De chaotische oorsprong van de internationale luchthaven van Israël

Lydda Airport in april 1939 ten tijde van de Britse bezetting voorafgaand aan de heroprichting en restauratie van de Joodse staat Israël in mei 1948

“Wanorde, lawaai en incompetentie” werden gebruikt om de haven van Haifa in 1947 te beschrijven, “modern – hoewel al ontoereikend”, een van de vele “toegangspoorten van de Middellandse Zee [die] het verkeer waarop ze gedijen eerder exploiteren dan dienen.”

De ongeveer tien jaar oude Lydda Airport (tegenwoordig Ben Gurion Airport), aan de andere kant, was toen een plaats van “orde, beleefdheid en efficiëntie”.

Dat zou iets meer dan een jaar later drastisch veranderen, toen het Britse mandaat ten einde liep, verlieten vrijwel alle Britse functionarissen het Mandaat Palestina in de maanden voorafgaand aan 15 mei 1948, toen oorlog en chaos heersten.

De ochtend na de goedkeuring van het VN-verdelingsplan in november 1947, kwamen vijf passagiers, drie vrouwen en twee mannen, op een Egged-bus om het leven nadat deze werd aangevallen nabij Lydda Airport. Zij waren blijkbaar de eerste slachtoffers van het conflict.

Desalniettemin bleef de luchthaven, bemand door Joodse, Arabische en Britse medewerkers, operationeel. Toen het einde van het mandaat naderde, bleef het exacte lot onbepaald – een recept voor verwarring.

Hoe of wanneer die chaos en verwarring op de luchthaven precies begon, was destijds vrij onduidelijk, met wisselende en zelfs tegenstrijdige berichten.

Arabische terroristen vielen een gepantserde Haganah-bevoorradingsvrachtwagen aan op de weg naar Jeruzalem, 1948

Op 21 april gaf het hoofd van de douane op de luchthaven namens de Britse autoriteiten een nogal onverwachte verklaring af “plotseling en zonder enige voorafgaande waarschuwing”, dat hij met onmiddellijke ingang niet langer verantwoordelijk zou zijn voor de goederen die in zijn kantoor waren opgeslagen. 

Hij verliet in wezen en praktisch het eigendom onder zijn hoede, inclusief die items die helemaal niet bestemd waren voor Mandaat Palestina, maar gewoon onderweg waren naar andere bestemmingen, waaronder het Verre Oosten.

De verwarring duurde de volgende week voort, toen de luchthaven stopte met werken. Verbijsterend genoeg werd er tijdens die turbulente dagen meer dan één “laatste” vlucht uit Lydda gemeld.

Een rapport van Associated Press, geciteerd op 26 april , gaf aan dat de laatste vlucht van Air France de vorige ochtend was vertrokken, maar op 28 april werd het volgende gepubliceerd :

“De evacuatie van Britse burgers uit Palestina zal vandaag vrijwel voltooid zijn, wanneer alle Britten behalve 20 hoge regeringsfunctionarissen naar het VK zullen vliegen. Hun vlucht vanuit Lydda zal de laatste zijn vanaf die luchthaven onder Brits bestuur.”

De chaos van verwarring en oorlog (om nog maar te zwijgen van de beperkingen van de communicatietechnologie in die tijd) liet veel dingen wazig.

Er deden geruchten de ronde dat de Britten de luchthaven hadden overgedragen aan de strijdkrachten van het Arabische Legioen, hoewel het al snel duidelijk werd dat de Britten er zelf aan vasthielden (in ieder geval een beetje langer), en naar verluidt zelfs een aantal Arabieren vermoordden die hadden geprobeerd het pand te plunderen.

1947. Van links naar rechts: Generaal Sir Evelyn Barker, commandant van de Britse strijdkrachten in Palestina en Trans-Jordanië; koning Abdullah I van Jordanië en generaal John Bagot Glubb, commandant van het Arabische Legioen

Ook de precieze omstandigheden rond het staken van de behoorlijke bedrijfsvoering waren allesbehalve duidelijk. Zionistische media meldden dat de Joodse luchthavenmedewerkers hun posten hadden verlaten nadat de Britten hadden geweigerd hen te beschermen. 

Een soortgelijk verslag verschijnt in At the Gates of the State , een officiële geschiedenis van de luchthaven, die er ook aan toevoegt dat, ondanks dat drie Joodse werknemers weigerden te evacueren, alle anderen op 23 april vertrokken, “na het verzamelen van veel apparatuur”.

