Israëlische actie is belangrijker dan de woorden van Biden

Hoewel niet zonder precedent, is de belofte van de Amerikaanse president Joe Biden dat Iran nooit een kernwapen zal hebben belangrijk. 

Het is om twee redenen belangrijk: ten eerste werd het gedaan tijdens lopende nucleaire besprekingen met Iran, en heeft daarom invloed op die besprekingen. Ten tweede was het woord dat hij gebruikte ‘nooit‘. President Trump benadrukte dat hij zich alleen kon committeren aan wat er tijdens zijn wacht gebeurde.

Hoewel een dergelijke belofte niet juridisch gegrond is en toekomstige regeringen niet verplicht, kan ze niet worden gewist uit de annalen van de Israëlisch-Amerikaanse strategische betrekkingen en verleent ze steun aan een andere speler (dwz Israël) als de Verenigde Staten hun verbintenis niet zouden nakomen.

En nu, na die optimistische introductie – een beetje realisme voor evenwicht: het Midden-Oosten is geen topprioriteit in de VS. De problemen thuis vragen de volledige aandacht van de regering. Ondertussen is Amerika’s grootste uitdaging op het gebied van buitenlands beleid de strijd tussen wereldmachten over de controle over de mondiale agenda. 

De Verenigde Staten kwamen laat aan bij deze wedstrijd, die de wind uit de Koude Oorlog al heeft doen herleven. Dit heeft het benadeeld, wat in de ogen van velen in de Verenigde Staten voortkomt uit de Amerikaanse betrokkenheid bij eindeloze oorlogen in het Midden-Oosten.

Hoewel de Verenigde Staten het Midden-Oosten niet in de steek laten, staan ​​ze ook niet te popelen om daar een nieuwe oorlog te beginnen – zeker niet een oorlog die kan worden vermeden met een nucleair akkoord. 

Laten we er echter van uitgaan dat de opperste leider in Iran niet akkoord gaat met het vernieuwen van de nucleaire deal en niet akkoord gaat met het drinken van dezelfde gifbeker voor een tweede keer, naar zijn mening, alleen maar om over twee jaar opnieuw vernederd te worden. Tegen die tijd, denkt de ayatollah misschien, zou de heersende regering zich weer uit de deal kunnen terugtrekken en opnieuw sancties kunnen opleggen.

Deze staat van onzekerheid, waarin er geen deal is en het nucleaire project van Iran vordert, is gevaarlijk. Iran zou een nucleaire drempelstaat kunnen worden. Dergelijke landen hebben nucleaire afschrikkingskracht, ze worden behandeld alsof ze al een kernmacht zijn. 

In theorie zou een dergelijke realiteit de belofte van Biden niet tegenspreken, aangezien een drempelstaat niet over nucleaire capaciteiten beschikt. Maar in een dergelijk scenario zal Israëls nationale veiligheidspositie, ondanks het feit dat hij zijn historische belofte heeft nagekomen, verslechterd zijn.

Een ander, nog extremer scenario is dat Iran openlijk zal uitbreken in de richting van een atoombom. Kunnen we verwachten dat Amerika onmiddellijk actie onderneemt om het te stoppen? Dit is geheel onzeker.

Het is al duidelijk dat sommigen in de Verenigde Staten (een minderheid, maar niet te verwaarlozen) geloven dat een nucleair Iran de stabiliteit in het Midden-Oosten zal vergroten omdat het de kans op escalatie in de richting van oorlog zal minimaliseren. 

Aanhangers van deze aanpak leiden af ​​dat het zal lijken op de Koude Oorlog en de nucleaire wapenwedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, en geloven dat net zoals die concurrentie tot stabiliteit leidde, omdat die kernwapens niet bedoeld waren om te worden gebruikt, maar eerder om macht te projecteren – hetzelfde zal gelden voor het Midden-Oosten.

Israëli’s die dit lezen, weten inherent dat een dergelijke realiteit ondraaglijk zou zijn. Een Midden-Oosten dat verstrikt is geraakt in een nucleaire wapenwedloop waarbij sommige regimes voor hun strategische beslissingen op theologische signalen vertrouwen, is veel gevaarlijker dan die waarin wij leven.

Deze duidelijkheid in Israël zorgt echter niet voor duidelijkheid in de Verenigde Staten. Israël moet onafhankelijke capaciteiten ontwikkelen om de nucleaire dreiging weg te nemen, maar het heeft Amerikaanse steun nodig. Zeker, een Israëlische aanval in Iran zou heel goed een regionale vuurzee kunnen veroorzaken. In een dergelijk scenario moet Israël internationale steun en legitimiteit hebben.

Samenvattend, het bezoek van de president was belangrijk vanuit het perceptuele perspectief van het delen van een historisch lot, en extra Amerikaanse steun voor Israëlische defensieprojecten zou ook de militaire capaciteiten van Israël kunnen verbeteren. 

Ook het door de leiders van de landen ondertekende memorandum van overeenstemming is van groot belang. Dergelijke algemene verklaringen missen echter de praktische aspecten om de angst van Israël weg te nemen. Het weet dat het nog steeds zijn eigen strijd zal moeten voeren.

Bronnen:

  • naar een artikel van Tamir Hayman “Israeli action is more important than Biden’s words” van 17 juli 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Israëlische actie is belangrijker dan de woorden van Biden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.