PLO & Hamas stemmen stilzwijgend in met de creatie van een Hasjemitisch Koninkrijk Palestina

Algiers in Algerije, 5 juli 2022. PLO-leider Mahmoud Abbas (links) met naast hem president Abdelmadjid Tebboune van Algerije en helemaal rechts Hamasleider Ismail Haniyeh [beeldbron: © AFP/HLN]

Bij de eerste ontmoeting in zes jaar tussen PLO-chef Mahmoud Abbas en Hamas-leider Ismail Haniyeh in Algerije deze week negeerden deze twee leiders van de Palestijnse Arabieren een Saoedi-Arabisch voorstel om Jordanië, Gaza en delen van de ‘Westelijke Jordaanoever’ samen te smelten tot één territoriale entiteit, genaamd het Hasjemitisch Koninkrijk Palestina.

De rechtvaardiging voor deze baanbrekende fusie werd welsprekend uitgedrukt door de auteur ervan – Ali Shihabi – een naaste vertrouweling van de volgende koning van Saoedi-Arabië – kroonprins Mohammed Bin Salman – in een recent artikel met de kop “Het Hasjemitisch Koninkrijk Palestina”, gepubliceerd in Al Arabiya News – eigendom van de Saoedische koninklijke familie:


“Jordaniërs en Palestijnen lijken zoveel op elkaar als welk volk maar kan zijn. Het zijn soennitische Arabieren uit dezelfde buurt. Door ze samen te voegen, zullen er op de lange termijn geen etnische of sektarische breuklijnen ontstaan.”

Het Saoedische voorstel bevatte de volgende keiharde waarheden die eerder door zowel de PLO als Hamas regelrechte veroordeling en afwijzing zouden hebben gewekt:

 • Israël is een realiteit die stevig op de grond is geïmplanteerd en die, hoe met tegenzin ook, moet worden geaccepteerd door de regio eromheen
 • Justitie maakt echter geen geschiedenis; harde macht wel – en Palestijnse Arabieren moeten zich verzoenen met deze pijnlijke realiteit en verder gaan met hun leven zonder te worden tegengehouden door valse hoop en illusies.
 • [De] illusie van “terugkeer” heeft de belangen van sommige Arabische regimes gediend door hen een krachtig excuus te geven om de integratie van Palestijns-Arabische vluchtelingen als burgers te vermijden, met name in Libanon en zelfs Jordanië, die beide miljoenen rechteloze ooit Palestijnse Arabieren in hun kampen. Deze regimes vreesden dat deze vluchtelingen annex burgers hun demografie zouden veranderen en hun heersende orde zouden bedreigen. Bijgevolg was het excuus dat werd gegeven dat aangezien de Palestijnse Arabieren uiteindelijk zouden terugkeren naar ‘Palestina’, het geven van staatsburgerschap hun ‘recht op terugkeer’ technisch zou ondermijnen en dat hun burgerschap daarom zou worden ontzegd. Palestijns-Arabische leiders hebben actief samengewerkt om deze tragedie in stand te houden.
 • Het Palestijns-Arabische probleem kan vandaag alleen worden opgelost als het opnieuw wordt gedefinieerd. Het probleem in deze tijd voor mensen zou niet zozeer het bezit van voorouderlijk land moeten zijn, maar meer de kritieke behoefte aan een wettelijke identiteit – een wereldwijd gerespecteerd burgerschap dat een persoon in staat stelt om in de moderne wereld te opereren. Arbeid in deze tijd is mobiel en het hebben van burgerschap in een land dat dergelijke mobiliteit mogelijk maakt, is van cruciaal belang voor de menselijke ontwikkeling.
 • Het lijkt echt verbazingwekkend dat dergelijke beschuldigingen die het tapijt onder zowel de PLO als Hamas wegtrekken, onvermeld en onbetwist hadden mogen blijven door zowel Abbas als Haniyeh in Algerije.
 • Hun stilzwijgen was inderdaad voelbaar en kan – bij gebrek aan enige uitdrukkelijke ontkenningen – worden opgevat als acceptatie door de PLO en Hamas van de Saoedische weg voorwaarts – die elk nieuw opgericht Hasjemitisch Koninkrijk Palestina zou kunnen zien:

 • Gedemilitariseerd ten westen van de rivier de Jordaan en in Gaza – met soortgelijke parlementaire en bestuurssystemen die Jordanië daar gebruikte toen het de ‘Westelijke Jordaanoever’ bezette tussen 1950 en 1967.
 • De PLO- en Hamas-handvesten waarin wordt opgeroepen tot de vernietiging van Israël, worden herroepen en hun organisaties worden ontwapend onder internationaal toezicht
 • Een nieuw vredesverdrag met Israël ter vervanging van het vredesverdrag tussen Israël en Jordanië uit 1994
 • De tunnels onder Gaza die naar Israël leiden, worden omgeleid om Gaza te verenigen met andere delen van het nieuwe Hasjemitische Koninkrijk Palestina
 • Alle burgers van de nieuw opgerichte staat genieten van gemeenschappelijk burgerschap en bewegingsvrijheid binnen dat koninkrijk
 • De vluchtelingenkampen in Jordanië, de -‘Westelijke Jordaanoever’-, Gaza en naburige Arabische staten werden gesloten en hun bewoners boden het staatsburgerschap aan in de nieuwe entiteit of andere Arabische gaststaten.

Het stilzwijgen van Abbas en Haniyeh zou inderdaad de katalysator kunnen zijn voor het begin van de onderhandelingen tussen Jordanië en Israël om het Hasjemitisch Koninkrijk Palestina te realiseren.

Bronnen:

 • naar een artikel van David Singer “PLO & Hamas give silent nod to Hashemite Kingdom of Palestine” van 14 juli 2022 op de site van Israel National News (INN)

Een gedachte over “PLO & Hamas stemmen stilzwijgend in met de creatie van een Hasjemitisch Koninkrijk Palestina

 1. Het koninkrijk Palestina, de énige échte & juiste optie om uit dit conflict te geraken.

  En voila……… de 2-staten oplossing!

  Al het andere is een uit de hand gelopen hobby, gebaseerd op historische leugens & Jodenhaat,

  Probleem is dat je nu al die gehersenspoelde palestijnse Arabieren weer moet decompresseren, alle palestijnse terreur groepen moet uitleggen dat ze écht werk moeten zoeken, al die ‘humanitaire pro palestijnse’ NGO’s moet ontbinden, de linkse Wokies uit de droom helpen, de VN weer een doel geven, de media laten toegeven dat ze ons al die jaren kletskoek verkochten & ignorante politici een ladder geven om uit de boom te klimmen.

  Ja, er is nog véél werk aan de winkel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.