Stafchef Kochavi: Israël bereidt een aanval voor op de nucleaire installaties in Iran

De Amerikaanse leider Joe Biden voltooide op zaterdag 16 juli een vierdaags bezoek aan het Midden-Oosten.

Kort na de reis van president Biden naar het Midden-Oosten, waar Israël en zijn soennitische bondgenoten de Amerikanen ertoe aanzetten de onderhandelingen met Iran te stoppen, kondigde IDF-chef generaal Aviv Kochavi aan dat Israël zich in actieve voorbereidingen bevindt om Iran aan te vallen.

De Stafchef van het Israëlische leger (IDF), luitenant-generaal Aviv Kochavi, zei op zondag 17 juli 2022 dat het Israëls “morele plicht” was om een ​​militaire reactie op het nucleaire programma van Iran voor te bereiden, uren nadat een hoge Iraanse functionaris zei dat zijn land de mogelijkheid heeft om een ​​wapen te produceren.

In het licht van de groeiende onzekerheid over een terugkeer door Iran naar de nucleaire deal van 2015 als gevolg van lang vastgelopen onderhandelingen met wereldmachten, heeft het Israëlische leger het afgelopen jaar zijn inspanningen opgevoerd om een ​​geloofwaardige militaire dreiging tegen de nucleaire faciliteiten van Teheran voor te bereiden.

New York, 27 september 2012. Premier Netanyahu in de Verenigde Naties trekt een rode lijn onder de kernambities van Iran: “Tot daar en niet verder!”. Dat was bijna tien jaar geleden… [bron]

In een toespraak tijdens een ceremonie naar aanleiding van een wisseling van het commando van Israël’s Home Front Command van het leger, zei stafchef Kochavi:

“Het thuisfront voorbereiden op oorlog is een taak die de komende jaren moet worden versneld, vooral in het licht van de mogelijkheid dat het nodig zal zijn om op te treden tegen de nucleaire dreiging. De IDF blijft zich krachtig voorbereiden op een aanval op Iran en moet zich voorbereiden op elke ontwikkeling en elk scenario.

“Het voorbereiden van een militaire optie tegen het Iraanse nucleaire programma een morele verplichting en een nationaal veiligheidsbevel is. Een dergelijke voorbereiding staat in het middelpunt van de voorbereidingen van de IDF, en omvat een verscheidenheid aan operationele plannen, de toewijzing van veel middelen, de aanschaf van geschikte wapens, inlichtingen en training.

“Iran ervan weerhouden een kernwapen te verkrijgen met diplomatie heeft de voorkeur, maar de geschiedenis heeft vele malen bewezen dat diplomatie slechts voor een korte periode kan falen of slagen, gevolgd door schending of verraad. Vandaar dat het leger om twee redenen voorbereidingen treft om het nucleaire programma van Iran aan te vallen. 

“Ten eerste, als er geen overeenkomst is en het Iraanse nucleaire programma blijft uitbreiden, en ten tweede, als er een overeenkomst is die identiek is aan of vergelijkbaar is met de vorige deal, wat een slechte deal betekent, waardoor Iran de voorwaarden krijgt om een ​​nucleaire staat te worden kort na de vervaldatum. De IDF bereidt militaire capaciteiten voor op de dag dat het politieke echelon zal beslissen.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Emanuel Fabian “IDF chief: ‘Diplomacy can fail,’ attack on Iran ‘at the center’ of IDF preparations” van 17 juli 2022 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van David Mark “After President Biden’s Middle East trip, Israel announces that that it will attack Iran” van 18 juli 2022 op de site van Israel Unwired
  • naar een artikelTurkije wees op het verlies van Amerikaanse controle in het Midden-Oosten” van 19 juli 2022 op de site van Izvestia English (IZ)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.