Waarom Israël niet met de Palestijnse Autoriteit zou moeten praten

Op 19 maart 2018 noemde de chef van de PA/PLO Mahmoud Abbas de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, de ​​’zoon van een hond’ [beeldbron: Memri]

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft laten weten dat haar 86-jarige leider, Mahmoud Abbas, bereid is om met Israëls interim-premier, Yair Lapid, te praten over een “diplomatieke horizon” voor de Palestijnen. Dit is ongetwijfeld ingegeven door het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Israël en de PA afgelopen week.

Dat zou een verschrikkelijk idee zijn.

Begin met het feit dat Abbas in slechte gezondheid verkeert en de wolven zich al verzamelen om de botten van zijn dikke karkas te plukken (de PA is een geldmachine voor degenen die ‘verbonden’ zijn). Yasser Arafat stierf met een vermogen van meer dan $ 4 miljard, en Abbas zou minstens $ 100 miljoen hebben weggezouten). 

Er is geen reden om te denken dat de dictator die volgt enige reden zal hebben om de beloften die Abbas doet na te komen. Niet dat de PA ooit haar beloften heeft gehouden, te beginnen met die van Arafat in 1993, vooral die over “terrorismebestrijding”: in plaats van zich ertegen te verzetten, plande, beval en betaalde Arafat het. Voor zover wij weten heeft Abbas terrorisme alleen maar aangemoedigd en de salarissen van de daders achteraf betaald.

Maar het grootste probleem met praten met de PA is dat er geen samenloop van belangen is tussen Israël en de PA. Als we Venn-diagrammen tekenen van de minimale eisen die door de PA worden gesteld en de maximale concessies die Israël zich kan veroorloven (en vice versa), zullen de kruispunten leeg zijn. Er is geen “creatieve” manier om dit probleem op te lossen.

Denk bijvoorbeeld aan de meest elementaire eis van Israël: de PA moet stoppen met het betalen van de salarissen van terroristen. De meeste Israëli’s zien dit als een redelijke voorwaarde voor onderhandelingen. Maar Abbas heeft consequent geweigerd en zei dat hij “elke cent” aan de gevangenen zou betalen, zelfs als dit betekende dat de salarissen van PA-werknemers moesten worden verlaagd.

Mahmoud Abbas zweert dat hij zijn laatste cent zal uitgeven aan de verloning van zijn door Israël gevangen of gedode terroristen en massamoordenaars

Een echt vredesakkoord zou ook moeten inhouden dat de Palestijnen hun eis voor een “recht op terugkeer” naar Israël voor de vijf miljoen Arabieren met de vluchtelingenstatus laten vallen. Ook dit zou voor hen ondenkbaar zijn en daarom hebben ze altijd geweigerd het erover eens te zijn dat Israël een bestaansrecht heeft als Joodse staat .

Er zijn andere problemen, zoals Jeruzalem, die geen compromisoplossingen hebben.

Waarom is dit zo? Laten we dieper kijken.

Misschien hadden de Joden en Arabieren van Eretz Yisrael in 1948 een compromis kunnen bereiken, als ze met rust waren gelaten. Maar dat werd verhinderd door de manipulaties van Groot-Brittannië, dat de controle over de regio wilde behouden en die de Arabieren – zowel in Palestina als in de omringende Arabische landen – aanmoedigde om te geloven dat ze alles voor zichzelf konden hebben. 

De Arabieren in de regio hadden ook een wreed antisemitisme geabsorbeerd, zowel van nazi-propaganda tijdens de oorlog als van Duitse nazi’s die naar het Midden-Oosten vluchtten om vervolging voor oorlogsmisdaden te voorkomen.

In de periode na de oorlog, en vooral vanaf de jaren zestig, werden de Arabieren van Eretz Yisrael Palestijnen. Op advies van de KGB namen ze de identiteit aan van een gekoloniseerd inheemse volk uit de derde wereld dat vecht voor hun vrijheid tegen de Europese imperialisten (de joden!). 

Mahmoud Abbas (l.) toont een kaart van de toekomstige ‘staat Palestina’, niet toevallig op dezelfde plek waar de Joodse staat Israël werd heropgericht in 1948

Arabieren die zichzelf eerst in de eerste plaats zagen als leden van hun clans die in “Zuid-Syrië” woonden, en later, in de dagen van Nasser, als leden van een grotere pan-Arabische natie, begonnen zichzelf te zien als verbonden met het land van “Palestina”, dat toevallig net zo uitgebreid was als Eretz Yisrael. Ze ontwikkelden een ‘Palestijns’ verhaal: zij waren de inheemse eigenaren van het land, dat vervolgens door de Joden van hen werd gestolen.

Ze ontwikkelden een unieke cultuur (cult?) op basis van hun onteigening en hun haat tegen de Joden die volgens hen zowel hun geboorterecht als hun eer hadden gestolen. Hun helden werden degenen die zo gewelddadig mogelijk terugsloegen op de Joden. Hun muziek, kunst en literatuur gaat over hun strijd tegen Israël. 

Al het slechte dat hen is overkomen, wordt toegeschreven aan de oorspronkelijke grote misdaad die tegen hen is gepleegd, de Nakba, terwijl hun eigen gedrag, hoe gewelddadig of immoreel ook, erdoor wordt gerechtvaardigd Dit sluit mooi aan bij het westerse postkolonialisme, dat stelt dat een gekoloniseerd volk het recht heeft om zich op alle mogelijke manieren tegen hun kolonisatoren te verzetten.

