Poetin verstevigt in Teheran de banden met Iran en Turkije die samen Israël in het vizier nemen

President Vladimir Poetin sprak in Teheran op 19 juli 2022 met de Opperste Leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, in het midden, en met de Iraanse president Ebrahim Raisi aan de rechterkant

“Als Rusland geen soldaten naar Oekraïne had gestuurd, zou het later te maken hebben gehad met een aanval van de NAVO op Rusland of in plaats van de Krim hebben gebruikt als excuus.”
(Ayatollah Ali Khamenei, 19 juli 2022)

“Anthony Blinken denkt ten onrechte dat hij de minister van Buitenlandse Zaken is van de hele wereld, en niet alleen van de Verenigde Staten. Hij vertoont dezelfde hebzucht naar macht en overheersing als het Romeinse rijk. Washington wil het Rome van onze tijd zijn.”
(Wang Yi, minister van BuZa van China, 20 juli 2022)

De Russische president Vladimir Poetin had dinsdag gesprekken met de hoogste leider ayatollah Ali Khamenei in Iran, de eerste reis van de leider van het Kremlin buiten de voormalige Sovjet-Unie sinds de invasie van Moskou op 24 februari in Oekraïne.

In Teheran hield Poetin ook zijn eerste persoonlijke ontmoeting sinds de invasie met een NAVO-leider, de Turkse Tayyip Erdogan, om een ​​deal te bespreken die de Oekraïense graanexport uit de Zwarte Zee en het conflict in het noorden van Syrië zou hervatten.

De reis van Poetin, die slechts enkele dagen na het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Israël en Saoedi-Arabië komt, is een krachtige boodschap aan het Westen over de plannen van Moskou om nauwere strategische banden te smeden met Iran, China en India in het licht van de westerse sancties.

Khamenei riep op tot langdurige samenwerking tussen Iran en Rusland en vertelde Poetin dat de twee landen waakzaam moesten blijven tegen “westerse misleiding”, meldde de Iraanse staatstelevisie.

Hij zei dat Poetin ervoor had gezorgd dat Rusland “zijn onafhankelijkheid handhaafde” van de Verenigde Staten en dat landen hun eigen nationale valuta zouden gaan gebruiken bij het verhandelen van goederen.

“De Amerikaanse dollar moet geleidelijk van de wereldhandel worden gehaald, en dit kan geleidelijk gebeuren”, zei Khamenei tijdens de bijeenkomst, in een spartaans witte kamer met een Iraanse vlag en een portret van wijlen revolutionaire leider Ayatollah Khomeini.

Ondanks het lijden van gewone mensen in oorlog, zei Khamenei dat Moskou weinig alternatief had in Oekraïne. “Als u niet het initiatief had genomen, zou de andere kant (het westen) op eigen initiatief een oorlog hebben veroorzaakt”, zei hij tegen Poetin.

Washington zei dat Poetins reis naar Teheran aantoonde hoe geïsoleerd Rusland was geraakt na de invasie van Oekraïne.

Onder sancties

Voor Iran, dat ook gebukt gaat onder westerse economische sancties en op gespannen voet staat met de Verenigde Staten over het nucleaire programma van Teheran en een reeks andere kwesties, komt het bezoek van Poetin op het juiste moment.

De religieuze leiders van de Islamitische Republiek willen de strategische betrekkingen met Rusland versterken tegen een opkomend, door de VS gesteund Arabisch-Israëlisch Golfblok dat het machtsevenwicht in het Midden-Oosten verder van Iran zou kunnen verschuiven.

Aangemoedigd door de hoge olieprijzen sinds de oorlog in Oekraïne, wedt Iran dat het met de steun van Rusland Washington onder druk zou kunnen zetten om concessies te doen voor de herleving van zijn nucleaire deal van 2015 met wereldmachten.

De toegenomen neiging van Rusland naar Peking in de afgelopen maanden heeft echter de Iraanse ruwe export naar China aanzienlijk verminderd – een belangrijke bron van inkomsten voor Teheran sinds de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump in 2018 opnieuw sancties oplegde.

In mei meldde Reuters dat de ruwe export van Iran naar China sterk was gedaald, aangezien Peking de voorkeur gaf aan sterk afgeprijsde Russische vaten, waardoor bijna 40 miljoen vaten Iraanse olie op tankers op zee in Azië zijn opgeslagen en kopers zochten.

