Italiaanse journaliste definieert modern antisemitisme in nieuw boek ‘Jewish Lives Matter’

Vooruitblik op het nieuwe boek van Fiamma Nirenstein, “Jewish Lives Matter – Human Rights and Antisemitism“, dat vandaag online is gepubliceerd door het Jerusalem Center for Public Affairs.

“Meer dan een boek is dit een open brief die mijn totale verbijstering uitdrukt”, schrijft Nirenstein. “Ik was boos en verrast toen ik deze woorden uitsprak, omringd door een hoop verspreide papieren en boeken geschreven door mezelf en anderen, die net als ik door de jaren heen met antisemitisme te maken hebben gehad. Jaren waarin antisemitisme had moeten verdwijnen, maar in plaats daarvan is toegenomen en nu een enorm fenomeen is. We hebben gefaald!

“Mijn woede wordt gevoed door pijn: ik heb al uitgebreid uitgelegd hoe antisemitisme is veranderd in haat tegen Israël, maar dit is de eerste keer dat ik mijn eigen vrienden ten prooi zie vallen – langzaam en zonder het te beseffen, omdat het fatsoenlijke mensen zijn – aan een vreemde antisemitische geest. Een geest die juist in naam van de goede dingen waarin ze geloven, namelijk de mensenrechten, in hun denkwijze is doorgedrongen.”

“Ik had nooit gedacht dat degenen die ik als vrienden beschouwde, gegrepen zouden kunnen worden door zo’n instinctieve afkeer van de belangrijkste manifestatie van het Joodse volk, Israël. In plaats daarvan is deze vijandigheid sterk en volledig schaamteloos, wat ook een nieuw fenomeen is. Daarom ging ik zitten en schreef om niet alleen te reageren op de beschuldigingen, maar ook om te beschuldigen.”

Fiamma Nirenstein

Fiamma Nirenstein (geboren in Florence in 1945) is een Italiaans-Israëlische journalist, auteur en politicus. Haar vader, Alberto Nirenstein, kwam naar Italië als onderdeel van de Joodse Brigade en ontmoette zijn toekomstige vrouw Wanda Lattes, een partizaan. 

Fiamma groeide op in een linkse politieke omgeving, maar haar opvattingen begonnen te veranderen na de Zesdaagse Oorlog. Tijdens de oorlog was ze vrijwilliger in Kibbutz Neot Mordechai, in het noorden van Israël. In 1993 en 1994 was Nirenstein de directeur van het Cultureel Instituut in de Italiaanse ambassade in Tel Aviv.

In 2008 werd Nirenstein verkozen in het Italiaanse parlement op de partijlei van Silvio Berlusconi’s The People of Freedom. In mei 2013 maakte ze Aliyah (emigratie naar Israël). In 2015 werd ze door premier Benjamin Netanyahu voorgedragen als toekomstige ambassadeur in Italië, maar trok haar eigen benoeming om persoonlijke redenen in. Ze is Senior Fellow van het Jerusalem Center for Public Affairs, dat haar nieuwe boek publiceerde, en is een vooraanstaand columnist voor het Italiaanse dagblad Il Giornale.

In “Jewish Lives Matter” stelt Nirenstein een botte vraag: waarom leidde de Gaza-oorlog van mei 2021, waarin Hamas meer dan drieduizend raketten afvuurde op de Israëlische burgerbevolking, tot een wereldwijd tumult van antisemitisme toen Israël werd onderworpen aan intens onderzoek voor de verdediging zelf?

De krachtige analyse van Nirenstein traceert de post-Holocaust opkomst van een nieuw, virulent, op Israël gericht antisemitisme. Ze daagt de wereld in het algemeen – en de mensenrechtengemeenschap in het bijzonder – uit om haar oogkleppen te verwijderen en Israël eindelijk te zien als een democratie die gedwongen is terug te vechten en als een vervulling van eeuwenoude Joodse aspiraties, en haar vijanden als agressors die op haar uiterste best zijn verwoesting.

