Israëlische fotograaf neutraliseert terrorist in Jeruzalem

Tel Aviv, 21 januari 2015. Een Palestijnse terrorist drong een lijnbus binnen en stak met een dolk willekeurig passagiers neer. Ca. 17 mensen werden verwond waarvan vier ernstig. Buschauffeur Herzl Biton werd als eerste door de Palestijnse nitwit aangevallen. Hij verweerde zich kranig maar raakte uiteindelijk ernstig gewond…

Een Palestijnse aanvaller die dinsdagmiddag een Israëlische buspassagier in Jeruzalem neerstak, werd geneutraliseerd door een gewapende burger – iemand die enkele jaren geleden een andere steekpartij in de Israëlische hoofdstad stopte.

Het incident vond ’s middags plaats in de buurt van de noordoostelijke wijk Ramot, toen een man van in de veertig uit Ramallah een medebuspassagier begon te steken met een schroevendraaier, volgens een eerste politieverklaring. De buschauffeur stopte het voertuig onmiddellijk, waarna de terrorist en passagiers uitstapten.

Het was rond deze tijd dat Meshi Ben Ami, een fotograaf voor de Israëlische nieuwssite Ynet, langs de scène reed.

In een interview vertelde Ben Ami dat hij naar het stadscentrum van Jeruzalem reed toen hij een man op een andere zag liggen en hem neerstak. “Ik herkende het als een steekincident”, zei hij tegen Ynet . “Ik was eerst een beetje sceptisch, maar toen ik mensen zag vluchten, begreep ik dat er een steekincident was.”

“Meteen stopte ik aan de zijkant, stapte uit het voertuig”, zei de fotograaf. Nadat hij getuige was geweest van de stabber in actie en de situatie had bevestigd, trok hij zijn pistool ‘en rende in zijn richting’.

De schutter ging weg van zijn slachtoffer, later geïdentificeerd als een 41-jarige man die in matige toestand met verwondingen aan het bovenlichaam naar een ziekenhuis werd geëvacueerd. 

“Toen zag ik iemand ook een steen naar [de schutter] gooien”, vertelde Ben Ami. Dat bleek later Haim Naim te zijn.

“Toen bewoog hij in mijn richting met hetzelfde gereedschap dat hij gebruikte om de persoon neer te steken, een schroevendraaier.”

“Hij kwam naar me toe en ik beval hem te stoppen. Hij stopte niet en toen was hij twee meter [minder dan zeven voet] verwijderd. Ik voelde me een bedreiging, een gevaar voor mijn leven”, zei de fotograaf, die vervolgens de schutter neutraliseerde net voordat de autoriteiten arriveerden.

De aanvaller werd volgens Ynet naar het ziekenhuis geëvacueerd. Hij werd nadien geïdentificeerd als de 44-jarige Ismail Nimer, een Palestijn uit de stad Ramallah in Samaria. Nimer heeft een vergunning om in Israël te werken. Hij verkeert in een matige tot ernstige toestand.

Premier Yair Lapid (midden) ontmoet Haim Naim (rechts) en Meshi Ben Ami op zijn kantoor in Jeruzalem, 20 juli 2022. Lapid reikt hen beide certificaten van waardering uit. (Amos Ben-Gershom/GPO)

Premier Lapid feliciteerde de helden en zei:

Het is moeilijk voor te stellen, maar als jullie er niet samen waren, zouden er burgers dood zijn. Jullie hebben levens gered. Dit is een burgerplicht. Er zijn maar weinig mensen die zowel de kracht als de moed hebben om te reageren. De terrorist begon te steken en jij, Haim, gooide een steen naar hem en haalde hem neer, en jij Meshi gebruikte je wapen en neutraliseerde hem. Dit was moedig en zeer indrukwekkend.

Dit was niet de eerste keer dat de fotograaf een terrorist in Jeruzalem stopte. Zo’n zes jaar geleden was hij aanwezig bij een steekpartij op Ammunition Hill. “Het was een situatie waarin er meerdere mensen werden neergestoken, toen kwam hij naar me toe en wilde me neersteken”, vertelde Ben Ami over het eerste incident.

De acties van Ben Ami werden dinsdag alom geprezen, waarbij de Israëlische premier Yair Lapid zei dat zijn reactie extra slachtoffers voorkwam en minister van Openbare Veiligheid Omer Bar-Lev prees zijn “vindingrijkheid en snelle reactie”.

De fotograaf werd ook geprezen door Doron Turgeman, districtscommandant van de Israëlische politie in Jeruzalem, die zei dat “de heldhaftigheid en moed van passerende burgers die vochten en de terrorist neutraliseerden, verdere schade aan onschuldige mensen heeft voorkomen.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Haim Goldich “‘It felt like my calling,’ says Ynet photographer after stopping terrorist” en een artikelMan stabbed in suspected terror attack on bus in Jerusalem” van 19 juli 2022 op de site van Ynet News
  • naar een artikelIsraeli Photographer Neutralizes Terrorist in Jerusalem, Six Years After Stopping Another Attack” van 19 juli 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelLapid praises men who took down terrorist after stabbing yesterday” van 20 juli 2015 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelPM Lapid Meets with Haim Naim and Meshi Ben Ami, the Civilians who neutralized the Terrorist in Yesterday’s Stabbing Attack in Jerusalem” van 20 juli 2022 op de site van het Kantoor van de Premier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.