Niemand vraagt ​​waarom Jenin een no-go zone is voor de Palestijnse politie

In Jenin, Samaria, hebben Arabische terroristen en gangsterbendes de straat in handen

Tijdens de commotie rondom de dood van journaliste Shireen Abu Akleh in de regulire media, was er één grotere vraag die nauwelijks is gesteld: Waar was de Palestijnse politie gebleven?

We zien veel video’s van terroristen in volledige militaire uitrusting en met aanvalswapens die door de straten van Jenin lopen. Maar Jenin bevindt zich in Area A, dat verondersteld wordt onder volledige Palestijnse veiligheidscontrole te staan. 

Niemand wordt verondersteld met wapens te zwaaien buiten de Palestijnse politie, volgens ondertekende overeenkomsten met Israël. (En die ondertekende overeenkomsten zijn internationaal recht.) Israëlische veiligheidstroepen gaan alleen Jenin binnen omdat de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit hun basiswerk niet doen.

In december werd dit al duidelijk:

Op de vraag of de PA de controle over de situatie in Jenin aan het verliezen was, antwoordde de officier, een inwoner van het dorp Burqin: “Dat is waar; ze verliezen de controle niet alleen hier in Jenin, maar op de hele Westelijke Jordaanoever.” 

En in april :

Het [Jenin]-kamp is nu echter vrijwel verboden terrein voor PA-troepen , die verzuimden het te bewaken in de jaren na het einde van de Tweede Intifada.Het vacuüm dat overbleef werd opgevuld door jonge, verarmde en werkloze jongeren, die zich aansloten bij gewapende bendes, aanvankelijk om misdaden te plegen, waaronder wapensmokkel en drugshandel. 

Het Westen heeft sinds Oslo miljoenen betaald om de Palestijnse veiligheidstroepen te versterken. 

Om precies die reden werd in 2005 de Veiligheidscoördinator van de Verenigde Staten voor Israël en de Palestijnse Autoriteit (USSC) opgericht :

  • Missie. De USSC coördineert met de regering van Israël en de Palestijnse Autoriteit om de veiligheidssamenwerking te verbeteren; leidt coalitie-inspanningen bij het adviseren van de Palestijnse Autoriteit over hervorming van de veiligheidssector; en beveelt kansen aan voor landen en internationale organisaties om bij te dragen aan de ontwikkeling van een zichzelf in stand houdende Palestijnse veiligheidssector.
  • Doel. De Palestijnse veiligheidssector is in staat om effectief te coördineren met de regering van Israël en de internationale gemeenschap, heeft verantwoordelijke instellingen die in staat zijn om het veiligheidsapparaat onafhankelijk in stand te houden en tegelijkertijd een veilige omgeving op de Westelijke Jordaanoever te bieden.

Het heeft 17 jaar geduurd en Jenin is net zo wetteloos als tijdens de tweede intifada. Dit is de reden waarom er geen Palestijnse politie was die de scène waar Shireen Abu Akleh werd neergeschoten, veiligstelde, en dit is waarom er in wezen geen echt bewijs van de scène zelf is. 

Veel mensen zeggen boos dat Israël niets te zoeken heeft in Jenin en de invallen van de IDF daar wakkeren de spanning aan. Dat is achteruit kijken. De Palestijnse Autoriteit heeft afstand gedaan van hun rol om veiligheid te bieden aan heel gebied A, en heeft Jenin en andere gebieden laten veranderen in broeinesten van terrorisme. 

Het lijkt erop dat de PA de VS en de EU graag enige verantwoordelijkheid voor het bestuur overneemt en er weinig belang bij heeft de rol op zich te nemen die zij zou moeten spelen. Het is bijna 30 jaar geleden sinds Oslo – meer dan genoeg tijd voor een regering om volwassen genoeg te zijn om de controle over haar mensen over te nemen – maar de PA doet nog steeds alsof ze helemaal niet wil regeren. 

We hebben dus wetteloze gebieden in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, en niemand heeft schuld behalve de Palestijnse Autoriteit. Als de PA zich had gehouden aan hun ondertekende overeenkomsten onder internationaal recht, zou Shireen Abu Akleh vandaag nog in leven zijn. 

Bronnen:

  • naar een artikelNo one is asking why Jenin is a no-go zone for Palestinian police” van 17 juli 2022 op de site van Elder of Ziyon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.