In een segment getiteld “Dubbele standaarden en straffeloosheid” (p. 32), schrijft Nirenstein:

“Geen nuchter persoon kan echt geloven dat Israël vergelijkbaar kan zijn met nazi-Duitsland of de racistische apartheid van Zuid-Afrika. Dit simpelweg uiten, het op straat schreeuwen of het in de kranten schrijven, is een bekentenis van kwade trouw, zelfs door degenen die beweren om Palestijnse levens te geven. De anti-Israëlische haatmachine kan worden gedefinieerd als een specifiek pathologisch fenomeen. Het werpt ongegronde beschuldigingen tegen Israël, gelegaliseerd door de verwoede veroordelingsstemmen van internationale instellingen zoals het Internationaal Gerechtshof (ICJ) of de VN-Mensenrechtenraad in Genève, die oneindig veel ernstigere schendingen over de hele wereld negeren.

“De haatmachine probeert het bestaan ​​van de Joodse staat te delegitimeren. Hoe kan het dat de VN-Mensenrechtenraad in de 15 jaar van zijn bestaan ​​een democratie als Israël 95 keer en Iran 10 keer heeft veroordeeld? Het is frustrerend dat zelfverklaarde democraten die Israël veroordelen, de mensenrechtenschendingen die door Hamas zijn begaan niet erkennen, samen met zijn islamitische onderdrukking en zijn racistische, antisemitische discours. Bovendien is het ontmoedigend dat ze niet de tijd nemen om het handvest te lezen, dat de onderwerping van het Westen nastreeft en tegelijkertijd Joden vermoordt.”

“…We horen geen enkele oproep aan Hamas om terughoudendheid te tonen, de wapens neer te leggen, het terrorisme af te zweren, of om hun moorddadige handvest vol dodelijke laster van Israël te wijzigen, en dit is een essentieel onderdeel van het gebrek aan kritiek van de Palestijnen in het algemeen. Het blijft ook onopgemerkt dat de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, zodra de regering-Biden de Amerikaanse hulp herstelde, onmiddellijk $ 42.000 uitdeelde “om de overeengekomen betaling te voltooien” aan de familie van een terrorist die twee Israëli’s doodde en twee anderen verwondde, waaronder een -jarig kind. Palestijnen kunnen doen wat ze willen, en toen de Franse president Emmanuel Macron in 2020 Abbas ging begroeten tijdens het Vijfde Wereld Holocaust Forum, de grote conferentie over antisemitisme.”

In het segment “De nieuwigheid van vandaag: volledig antisemitisme gericht op Israël” , schrijft Nirenstein:

“…Het moet duidelijk zijn dat er iets heel speciaals is aan antisemitisme. Het is een waanzinnige drang om iets vreselijks te zeggen zonder de waarheid te moeten naleven of enig bewijs te onderzoeken. In dit opzicht is de beschuldiging van bloedsmaad in de Middeleeuwen hetzelfde als de beschuldiging van genocide tegen Israël vandaag: het zijn krankzinnige uitvindingen die toch werken. De weerzinwekkende beschuldiging – die vandaag nog steeds wordt gehoord – dat Joden christelijke kinderen op het Pascha ritueel offerden om bloed te verkrijgen voor ongezuurd brood, is analoog aan de beschuldiging dat Israël genocide pleegt op Palestijnen. De eis aan de Palestijnen om afstand te doen van deze absurde claim zou van de Arabische wereld zelf moeten komen. De idiotie van dergelijke beschuldigingen bewijst hun ideologische oorsprong; in werkelijkheid een Palestijnse bevolking van 700.

