Nikki Haley bezorgd over de daling van de christelijke steun aan Israël

Voormalig Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley zei maandag in een interview met i24NEWS dat ze zich zorgen maakte over een lichte daling van de steun voor Israël onder Amerikaanse christenen. 

In een commentaar op recente onderzoeken die wijzen op een afname van de steun aan de Joodse staat, vooral onder jonge christenen in de Verenigde Staten, zei Haley dat ze wilde dat iedereen haar liefde voor Israël deelde. 

“Natuurlijk gaat het mij aan het hart omdat ik wil dat iedereen net zoveel van Israël houdt als ik van Israël, ik wil dat iedereen ziet dat het een lichtpuntje is in een moeilijke buurt die staat voor democratie en vrijheid en alles wat geweldig is en dus ja, het gaat om mij, maar ik denk niet dat we er niet van kunnen herstellen,” merkte ze op.

“We moeten iedereen eraan herinneren waarom Israël ertoe doet, waarom de Amerikaans-Israëlische alliantie zo sterk is en waarom het sterk moet blijven”, voegde Haley eraan toe. 

Ze noemde de Abraham-akkoorden, een door de VS onderhandeld normaliseringsakkoord tussen Israël en een aantal Arabische landen, als een voorbeeld van hoe het zou kunnen. 

Haley benadrukte tegen i24NEWS dat de overeenkomst voor 2020 in de eerste plaats is bereikt “omdat Arabische landen Israël nodig hebben”, waarbij intelligentie, innovatie en veiligheid worden genoemd als mogelijke samenwerkingsgebieden met Israël.

Haley gaf ook commentaar op de ontmoeting van de Amerikaanse president Joe Biden met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) tijdens zijn recente reis naar het Midden-Oosten, wat tot kritiek leidde bij burgerrechtengroepen, aangezien MBS ervan wordt beschuldigd de moord op de prominente dissidente journalist Jamal Khashoggi in scène te hebben gezet.

De voormalige Amerikaanse ambassadeur zei dat het “kortzichtig” zou zijn geweest om Saoedi-Arabië als een “paria” te behandelen, omdat de Golfstaat een belangrijke bondgenoot is tegen een gemeenschappelijke  dreiging vanuit Iran. 

“Je kunt Iran niet op diplomatie afhandelen. Ze hebben dat ons gedurende vele decennia vele malen bewezen. Ze gaan met eenrichtingsverkeer om en dat is gewelddadigheid, dat is terrorisme, en we zullen het niet pikken”, voegde ze eraan toe, erop wijzend dat de VS “hard moesten zijn tegen Iran” en het standpunt van Israël hierover moesten steunen. 

Bronnen:

  • naar een artikelFormer US envoy to UN concerned over drop in Christian support for Israel” van 19 juli 2022 op de site van i24News

Een gedachte over “Nikki Haley bezorgd over de daling van de christelijke steun aan Israël

  1. Nikki Healy, een intelligente vrouw met veel pragmatisme & feitelijke kennis in haar bagage.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.