Voorafgaand aan de komst van Poetin ondertekenden de National Iranian Oil Company (NIOC) en de Russische gasproducent Gazprom een ​​memorandum van overeenstemming ter waarde van ongeveer $ 40 miljard.

De Astana Troika, Rusland, Iran en Turkije, vergaderen in Teheran, Iran, 19 juli 2022. Van links naar rechts: president Poetin, president Ibrahim Raisi en president Recip Erdogan

Syrië en Israël

Poetin, Erdogan en de Iraanse president Ebrahim Raisi wogen ook tegen de inspanningen om het geweld in Syrië te verminderen, waar Turkije heeft gedreigd meer militaire operaties te lanceren om 20 mijl diepe “veilige zones” langs de grens uit te breiden. Moskou en Teheran verzetten zich tegen een dergelijke actie van Turkije.

“Het handhaven van de territoriale integriteit van Syrië is erg belangrijk, en elke militaire aanval in Noord-Syrië zal Turkije, Syrië en de hele regio zeker schaden, en terroristen ten goede komen”, vertelde Khamenei aan Erdogan voor de ontmoeting met drie partijen.

Rusland en Iran zijn de grootste supporters van de Syrische president Bashar al-Assad, terwijl Turkije de opstandelingen tegen Assad steunt.

De leiders van de Astana Troika veroordeelden “de aanhoudende Israëlische militaire aanvallen in Syrië, inclusief civiele infrastructuur” en herhaalden “de noodzaak om zich te houden aan universeel erkende internationale juridische beslissingen, inclusief de bepalingen van de relevante VN-resoluties die de bezetting van de Syrische Golan afwijzen.”

“Poetin merkte afzonderlijk op “het destructieve beleid van door de VS geleide westerse staten” die separatisme in bepaalde regio’s van Syrië aanmoedigen en “zijn natuurlijke hulpbronnen plunderen om uiteindelijk de Syrische staat in stukken te hakken.”

Elke Turkse operatie in Syrië zou de Koerdische YPG-militie aanvallen, een belangrijk onderdeel van de door de VS gesteunde Syrian Democratic Forces (SDF) die grote delen van Noord-Syrië controleert en door Washington wordt beschouwd als een belangrijke bondgenoot tegen militanten van de Islamitische Staat.

“Het is onmogelijk om van Turkije te verwachten dat het inactief blijft, niet reageert, aangezien deze terroristische organisatie haar separatistische agenda voortzet”, zei Erdogan, verwijzend naar de YPG.

“Ik hoor van u, mijn beste vrienden, dat u de legitieme veiligheidszorgen van Turkije begrijpt. Ik ben hier dankbaar voor, maar woorden alleen zijn geen remedie voor wonden.”

Aan het einde van de gesprekken zei Poetin dat de drie presidenten ermee instemden het overleg over Syrië voort te zetten en vastbesloten waren de inspanningen voort te zetten om de situatie daar te “normaliseren” na een decennium van conflict.

Poetin, die dit jaar 70 wordt, heeft de afgelopen jaren weinig buitenlandse reizen gemaakt vanwege de COVID-19-pandemie en vervolgens de crisis in Oekraïne. Zijn laatste reis buiten de voormalige Sovjet-Unie was in februari naar China.

Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties zullen naar verwachting later deze week een overeenkomst ondertekenen om de verzending van graan vanuit Oekraïne over de Zwarte Zee te hervatten.

“Met jullie bemiddeling zijn we verder gekomen”, zei Poetin tegen Erdogan na hun bilaterale ontmoeting. “Nog niet alle problemen zijn opgelost, maar het feit dat er beweging is, is al goed.”

Bronnen:

  • naar een artikel Putin Forges Ties With Iran’s Khamenei in Tehran Talks” van 19 juli 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelHumanitarian aid to Syria and war on terror — results of Tehran Summit” van 20 juli 2022 op de site van Tass Russian News Agency
  • naar een artikelKhamenei: Tehran, Moscow must stay vigilant against Western deception” van 20 juli 2022 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikel van Jos De Greef “Iran, Turkije en Rusland houden een drielandentop: ze hebben elkaar nodig, maar er zijn ook wrijvingen” van 19 juli 2022 op de site van VRT NWS
  • naar een artikelKhamenei warns Erdogan against Syria offensive, as Turkish leader set to meet Putin” en een artikelPutin heads to Iran for talks with Raisi and Erdogan, in shadow of Ukraine war” van 19 juli 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.