In “Verhaal ‘verwarren’ met historische waarheid,” legt ze uit:

“Toen het anti-Israëlische antisemitisme van een onuitsprekelijke implicatie veranderde in een wapen dat werd gebruikt in krantenkoppen en openbare toespraken, accepteerden zelfs enkele Joodse journalisten en intellectuelen deze schandelijke internationale praktijk zonder met de ogen te knipperen, bang dat ze, in overleg met Israël, beschuldigd zouden worden van mensenrechtenschendingen. Kortom, ze hebben het idee geaccepteerd dat Israël als fundamenteel racistisch moet worden beschouwd, een apartheidsstaat, zelfs moorddadig, en dat Joden zich moeten wassen van elke associatie ermee door het zionisme af te zweren. Velen hebben, zoals in het verleden, de vlag gehesen van een jodendom dat verplicht verbonden is met liberaal-progressieve of zelfs communistische waarden. Waarom is dit gebeurd? De redenen zijn voornamelijk historisch en niet filosofisch of religieus. Na de nazi-fascistische vervolgingen.

“Nog iets anders is de delegitimering van het Israëlische beleid op basis van de canard dat het gevaarlijk naar rechts uitwijkt. Zolang Netanyahu premier was, leed hij systematische denigrering door de media en een groot deel van de publieke opinie, ondanks zijn respect voor het rechtssysteem, de wet en de parlementaire procedures.”

Ondanks haar harde en authentieke kijk op de anti-Israëlische antisemitische machine van vandaag, is de conclusie van Nirenstein optimistisch:

“Eerst en vooral zijn het echter de Joden en Israël die hun hoofd hoog moeten houden en zich niet moeten laten intimideren door de overvloed en het geweld van de beschuldigingen die we hier hebben besproken. Het is moeilijk, maar het bestrijden van antisemitisme is essentieel. Joden zelf moeten verontwaardigd zijn en meer organiseren, zonder angst, ongeacht ideologische overtuigingen of morele voorkeuren, de prachtige vitaliteit opbrengend die hen door de eeuwen heen door duizend moeilijkheden heeft geleid, totdat ze niet alleen een veilige haven bereikten, maar ook terugkeerden naar huis naar de staat van Israël.

“Ze hebben inderdaad de sleutel tot hun eigen redding in handen, wat het ultieme antwoord is op antisemitisme: om zichzelf te accepteren en niet bang te zijn om Joods te zijn, en slag voor slag te reageren op de laster die tegen hen wordt geslingerd.”

Bronnen:

 • naar een artikel van David Israel “Italian Israeli Journalist Defines Modern Antisemitism in ‘Jewish Lives Matter’” van 19 juli 2022 op de site van The Jewish Press
 • naar een artikel van Fiamma Nirenstein “Jewish Lives Matter: Human Rights and Anti-Semitism” van 18 juli 2022 op de site van The Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA)

Een gedachte over “Italiaanse journaliste definieert modern antisemitisme in nieuw boek ‘Jewish Lives Matter’

 1. Jewish Live Matters? Het is maar aan wie je het vraagt.

  Wanneer je dat doet denk ik dat je van een koude kermis thuiskomt.

  Jewish Lives Don’t matter……heeft het nooit gedaan!

  Zelfs de vereerders van de Joodse Jehoshua hadden/hebben géén enkel probleem om zijn nazaten te verguizen, te veroordelen, te vermoorden.

  En nee…….Jodenhaat heeft niets met Joden te maken, maar alles met de ziekelijke geesten van de haters.

  Jodenhaat is hét bindmiddel dat de wereld draaiende houd, dat duizenden mensen excuses & banen bezorgt, dat succesvolle carries bouwt, dat mislukte organisatie’s in stand houd & de individuele loser zin in het leven geeft……. etc.etc.etc.

  Als de Joden niet hadden bestaan, had men ze uitgevonden!

  Vandaar dat ze alle eeuwenlange pogroms & slachtpartijen van stééds weer nieuwe generaties Jodenhaters hebben overleefd……men heeft ze nodig voor de eigen overleving.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.