Na 16 jaar arresteert Israël een terrorist van Tanzim (Al-Fatah) voor het doden van een IDF-soldaat

Tijdens een inval in Nablus op 17 juli 2006, werd de 20-jarige staf-sergeant Osher Damari gedood en verschillende andere soldaten werden gewond

De veiligheidsdienst Shin Bet maakte donderdag bekend dat het een Palestijns lid van de grotendeels slapende terreurgroep Tanzim, een splintergroep van Al Fatah, had gearresteerd, die naar verluidt verantwoordelijk was voor een bomaanslag in 2006 waarbij een Israëlische soldaat omkwam.

De 42-jarige Alam al-Ra’i (Aalam al-Raee), een inwoner van Nablus, werd in april gearresteerd voor ten minste twee schietaanvallen op Israëli’s in de buurt van Jozef’s Graftombe aan de rand van de stad in Samaria en in andere gebieden in de buurt, zei de Shin Bet.

Tijdens zijn verhoor ontdekte de Shin Bet dat al-Ra’i deel uitmaakte van een cel die een bom liet exploderen tijdens een inval in Nablus op 17 juli 2006, waarbij de 20-jarige staf-sergeant Osher Damari werd gedood en verschillende andere soldaten gewond.

De Shin Bet zei dat al-Ra’i verantwoordelijk was voor meerdere aanvallen op Israëlische soldaten tussen 2005 en 2007, terwijl hij deel uitmaakte van dezelfde Tanzim-cel, en in latere jaren nog tientallen schietpartijen en explosieve aanvallen pleegde, waarbij sommige troepen gewond raakten.

Alam al-Ra’i, 42, op een ongedateerde foto gepubliceerd door de Shin Bet op 21 juli 2022. Al-Ra’i wordt beschuldigd van verschillende schietaanvallen en een dodelijke bomaanslag in 2006. (Shin Bet)

De schietaanvallen in de buurt van Nablus in april werden volgens de Shin Bet geleid door een terreurorganisatie in de Gazastrook. Al-Ra’i ontving betaling voor het rekruteren van anderen en het plegen van de aanslagen, aldus het agentschap.

Een aanklacht tegen Al-Ra’i, hem beschuldigd van “talloze ernstige veiligheidsmisdrijven, met vooral de moord op de soldaat Osher Damari”, zou later donderdag worden ingediend, zei de Shin Bet.

Tanzim, een gewapende militie opgericht in 1995 en losjes aangesloten bij de regerende Fatah-partij van de Palestijnse Autoriteit, was een hoofdrolspeler in gewelddadige demonstraties aan het begin van de Tweede Intifada in 2000. De leider was toen Marwan Barghouti, die vijf keer levenslang gevangenis voor het orkestreren van dodelijke terreuraanslagen.

Hoewel de groep al bijna twee decennia niet de schuld krijgt van grote aanvallen, zei Israël dat het zijn leider in 2016 had gearresteerd. Volgens de Shin Bet leidde de 48-jarige Jamal Abu Lel, de organisatie vanuit het vluchtelingenkamp Qalandiya buiten de stad Ramallah in Samaria, Israël.

  • Plaatje hierboven: Een gemaskerde Palestijnse schutter van de ‘Tanzim’-organisatie die is aangesloten bij de Fatah-groep van de Palestijnse president Yasser Arafat, draagt ​​een pistool en een poster van Raed Yakoub Hamouda tijdens een machtsvertoon op 16 oktober 2000 tijdens de begrafenis van Raed Yakoub Hamouda in de Stad Ramallah in Samaria.

Bronnen:

  • naar een artikel van Emanuel Fabian “After 16 years, Israel arrests Fatah-linked terrorist for killing of IDF soldier” van 21 juli 2022 en een artikelIsrael arrests head of Fatah-aligned terror group” en een artikelIsrael arrests head of Fatah armed wing” van 15 februari 2016 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelIsrael broke up terrorist network in Nablus, IDF says” van 21 juli 2022 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.