Israëlische NGO vraagt Strafhof in Den Haag om martelpraktijken in de Palestijnse gebieden te onderzoeken

Achterkamertje in een Palestijnse gevangenis van Ramallah?

Directeur van het International Legal Forum (ILF), Arsen Ostrovsky: “Het is hoog tijd dat de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk wordt gehouden voor het systematische gebruik van martelingen tegen het Palestijnse volk en tegen vier Israëlische burgers die momenteel in Gaza worden vastgehouden.”

Een Israëlische ngo heeft dinsdag een motie ingediend bij Den Haag om een ​​onderzoek van het Internationaal Strafhof in te stellen tegen de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas en zijn premier, Mohammad Shtayyeh, wegens “uitgebreid en systematisch gebruik van marteling.”

Eerder deze week hield het Comité van de Verenigde Naties tegen foltering zijn allereerste zitting over de acties van de Palestijnse Autoriteit.

Leden van het in Genève gevestigde orgaan, een eenheid van het VN-bureau van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten, kwamen maandag en dinsdag bijeen om te bepalen of de PA het VN-Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling naleeft of bestraffing, en om gevallen van gedwongen verdwijningen, gewelddadige ondervragingen en het vasthouden van de stoffelijke resten van Israëlische soldaten en andere zaken te onderzoeken.

De review ging ook in op acties van Hamas, de terroristische groepering die de Gazastrook regeert en routinematig wordt beschuldigd van marteling door internationale waakhonden.

Palestijns Binnenlandse Zaken Ziad Hab al-Reeh heeft Ramallah’s 65 pagina’s tellende reactie op de beschuldigingen ingediend, ook gedetailleerd in een rapport van UN Watch. De Palestijnse Autoriteit stuurde een delegatie van 17 functionarissen om voor de commissie te verschijnen.

“We hebben zojuist een klacht ingediend bij het ICC om de Palestijnse Autoriteit, inclusief president Abbas, te onderzoeken wegens beschuldigingen van systematische marteling door de PA tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en juridische verantwoordelijkheid voor de aanhoudende gevangenschap van 4 Israëli’s in Gaza,” heeft The International Legal Forum, op dinsdag bekendgemaakt.

De ILF is een wereldwijd netwerk van advocaten die opkomen voor Israël en strijden tegen terrorisme, antisemitisme en de boycot-, desinvesterings- en sanctiebeweging in de internationale juridische arena .

De petitie verklaarde dat de martelmethoden die door de PA worden gebruikt, onder meer afranselingen, willekeurige detenties, isolatie, onmenselijke gevangenisstraffen, intimidatie, gedwongen bekentenissen en executies zonder proces omvatten.

“Foltering is een misdaad tegen de menselijkheid volgens het internationaal recht en het Verdrag tegen wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing, en de Palestijnse Autoriteit past beide praktijken toe”, aldus de ILF.

“Verschillende veiligheidsdiensten die onder auspiciën van de PA opereren, onder leiding van Abu Mazen [Abbas] en Shtayyeh, houden zich routinematig en systematisch bezig met grootschalige martelingen tegen Palestijnen in Judea en Samaria, waaronder mensenrechtenactivisten, journalisten, politieke tegenstanders, vrouwen, minderheden, leden van de LGBT-gemeenschap, activisten van sociale media en vermoedelijke collaborateurs met Israël.”

De voorzitter van het International Legal Forum, Arsen Ostrovsky , zei tegen Israel Hayom dat het “hoog tijd was dat de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk wordt gehouden voor haar systematische gebruik van marteling tegen het Palestijnse volk, en dat zij ook verantwoordelijk moet worden gehouden voor het martelen van vier Israëlische burgers die momenteel in Gaza worden vastgehouden.

“Dit zijn schandalige schendingen van het internationaal recht die niet kunnen worden weerlegd. Het Internationaal Strafhof moet deze beschuldigingen onderzoeken en dienovereenkomstig een aanklacht indienen”, zei hij.

Bronnen:

 • naar een artikel van Tamir Morag “Israeli NGO urges The Hague to investigate PA over torture allegations” van 20 juli 2022 op de site van Israel Hayom
 • naar een artikel “HRW: Palestinian detainees tortured in West Bank, Gaza” van 1 juli 2022 op de site van i24News
 • naar een artikel “Rights group: Palestinian Authority and Hamas systematically torture critics in jail” van 1 juli 2022 op de site van The Times of Israel
 • naar een artikel “Palestine: Impunity for Arbitrary Arrests, Torture; PA, Hamas Abuse Still Systemic a Year After Prominent Critic Beaten to Death” van 30 juni 2022 op de site van Human Rights Watch (HRW)
 • naar een artikel “Palestine: Authorities have failed to ensure accountability for the killing of Nizar Banat” van 24 juni 2022 en een artikel “Palestinian security forces escalate brutal campaign of repression” van 7 juli 2021 op de site van Amnesty International

Een gedachte over “Israëlische NGO vraagt Strafhof in Den Haag om martelpraktijken in de Palestijnse gebieden te onderzoeken

 1. Gaat niet gebeuren want palestijnen martelen niet!

  Het is allemaal manipulatie om de eigen wandaden tegen deze arme & vredelievende mensen te verdoezelen.

  Zo werkt het in onze huidige werel!!!!!!!!

  Palestijnen komen overal mee weg, zijnde moord, marteling, dictatuur, terreur, apartheid t.o. anders denkenden, gelovigen, vrouwen / homo’s etc.etc.etc……. want de Jood Israel is de boosdoener.

  Altijd & automatisch…..want dat weet iedereen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.