Nieuwe logo van school in Georgia (VS) lijkt op de nazi-adelaar; lokale Joden in shock

Een basisschool in een buitenwijk van Atlanta haalde deze week de nationale krantenkoppen nadat het een nieuw logo onthulde, dat een opvallende gelijkenis vertoont met de nazi-adelaar.

Het Cobb County School District – het op een na grootste district van Georgië – zei dat het de distributie van het nieuwe logo zou stopzetten terwijl “de noodzakelijke wijzigingen worden bekeken”. Lokale Joodse leiders die met districtsfunctionarissen spraken, zeiden dat het logo volledig werd geschrapt.

East Side Elementary in Marietta, gelegen aan de overkant van een synagoge, onthulde maandag zijn opnieuw ontworpen logo. Het heeft een adelaar, met uitgestrekte vleugels, starend naar rechts, met een insigne met de initialen “ES” voor de school. De nazi-adelaar toont ook een adelaar met uitgestrekte vleugels die naar rechts staart, in grafisch vergelijkbare proporties, alleen de nazi-versie heeft een swastika in zijn klauwen.

“Het nieuwe logo en de nieuwe badges zijn gekozen om te vertegenwoordigen dat de Adelaar uitblinkt in uitmuntendheid en om de geschiedenis van onze geweldige school te eren!” zei het district in zijn eerste aankondiging reclame voor het logo. “We hopen dat je net zoveel van onze nieuwe ontwerpen houdt als wij!”

De reacties waren minder dan positief.

“Mensen zijn gewoon boos, zoals, hoe kun je die fout maken?” Marty Gilbert, uitvoerend directeur van de congregatie Etz Chaim in Marietta, vertelde het Joods Telegrafisch Agentschap.

De conservatieve synagoge bevindt zich aan de overkant van de school, en veel gemeenteleden hebben kinderen die naar East Side Elementary gaan. De twee gebouwen delen ook elkaars parkeerplaatsen en coördineren andere zaken met betrekking tot buren, zei Gilbert.

Toen de school haar logo onthulde, namen de ouders onmiddellijk contact op met Gilbert. Hij liet die dag een bericht achter bij het schoolhoofd en kreeg de volgende ochtend een verontschuldigend telefoontje.

De directeur beloofde Gilbert dat de school het logo zou repareren. Vanwege hun werkrelatie zei Gilbert dat hij erop vertrouwt dat dit een eerlijke fout was.

“Ik geef ze het voordeel van de twijfel”, zei hij. “Ik hoop dat het gewoon, bij gebrek aan een betere term, een historische onwetendheid was.”

Later die dag twitterde het American Jewish Committee over het logo. “Ongeacht de bedoeling, @CobbSchools had zich moeten realiseren dat het nieuwe logo voor East Side Elementary een opvallende en ongemakkelijke gelijkenis vertoont met de nazi-adelaar”, zei de belangenorganisatie.

In een Facebook-bericht woensdag zei de lokale rabbijn Larry Sernovitz, de senior rabbijn van de hervormingstempel Kol Emeth in Marietta, dat hij contact had gehad met de districtssuperintendent en vernam dat het logo volledig in eigen beheer was gemaakt door de afdeling communicatie van het district, een account ondersteund door Gilberts telefoontje met de directeur. 

Sernovitz, die ook in de raad van bestuur van de Atlanta Jewish Community Relations Council zit, voegde eraan toe dat het district hem vertelde dat er een onderzoek gaande was en dat het een nieuw intern antihaatprogramma zou creëren. Volgens Sernovitz gaf de inspecteur toe dat het districtsbestuur en het district als geheel geen goed begrip hebben van de geschiedenis, inclusief de Holocaust, en dat er veel werk te doen is.

Dit is niet de eerste keer dat de provincie met antisemitische activiteiten in aanraking komt. Bij het begin van Yom Kippur vorig jaar meldde de paus High School, een middelbare school in het district, dat een student een swastika en de uitdrukking “Heil Hitler” op een badkamerdeur had gegraffitieerd. 

Het incident volgde op een vergelijkbaar eerder incident op een andere school in de buurt. De Georgische Democratische senator Jon Ossoff, die joods is, veroordeelde de graffiti in een Yom Kippur-toespraak in Temple Emanu-el in Sandy Springs.

De Italiaanse Francesca Rizzi, een 26-jarige vrouw uit Sicilië, won de ‘Miss Hitler 2019‘ wedstrijd. Op het plaatje hierboven toont ze trots de Reichsadler die op haar rug staat getatoëerd. In augustus jongstleden sprak ze op een extreemrechtse conferentie in Lissabon en zei over de Joden o.a. dit: “Deze subhumans moeten van het gezicht van de aarde verdwijnen. Met ovens zou het te lang duren.

Bronnen:

  • naar een artikel van Andrew Lapin “A Georgia school’s new logo resembled the Nazi eagle. Local Jews were shocked” van 21 juli 2022 op de site van The Jewish TelegraphicAgency (JTA)
  • naar een artikel van Joshua Rhett Miller “Georgia school under fire for new logo resembling Nazi symbol” van 21 juli 2022 op de site van The New York Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.