Nieuwe archeologische ontdekkingen bevestigen de oude connectie van Israël met het Joodse volk

Een embleem van een menora uit de 2de eeuw na Christus uitgehouwen in de steen, in een structuur in het Beit She’arim National Park, een archeologische vindplaats in Beneden-Galilea. (Doron Horowitz/Flash90)

De staat Israël is misschien pas 74 jaar oud, maar het land Israël bevat duizenden jaren aan geschiedenis. Elk jaar ontdekken archeologen die bij opgravingen in het hele land werken, oude vindplaatsen en artefacten die ons helpen de rijke geschiedenis van zowel het land als zijn bewoners beter te begrijpen.

Hieronder volgt een lijst van de top 10 archeologische vondsten van juni 2021 tot vandaag:

1. Mozaïek met Debora en Yael die de Kanaänitische koning Sisera verslaan

Dit mozaïek, ontdekt op de plaats van een 5e-eeuwse synagoge in de Galilese stad Huqoq, beeldt het bijbelse verslag uit van de nederlaag van de Kanaänitische koning Sisera door toedoen van de profetes Deborah, de militaire leider Barak en de oude heldin Yael.

Opgegraven door een team onder leiding van UNC Chapel Hill-professor Jodi Magness, is dit het nieuwste mozaïek dat is ontdekt op de oude synagogesite. Eerder ontdekte mozaïeken omvatten afbeeldingen van Jona en de walvis, de Israëlitische spionnen in Kanaän, de boog van Noach en de scheiding van de Rode Zee. Volgens Magness getuigen deze mozaïeken “van een rijke visuele cultuur en van de dynamiek en diversiteit van het jodendom in de laat-Romeinse en Byzantijnse periode.”

2. Overblijfselen van een middeleeuwse moskee gevonden in de noordelijke Negev-woestijn

Tijdens opgravingen in de noordelijke bedoeïenenstad Rahat in de Negev, ontdekten Israëlische archeologen een boerderij uit het Byzantijnse tijdperk in de buurt van een groep landgoedgebouwen met een moskee. De 1200 jaar oude landelijke moskee, met een muur die uitkijkt op Mekka, was groot genoeg om plaats te bieden aan tientallen moslimaanbidders.

Archeologen wijzen op deze site als bewijs van de veranderende demografie van de Negev-regio die gepaard ging met de Arabische verovering van de regio, waarbij de grotendeels christelijke bevolking langzaam werd vervangen door moslims die arriveerden van het Arabische schiereiland.

3. 2000 jaar oud Hasmonees aquaduct in Zuid-Jeruzalem

In de wijk Armon Hanetziv in Jeruzalem hebben Israëlische archeologen een 40 meter lang segment opgegraven van een 21 kilometer lang Hasmonean-aquaduct dat werd gebruikt om water uit het gebied van de Salomonspoelen bij Bethlehem naar de Tempelberg te brengen. Dit aquaduct, gebouwd rond 100 v.Chr., was bijna 2000 jaar in gebruik, tot de komst van de elektrische waterpomp aan het begin van het Britse mandaat.

Dit aquaduct is in de loop van de geschiedenis van Jeruzalem geëxploiteerd en door een Israëlische archeoloog gedefinieerd als ‘een echt historisch monument van de stad’.

4. Intacte 5.000 jaar oude kan uit de regio Qumran

Een Amerikaans-Israëlische wandelaar met een vriend in de regio Qumran, in de buurt van de Dode Zee,  ontdekte in maart 2022 een volledig intacte kleikruik. De 5000 jaar oude kruik werd ontdekt in een grot in het gebied waarvan bekend is dat het een grote verscheidenheid aan oude Joodse artefacten, waaronder de Dode Zeerollen.

Volgens Israëlische archeologen is de ontdekking van een compleet vaartuig uit de vroege bronstijd uiterst zeldzaam, en dit is misschien wel de eerste vondst in zijn soort in het gebied.

5. Overblijfselen van een muur uit het Eerste Tempeltijdperk in de stad David

Israëlische archeologen hebben de overblijfselen van een verdedigingsmuur langs de oostelijke helling van de Stad van David opgegraven . Door twee eerder ontdekte muurresten met elkaar te verbinden, wordt aangenomen dat deze muur met succes verschillende aanvallen op Jeruzalem heeft doorstaan ​​​​tijdens het tijdperk van de Eerste Tempel, voordat de Babyloniërs er uiteindelijk in slaagden door te breken en de heilige stad te plunderen.

Deze ontdekking hielp archeologen te bevestigen dat eerdere vondsten in hetzelfde gebied inderdaad dateren uit de Eerste Tempelperiode.

6. Bewijs van bierproductie in het land Israël, 7.000 jaar geleden

Een recente ontdekking door een team van Israëlische en Amerikaanse archeologen heeft uitgewezen dat de inwoners van het Land Israël al duizenden jaren bier produceren. Twee kleizeefjes – een uit het noorden van Galilea en een uit de Jordaanvallei – werden geanalyseerd door experts en er werd vastgesteld dat ze 7.000 jaar geleden werden gebruikt om bier te produceren.