Moskou, Rusland, 7 april 1977. Yasser Arafat op bezoek bij zijn Russische bondgenoten aka de Sovjet-Russische president Leonid Brezniev, op zoek naar meer wapens, logistieke en financiële steun voor zijn Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in de strijd om de vernietiging van Israël [beeldbron: AKG]

De PLO was een amalgaam van terroristische organisaties, oorspronkelijk een instrument van de KGB, die verantwoordelijk was voor talloze terroristische daden direct tegen Israël of in de internationale arena. In 1982 werden de leiders ervan – nadat ze uit Israël, Jordanië en Libanon waren verdreven – verbannen naar Tunis. 

Maar in 1993 beging Israël, onder druk van Israëlisch links en een Amerikaanse president die naïef waren over Arafat en de PLO, de grootste strategische fout in haar geschiedenis en stond het toe dat Arafat de Palestijnse Autoriteit oprichtte en de controle over het grootste deel van de Arabische bevolking overnam. van Judea, Samaria en Gaza (de PA verloor Gaza aan Hamas in 2007, twee jaar nadat Israël zich had teruggetrokken). 

Hij zette snel een educatief en mediasysteem op om zijn onderdanen te indoctrineren met het antisemitische Palestijnse verhaal. Dit is uitstekend gelukt, en tegenwoordig zijn Arabische jongeren van de PA in staat om willekeurige Joden af ​​te slachten omdat ze Joden zijn. En wanneer dit gebeurt, worden ze verheven door de PA-media.

Als u dit begrijpt, begrijpt u dat het vragen aan de PA om te stoppen met het betalen van terroristen, om Israël te accepteren als de staat van het Joodse volk – en niet als gestolen Palestijns-Arabisch eigendom – is om hen te vragen hun Palestijnse identiteit op te geven. Wat hen Palestijnen maakt en niet alleen Arabieren die toevallig in Eretz Yisrael zijn, is hun verzet tegen de Joden die hen hebben onteigend, en hun rechtvaardige strijd om de Nakba terug te draaien .

Hun strijd zal niet eindigen totdat ze erin slagen om heel Eretz Yisrael onder Arabische soevereiniteit te plaatsen. Er wordt vaak gezegd dat de Arabieren onlogisch verschillende aanbiedingen van soevereiniteit afwezen. Maar al deze aanbiedingen poneerden het voortbestaan ​​van een Joodse staat in een deel van het land; geen van hen omvatte het “recht op terugkeer” voor de afstammelingen van Arabische vluchtelingen uit 1948, dat het einde van de Joodse staat en de omkering van de Nakba zou garanderen. Er is niets onlogisch aan hun keuze om de strijd voort te zetten in plaats van hun identiteit op te geven.

De staat Israël is en zal altijd in een permanente staat van oorlog verkeren met de PLO, Hamas of een andere groep die zichzelf ziet als een Palestijnse vaandeldrager. Het idee van een “tweestatenoplossing” – dat een extra deling van Eretz Yisrael en de oprichting van een soevereine Palestijnse staat het conflict kan beëindigen – is absurd, omdat het gebaseerd is op een volledig verkeerd begrip van de Palestijnse aspiraties.

Joe Biden, of wie dan ook aan zijn touwtjes trekt, gelooft in het tweestatenidee, of het nu uit naïviteit of antizionisme is. Het Amerikaanse beleid sinds 1967 – met uitzondering van de regering-Trump – is erop gericht de Israëlische soevereiniteit te verzwakken in alle gebieden buiten het Israël van vóór 1967, inclusief Oost-Jeruzalem. 

Hoewel het idee van “land voor vrede” vrucht zou kunnen hebben gedragen toen de gesprekspartners de Arabische naties waren (hoewel de jury het nog niet eens is over de stabiliteit van de vrede tussen Israël en Egypte), kan het onmogelijk slagen wanneer de vermeende “vredespartners” zijn Palestijnen, om de hierboven besproken redenen. Het is ook essentieel om op te merken dat, net als de Golanhoogten, de hoge gronden van Judea en Samaria en de Jordaanvallei onder Israëlische controle moeten blijven, zodat Israël zichzelf kan verdedigen tegen aanvallen.

Bidens bezoek zal zeker druk op Israël inhouden om concessies te doen met betrekking tot de soevereiniteit in de gebieden en Jeruzalem. Israël zou de druk moeten weerstaan, en ook het idee van onderhandelingen met de PA, tenzij – wat niet zal gebeuren – de PA ermee instemt te stoppen met het betalen van terroristen en het indoctrineren van de bevolking met het idee dat het vermoorden van Joden de hoogste vorm van Palestijns patriottisme is. 

In plaats daarvan zou Israël opnieuw de nadruk moeten leggen op het meest fundamentele principe van het zionisme – de Joodse nederzetting in heel Eretz Yisrael – en dienovereenkomstig handelen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Victor Rosenthal “Why Israel Should Not Talk to the PA” van 9 juli 2022 op de site van Abu Yehuda

Een gedachte over “Waarom Israël niet met de Palestijnse Autoriteit zou moeten praten

 1. “PA moet stoppen met betalen van terroristen”?

  PA moet stoppen met terrorisme, dan hoeven ze ook niet te worden betaald!

  Met de PA praten over een ‘creatieve’ oplossing? Prima idee.

  Te beginnen te wennen aan de gedachte om terug te keren naar Jordanie/Palestina om op die manier de beroemde 2-Staten oplossing te creëren.

  Als we het dan hebben over échte oplossingen, dan is dit het énige juiste scenario met levensvatbaarheid.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.