Duitse directrice van Documenta 15 stapt op na rel omtrent expositie van antisemitische ‘kunstwerken’

Sabine Schormann, algemeen directeur van de Documenta, moet opstappen nadat ze weigerde in te grijpen in de voorstelling van antisemitische prenten

De directeur-generaal van Documenta, een van ’s werelds grootste kunstbeurzen die vorige maand in Duitsland werd geopend, zal aftreden na verontwaardiging over antisemitische tentoonstellingen, zo maakten de organisatoren van het evenement zaterdag bekend.

Documenta, dat om de vijf jaar de slaperige Duitse stad Kassel tot het centrum van de kunstwereld maakt, telt meer dan 1.500 deelnemers en werd voor het eerst sinds de lancering in 1955 samengesteld door een collectief, de Indonesische Ruangrupa.

Maar de raad van commissarissen uitte na de opening van de beurs in juni “zijn diepe ontzetting” over “duidelijk antisemitische” inhoud en zei dat er een overeenkomst was bereikt met directeur-generaal Sabine Schormann om “(haar) contract te beëindigen”.

Er zal een interim-directeur worden aangesteld, aldus de verklaring.

Het evenement voor hedendaagse kunst was al maanden in controverse vertroebeld over de opname van een Palestijnse kunstenaarsgroep die sterk kritisch was over het Palestijnse beleid van Israël.

Twee dagen nadat de show voor het publiek was geopend, kwam een ​​van de tentoongestelde werken van de Indonesische kunstgroep Taring Padi ook onder vuur te liggen vanwege afbeeldingen die volgens zowel de Duitse regering als Joodse groepen te ver gingen.

Een soldaat van de Israëlische Mossad wordt afgebeeld met een varkenskop, een halsdoek met de Davidster en een helm met het opschrift “Mossad”, een antisemitisch werk van het Indonesische kunstenaarscollectief Taring Padi

Op de beledigende muurschildering is de afbeelding van een varken met een helm te zien met de blazoen ‘Mossad’.

Op hetzelfde werk is een man afgebeeld met zijlokken die vaak worden geassocieerd met orthodoxe joden, hoektanden en bloeddoorlopen ogen, en een zwarte hoed met het SS-insigne.

Het werk werd in de doofpot gestopt nadat Joodse leiders en de Israëlische ambassade in Duitsland “afschuw” hadden geuit, maar de ruzie wierp een diepe schaduw over een evenement dat nu aan zijn 15e editie is.

Zelfs in de aanloop naar de opening van de show kwam de groep onder vuur te liggen voor het opnemen van het collectief genaamd The Question of Funding vanwege zijn banden met de BDS-boycot Israël-beweging.

Bronnen:

 • naar een artikelTop German art show director to quit in anti-Semitism row” van 16 juli 2022 op de site van i24News
 • naar een artikelDocumenta-Chefin Schormann legt Amt nieder” en een artikelMeinung: documenta-Chefin Schormann geht – besser spät als nie!” van 16 juli 2022 op de site van Deutsche Well (DW)
 • naar een artikel van Valerie Vanhelden “Topvrouw Duitse kunstenfestival Documenta stapt op na antisemitismeschandaal” van 16 juli 2022 op de site van VRT NWS
 • een artikel op deze blogDuitse Jodenhaat: De Jodenzeug vroeger en nu” van 27 juni 2022 en een artikelKunstenfestival Documenta 15 in het Duitse Kassel in opspraak door reeks antisemitische werken” van 22 juni 2022 en een artikelAntisemitisch kunstfestival in Kassel (D) dreigt overheidssubsidies te verliezen” van 14 juli 2022

Een gedachte over “Duitse directrice van Documenta 15 stapt op na rel omtrent expositie van antisemitische ‘kunstwerken’

 1. Voor haar honderden anderen.

  Je kan een tentoonstelling afblazen maar niet de aard van het Duitse beestje.

  De Joenhaters zijn weer uit hun holen gekropen en tonen vol trots hun denkbeelden.

  Nu is er nog (een beetje) protest, maar ook dát zal over niet te lange tijd verdwenen zijn wanneer dit soort ‘kunst’ weer is genormaliseerd & geligitimeerd…..en dus moet kunnen zoals gepromoot in de speciale editie van ‘vrije meningsuiting.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.