Volgens archeologen die aan het project werken, is de consumptie van bier in deze periode een bewijs van de ontwikkeling van complexe sociale relaties door de mensheid.

7. “Rebel Coin” opgegraven door 11-jarige is mogelijk geslagen op de Tempelberg

Tijdens een reis naar het nationale park City of David, net buiten de muren van de oude stad van Jeruzalem, ontdekte een 11-jarig Israëlisch meisje een zilveren munt van 2000 jaar oud. De munt is aan de ene kant gegraveerd met de afbeelding van een beker samen met de woorden “tweede jaar”, en heeft aan de andere kant een gravure van het hoofdkwartier van de Hogepriester samen met de woorden “Heilig Jeruzalem”, geschreven in een oud Hebreeuws script.

De munt, die dateert uit de Grote Opstand tegen het Romeinse Rijk tussen de jaren 66 en 70 na Chr; zou op de Tempelberg zijn geslagen door priesters die sympathie hadden voor de zaak van de rebellen.

8. Dig at Yavne onthult hoe het leven er 2000 jaar geleden uitzag in het rabbijnse centrum

Een opgravingsproject door Israëlische archeologen op de historische plaats Yavne bracht het huis van een religieuze familie aan het licht, zoals blijkt uit de ontdekking van vaten die werden gebruikt om rituele reinheid te behouden. 

Op slechts enkele meters van dit huis bevond zich een nog belangrijkere ontdekking: een begraafplaats. Experts geloven dat de begraafplaats een joodse is en mogelijk de overblijfselen bevat van belangrijke rabbijnse figuren uit het einde van de Tweede Tempelperiode.

Na de vernietiging van de Tweede Tempel in 70 na Chr. werd Yavne het centrum van het Joodse leven tot de opstand van Bar Kochba 60 jaar later.

9. Klei fragment kan verband houden met de bijbelse rechter Gideon

Een fragment van een kruik dat in 2019 in de uitlopers van Judea is opgegraven , bleek onlangs te zijn gegraveerd met de Hebreeuwse naam “Yeruba’al”. Volgens deskundigen wordt de naam Yeruba’al in de Bijbel gebruikt als bijnaam voor de rechter Gideon, die 300 Israëlitische strijders naar de overwinning leidde tegen de Midianieten, zoals beschreven in het boek Richteren.

Hoewel Israëlische archeologen de potscherf hebben gedateerd in dezelfde tijdsperiode waarin de bijbelse Gideon zou hebben geleefd, weten ze niet zeker of dit fragment met hem of met een andere “Yeruba’al” te maken heeft, aangezien het werd gevonden op enige afstand van waar hij wordt geloofd. te hebben geleefd.

Hoe dan ook, dit aardewerkfragment is ook nuttig bij het volgen van de ontwikkeling van schrijfsystemen in het Land van Israël, 3000 jaar geleden.

10. Archeologen ontdekken bewijs van bijbelse aardbeving in Jeruzalem

Archeologen die in de Stad van David in Jeruzalem werken , hebben de overblijfselen blootgelegd van een gebouw uit de 8e eeuw voor Christus dat lijkt te zijn vernietigd door een natuurlijke gebeurtenis, hoogstwaarschijnlijk een aardbeving.

Volgens deskundigen is dit de eerste keer dat onweerlegbaar bewijs is gevonden voor aardbevingen waarnaar wordt verwezen in de bijbelboeken Amos, Jesaja en Zacharia. Afgezien van het bevestigen van het bijbelse verhaal, is deze ontdekking ook nuttig voor archeologen bij het dateren van vondsten in hetzelfde gebied.

Hoewel er voortdurende inspanningen worden geleverd om de band van het Joodse volk met het land Israël te ondermijnen , helpt de consequente ontdekking van oude Joodse artefacten en locaties in Israël niet alleen om de historische banden van het Joodse volk met hun land te versterken, maar helpt het ook om zowel geleerden als leken te informeren over de ontwikkeling van de Joodse gemeenschap in de regio in de afgelopen 3000 jaar.

Bronnen:

 • naar een artikel van Chaim Lax “New Archaeological Discoveries Confirm Ancient Connection of Israel to the Jewish People” van 11 juli 2022 op de site van The Algemeiner
 • meer over archeologische ontdekkingen op Brabosh.com in de rubriek Archeologie (292 artikelen)

Een gedachte over “Nieuwe archeologische ontdekkingen bevestigen de oude connectie van Israël met het Joodse volk

 1. En ondanks alle opgravingen….nog stééds géén bewijs van palestijns leven uit de verre historie.

  Géén palestijnse staat & géén palestijns leven en ‘als het kwaakt als een eend, loopt als een eend dan is het een eend

  Misschien zou het behulpzaam zijn dat alle “experts” die maar blijven hameren op al die “legitieme rechten van al die palestijnen op hun door Israel gestolen palestijnse gebieden, allemaal gebaseerd op de geschiedenis van het palestijnse volk”, toch eens hun mening bijstellen en beginnen met de waarheid te verkondigen.

  Er zijn geen palestijnse gebieden omdat er géén palestijnen waren/zijn

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.