Onder de evacués bevonden zich leden van de geheime Tsipora-eenheid van de Haganah, die kort na het begin van de oorlog was georganiseerd om joden op en rond de luchthaven te beschermen.

Volgens het officiële Britse verslag van de gebeurtenissen van die dag functioneerde het “niet meer normaal, omdat leden van de Joodse staf operaties hadden gesaboteerd door er met 18 zenders vandoor te gaan”.

De algemene chaos en verwarring van die tijd had veel gevolgen, waaronder het einde van luchtpostdiensten – toen een cruciaal communicatiemiddel met de buitenwereld. Half april was blijkbaar aangekondigd dat de luchtpostdienst op 10 mei zou worden stopgezet, slechts een paar dagen voor het officiële einde van het Britse mandaat. 

Maar omdat de luchthaven sinds die laatste week van april niet meer functioneerde, stopte de luchtpostdienst abrupt. Brieven stapelden zich op, velen van hen zullen waarschijnlijk nooit hun bestemming bereiken.

Tanks en soldaten op Lydda Airport tijdens Operatie Danny, juli 1948

Ongeacht de volgorde van de gebeurtenissen, werd Lydda Airport uiteindelijk overgenomen door Arabische troepen, die het een paar maanden controleerden totdat het in juli 1948 door de IDF werd ingenomen , als onderdeel van de massale en kritische Yigal Alon die “Operatie Danny” had bevolen.

Het volgende verslag uit de eerste hand van de strijd verschijnt in At the Gates of the State :

“…door boomgaarden, hekken, kanalen komen de luchthavenstructuren dichterbij. Artillerie- en machinegeweervuur ​​openden abrupt op ons. We naderden, langzaam, langzaam. Plots stopt het verzet van de vijand. We zijn al op de landingsbanen. Van verre zien we de voertuigen van het [Arabische] Legioen vluchten naar de stad Lod… De radiotechnicus kondigt aan: … het vliegveld is in onze handen! De luchthaven is in onze handen!”

Slechts een paar maanden later, op woensdag 24 november 1948, was de luchthaven weer operationeel als:

“Brief nummer één in Israël’s pas geopende luchtpostdienst werd afgeleverd aan de minister van Communicatie, de heer David Remez… toen de luchthaven werd opengesteld voor civiel verkeer onder Israël [sic] beheer.”

Er was geen Britse aanwezigheid te bekennen, maar op de nieuwe luchthaven, waar ook gerestaureerde radio- en telecommunicatieapparatuur stond, waren onder meer Air France, Czech Airlines en TWA-loketten te vinden.

Naast buitenlandse bedrijven hadden niet één, maar twee Israëlische luchtvaartmaatschappijen al een contract gesloten om de faciliteit te gebruiken: El Al en het inmiddels ter ziele gegane Aviron.

Nieuwe immigranten arriveren in Israël op de dag dat Lod Airport heropend werd, 24 november 1948

In de komende maanden en jaren zou Lydda Airport duizenden Holocaustoverlevenden, andere immigranten en toeristen verwelkomen. De naam zou spoedig worden veranderd in “Lod Airport” – in de bijbelse Hebreeuwse vorm van de naam van de nabijgelegen stad – voordat het uiteindelijk zou worden omgedoopt tot “Ben Gurion Airport“, na de dood van de eerste premier van Israël.

Een paar maanden na de grote heropening eind 1948 verklaarde Uri Michaely, waarnemend directeur van het Israëlische ministerie van burgerluchtvaart :

“We hopen dat de tijd snel zal komen dat, met het herstel van de vrede, de luchtverbindingen tussen Israël en de Arabische landen kunnen worden hervat… We kijken uit naar de tijd, niet langer ver weg, hopen we, wanneer vliegtuigen met het embleem van Israël zal op hun vleugels de lucht in gaan voor alle delen van de wereld, en de boodschap van Israël herboren brengen aan het Joodse volk, waar ze ook zijn.”

Op 30 mei 1972 werd een bloedige aanslag gepleegd op de luchthaven van Lod (tegenwoordig Ben-Gurion Airport). De terroristische aanslag werd uitgevoerd door drie leden van het Japanse Rode Leger die waren gerekruteerd door het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina – Externe Operaties (PFLP-EO),. Hierbij kwamen 26 mensen om het leven en raakten 80 anderen gewond.

Bronnen:

  • naar een artikel van Zack Rothbart “The Chaotic Origins of Israel’s International Airport” van 10 juli 2022 op de site van The Librarians

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.