Saudi-Arabië opent luchtruim voor Israëlische vluchten

Arabische landen leggen de rode loper uit voor Israël tot grote spijt van wie het benijdt

Saudi-Arabië heeft voor het eerst zijn luchtruim volledig opengesteld voor Israëlische vluchten, het laatste teken van de opwarmende betrekkingen tussen de twee landen.

De burgerluchtvaartautoriteit van het land kondigde de verandering vrijdag aan, toen president Joe Biden naar Jeddah, Saoedi-Arabië vloog, voor een conferentie van Golfstaten.

Tot nu toe moesten Israëlische vluchten van en naar Azië om het Saoedi-Arabische luchtruim heen. De verhuizing bespaart flyers uren tijd en symboliseert een gestaag groeiende samenwerking tussen Israël en Saoedi-Arabië op logistiek en veiligheidsgebied.

In de aanloop naar zijn eerste presidentiële reis naar Israël deze week, drong Biden aan op meer diplomatie tussen Saoedi-Arabië en Israël, die is geopend sinds 2020, het jaar van de eerste ondertekening van Abraham Accords. 

Saoedi-Arabië heeft tot nu toe vermeden om formeel het verdrag te ondertekenen, waardoor de betrekkingen tussen Israël en verschillende van zijn Arabische buren zijn genormaliseerd.

“Ik zal ook de eerste president zijn die van Israël naar Jiddah, Saoedi-Arabië vliegt”, schreef Biden in een opiniestuk in de Washington Post voorafgaand aan zijn reis. “Die reis zal ook een klein symbool zijn van de ontluikende relaties en stappen in de richting van normalisatie tussen Israël en de Arabische wereld, waaraan mijn regering werkt om deze te verdiepen en uit te breiden.”

Israël en Saoedi-Arabië samen tegen Iran?

Biden, in navolging van de opvattingen van een groeiende groep Amerikaanse wetgevers, is ook een voorstander van een defensiealliantie tussen Israël, Saoedi-Arabië en verschillende andere Arabische landen die bedoeld zijn om de agressie van Iran in de regio tegen te gaan. Verwacht wordt dat Biden dat vooruitzicht zaterdag in Jeddah zal bespreken. 

“Deze beslissing is het resultaat van de aanhoudende en principiële diplomatie van de president gedurende vele maanden met Saoedi-Arabië, met als hoogtepunt zijn bezoek vandaag”, zei de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan in een verklaring op vrijdag over het geopende luchtruim.

Bronnen:

  • naar een artikel van Caleb Guedes-Reed “Saudi Arabia opens airspace to Israeli flights” van 15 juli 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Saudi-Arabië opent luchtruim voor Israëlische vluchten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.