement en vroegen de AKP-leiders of het vandalisme het gevolg was van intolerantie door de regering van Erdogan.

“Is de haataanval op de Joodse begraafplaats van Hasköy niet het resultaat van een haatcultuur?” Garo Paylan, een HDP-parlementslid uit Diyarbakir, de dichtstbevolkte Koerdische stad van Turkije, stelde zijn vragen aan vice-president Fuat Oktay. “Wat gaat u doen om haatzaaiende uitlatingen die haatmisdrijven tegen minderheden [waaronder joden en christenen] veroorzaken, te stoppen?”

Paylan, die van Armeense afkomst is, heeft zich ook uitgesproken voor de Armeense minderheid in Turkije en tegen de ontkenning van de Armeense genocide in Turkije.

Bronnen:

  • naar een artikel van David I. Klein “Dozens of Jewish graves damaged in 600-year-old Turkish cemetery” van 21 juli 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.