Russische regering neemt juridische stappen om activiteiten van Joods Agentschap stop te zetten

Het Joods Agentschap wordt geconfronteerd met de stopzetting van zijn activiteiten in Rusland, na een aankondiging op donderdag van het Russische ministerie van Justitie dat het juridische stappen onderneemt om de organisatie te sluiten.

Een woordvoerster van de Basmanny District Court in Moskou vertelde de Interfax-nieuwsdienst dat het ministerie een verzoek had ingediend om het bureau te verwijderen uit het officiële staatsregister van rechtspersonen in Rusland. 

Het ministerie beweerde dat het bureau de Russische wet heeft overtreden door naar verluidt een database bij te houden van Russische Joden die van plan zijn naar Israël te emigreren. Meer dan 16.000 Russische Joden zijn naar Israël vertrokken sinds Moskou op 24 februari Oekraïne binnenviel.

De rechtszaak van het ministerie zal worden besproken tijdens een hoorzitting op 28 juli, vertelde de woordvoerster van de rechtbank, Yekaterina Buravtsova, aan Interfax.

Een hoge vertegenwoordiger van het Joods Agentschap verduidelijkte ondertussen dat de organisatie in de tussentijd in Rusland zou blijven werken. 

“Het Joods Agentschap werkt in Rusland altijd volgens de regels en in overeenstemming met de eisen van de autoriteiten”, vertelde Yigal Palmor, het hoofd van de afdeling internationale betrekkingen, aan het Russischtalige Israëlische nieuwsportaal NewsRU . “Op dit moment zijn we met hen in gesprek om gewoon door te kunnen werken.”

Een afzonderlijke verklaring van het kantoor van het Joods Agentschap in Moskou zei dat het “zou blijven opereren in overeenstemming met de vereisten van de wetgeving van de Russische Federatie”. “Er zijn geen verzoeken om onmiddellijke beëindiging van activiteiten geweest”, vervolgde de verklaring.

Sommige Israëlische functionarissen uitten niettemin hun woede over de aankondiging, waarbij minister van Diaspora-aangelegenheden Nachman Shai verklaarde dat “Russische Joden niet gegijzeld zullen worden door de oorlog in Oekraïne.”

“De poging om het Joodse Agentschap te straffen voor het standpunt van Israël over de oorlog is betreurenswaardig en beledigend”, tweette Shai. “De joden in Rusland kunnen niet los worden gezien van hun historische en emotionele band met de staat Israël.”

De aankondiging van donderdag volgt op weken van speculatie over de status van het Joods Agentschap in Rusland, nadat Israëlische media berichtten over een brief van 1 juli van het ministerie van Justitie waarin het bureau werd beschuldigd van het overtreden van de Russische wet door het verzamelen van gegevens over Russische burgers.

Dit kwam tegen de achtergrond van steeds gespannen relaties tussen Israël en Rusland sinds de invasie van Oekraïne – Israëlische leiders reageerden woedend op opmerkingen in mei van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, over Adolf Hitler die zogenaamd “joods bloed” zou hebben, terwijl in april Israëls toen hekelde minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid de “gruwelijke oorlogsmisdaden” van Rusland die begaan waren tijdens de aanval op de stad Bucha bij Kiev.

De verheffing van Lapid tot premier na de ineenstorting van de regering van Naftali Bennett eerder deze maand heeft naar verluidt Russische functionarissen ongerust gemaakt. Eerder deze week citeerde de Israëlische zender op Channel 12 Anatoly Viktorov, de Russische ambassadeur in Tel Aviv, die privé opmerkte dat met Lapid nu geïnstalleerd als premier, hij “moeilijkheden” in de betrekkingen tussen de twee landen verwachtte.

Een woordvoerder van de Russische ambassade in Israël ontkende donderdag dat Viktorov deze opmerking had gemaakt, maar bekritiseerde niettemin het Israëlische beleid ten aanzien van Oekraïne.

“We vestigden de aandacht op de verklaringen van enkele hooggeplaatste Israëlische functionarissen met betrekking tot de Russische speciale operatie in Oekraïne”, vertelde de woordvoerder aan de Hebreeuwse nieuwszender Walla , waarbij hij het officiële eufemisme gebruikte dat Rusland gebruikt om zijn oorlog in Oekraïne te beschrijven. 

“We hopen dat Israël een minder bevooroordeelde en evenwichtigere benadering van deze kwestie zal aannemen. Als dit gebeurt, zal dat een positieve weerslag hebben op de goede betrekkingen die Rusland en Israël de afgelopen 30 jaar hebben opgebouwd.”

Minstens één functionaris in Moskou heeft ontkend dat de actie tegen het Joods Agentschap politiek gemotiveerd is. Tijdens een ontmoeting vorige week met de Israëlische gezant naar Rusland, Alexander Ben Zvi, zei vice-minister van Buitenlandse Zaken Mikhail Bogdanov naar verluidt dat de kwestie een juridische kwestie was en geen “politieke zet van Rusland tegen Israël”. Bogdanov beloofde toen “verder te kijken” in het geschil, volgens een rapport van Detaly , een Russischtalige site in Israël.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Cohen “Russian Government Launches Legal Bid to Close Down Jewish Agency Operations” van 21 juli 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Zvika Klein “Russia orders Jewish Agency to stop all operations in country – exclusive” van 5 juli 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • een artikel op deze blogRusland beveelt Joods Agentschap om alle operaties in het land te stoppen” van 6 juli 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.