Ritueel bad uit de Tweede Tempel periode ontdekt in Jeruzalem

Het mikwe-complex en de overblijfselen van Herodiaanse constructie, kijkend naar het westen
[beeldbron: Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem]

Een bergingsopgraving in de buurt van de Tempelberg heeft een uniek mikwe-ritueel bad blootgelegd die dateert uit de Tweede Tempelperiode (516 v. Chr. tot 70 na Chr.).

De mikwe bevindt zich op de top van een klif in de ‘Bovenstad’, een uitdrukking die door historicus Josephus Flavius ​​is bedacht om het gebied van de stad van Herodes te beschrijven waar de elites van Jeruzalem woonden in wat nu de Joodse wijk is.

Het werd gevonden in een privévilla, ingebouwd in het gesteente en met een gewelfd plafond met fijn metselwerk dat typerend is voor de Herodiaanse periode.

Een gepleisterd waterreservoir, blootgelegd in de buurt van dezelfde villa, was in gebruik tot de verwoesting van de Tweede Tempel door Rome in 70 CE. Het bevatte de overblijfselen van bijna 40 kookpotten, sommige nog intact.

In de buurt van de Tempelberg werd een uniek mikwe-ritueel bad blootgelegd die dateert uit de Tweede Tempelperiode (516 v. Chr. tot 70 na Chr.).

Deze opgravingen begonnen in februari 2021 om toegang voor gehandicapten te bieden tussen de oude stad van Jeruzalem en de Westelijke Muur.

De operaties stonden onder toezicht van Michal Haber en Dr. Oren Gutfeld van de Hebreeuwse Universiteit, gedeeltelijk gefinancierd door het Israëlische Ministerie van Jeruzalem Zaken en de William Davidson Foundation, en geleid door de Company for the Reconstruction and Development of the Jewish Quarter of the Old City of Jerusalem.

“De opgraving onthulde overblijfselen uit de Tweede Tempel, Romeins-Byzantijnse en Ottomaanse periodes”, zei Gutfeld terwijl hij de unieke vondsten inspecteerde. “Het aantal waterkanalen, reservoirs en poelen dat in het gebied is ontdekt, weerspiegelt de centrale rol die de watervoorziening van Jeruzalem door de eeuwen heen heeft gespeeld.”

De opgravingen brachten ook extra artefacten aan het licht die die perioden overspannen, waaronder een netwerk van gepleisterde poelen en kanalen.

Onder de vondsten bevond zich een deel van de Ottomaanse periode van het Lagere Aquaduct dat tijdens de Tweede Tempelperiode water uit de zwembaden van Salomo in de buurt van Bethlehem naar de Tempelberg in Jeruzalem transporteerde.

Opgravingen onder leiding van het Western Wall Elevator Project (AP Photo/Maya Alleruzzo)

Het legioen was hier

Er werd ook een industrieel zwembad gevonden dat werd gebouwd door soldaten van het tiende legioen van Rome (Legio X Equestris) die in Jeruzalem waren gestationeerd na de oprichting van de Romeinse kolonie Aelia Capitolina in 130 CE. Het zwembad ligt bovenop de overblijfselen van een eerdere Romeinse oven, ook geïnstalleerd door soldaten van het legioen.

In de onderste laag tegelstenen was er een gestempeld met de letters “LXF”, verwijzend naar “Legio X Fretensis”, de volledige naam van het tiende legioen.

“Deze zeldzame vondsten, gedaan tijdens de opgravingen van het Western Wall Elevator Project, zijn echt opwindend”, zei Ze’ev Elkin, minister van Bouw en Huisvesting en minister van Jeruzalem Zaken, bij de inhuldiging van het project. 

“Ze leveren het bewijs van een voortdurende Joodse aanwezigheid in Jeruzalem gedurende millennia. Onder mijn leiding zal het Israëlische Ministerie van Jeruzalem Zaken en Erfgoed het rijke Joodse verleden van Jeruzalem blijven behouden en ontwikkelen en de hoofdstad omvormen tot een moderne, innovatieve stad.”

Samen met Dr. Amit Reem, hoofdarcheoloog van het Jeruzalem-district van de Israel Antiquities Authority, zal het rituele bad worden bewaard en opgenomen in het nieuwe Westelijke Muurliftcomplex.

Bronnen:

  • naar een artikelRitual bath used by elites on eve of Second Temple destruction uncovered” van 20 juli 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Ilan Ben Zion “Elevator project at the Western Wall unearths an ancient archaeological trove” van 20 juli 2022 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Ritueel bad uit de Tweede Tempel periode ontdekt in Jeruzalem

  1. Er is iets mis in de onderstaande tekst. We hebben het hier over de periode van de tweede tempel (tempel van koning Salomon), van meer dan 2000 jaar geleden. De Ottomaanse periode daarentegen gaat terug naar zeer recente eeuwen. De Ottomanen bestonden nog niet tijdens het Hebreeuwse rijk.
    “Onder de vondsten bevond zich een deel van de Ottomaanse periode van het Lagere Aquaduct dat tijdens de Tweede Tempelperiode water uit de zwembaden van Salomo in de buurt van Bethlehem naar de Tempelberg in Jeruzalem transporteerde…”

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.