Netflix brengt film uit over de raid van het Egyptische leger in 1948 op de kibboets Nitzanim

De film met het grootste budget van Israël tot nu toe, geïnspireerd op ware gebeurtenissen rond de dodelijke aanval van het Egyptische leger in 1948 op de kibboets Nitzanim, gaat vrijdag in première op Netflix.

“Image of Victory”, geregisseerd en geschreven door Avi Nesher, gaat over een Egyptische filmmaker die de veldslag op de kibboets van Nitzanim in beeld brengt.

De kibboets Nitzanim werd op 7 juni 1948 door Egyptische soldaten verwoest

De Slag om Nitzanim

Kibboets Nitzanim lag aanvankelijk in in het zuiden van Israël tussen Ashkelon en Ashdod in de duinen van Nitzanim in wat tegenwoordig de Gazastrook heet. De oprichters van de kibboets wilden vissers worden, dus kozen ze ervoor om zich te vestigen en vonden een kibboets aan zee.

Na de onafhankelijkheidsverklaring op 14 mei 1948 viel het Egyptische leger de nieuwe staat binnen en rukte op tot aan de ‘Ad Halom’-brug (Ashdod). Op 7 juni 1948 werd de kibboets Nitzanim aangevallen door het Egyptische leger, waarbij tanks en vliegtuigen werden ingezet.

Toen de verdedigers alle hoop verloren om de vijand af te weren, werd besloten zich over te geven. De plaatselijke commandant, Avraham Katzenstein, kwam naar buiten met zijn handen omhoog, een witte zakdoek bij zich.

Echter, Avraham werd prompt doodgeschoten door een Egyptische officier. De lokale seingever, Mira Ben-Ari, kwam ook naar buiten, doodde de Egyptenaar met haar pistool en werd zelf gedood, samen met haar commandant.

Tijdens de aanval op Nitzanim, werden alles samen 33 mensen gedood en meer dan 100 kibboetsleden en Israëlische soldaten gevangen werden genomen.

De in 1926 in Berlijn geboren Mira Ben Ari werd neergeschoten en gedood op 7 juni 1948 en naar de begraafplaats in Nitzanim gebracht

Mira Ben Ari werd een heldhaftige figuur omdat ze haar peuterzoon in veiligheid stuurde terwijl ze achterbleef om tegen de Egyptische troepen te vechten.

“Mira Ben Ari was een opmerkelijke vrouw en dit is een eerbetoon aan haar kracht en haar onverstoorbare individualiteit,” zei Nesher. “Ze was een persoon met een ongewone vitaliteit die het beste in de mensen om haar heen naar boven bracht, en leefde op haar eigen voorwaarden… een werkelijk buitengewone ziel.”

“Deze jonge mannen en vrouwen van beide kanten vallen ten prooi aan de agenda van hun superieuren en zij moeten de werkelijke kosten van het conflict dragen”, vervolgde hij.

“Image of Victory” won drie overwinningen bij de Ophir Awards 2021 na het ontvangen van 15 nominaties. Het drama is geproduceerd door Ehud Bleiberg (The Band’s Visit”), wiens eigen vader een melkveehouder was in de kibboets, en de  sterren Joy Reiger (“Vierges”), Amir Khoury (“Fauda”) en Ala Dakka (“Fauda”) .

Bekijk de trailer voor “Image of Victory” hieronder.

Nitzanim na de veldslag

De overgave van de strijders van Kibboets Nitzanim was destijds en fel bediscutteerde kwestie, met prominente figuren zoals de voormalige getto-verzetsleider Abba Kovner die hun acties bekritiseerde. 

Een commissie om de zaak te onderzoeken, gevormd door de toenmalige chef van staf Yaakov Dori, concludeerde dat de acties van de Nitzanim verdedigers heldhaftig waren.

Na de oorlog werd de kibboets ongeveer 2 km naar het oosten verplaatst en kwamen immigranten uit Zuid-Amerika, met name Argentinië, erbij.

Yitzhak Pundak, de lokale Givati-commandant die tot op dat moment zijn hele leven lang berouw had gehad over de afloop van de gevechten en op 27 augustus 2017 op 104-jarige leeftijd overleed, werd op zijn verzoek samen bij de gesneuvelden op Kibboets Nitzanim begraven.

Plaatjes hierboven en onder: Mira Ben Ari en 2 andere vrouwen worden vandaag erkend als heldinnen en worden herdacht met een standbeeld gemaakt door Shoshana Hefetz getiteld ‘Vechtende Vrouwen’, monument dat zich bevind op Route 4 tussen Ashkelon en Ashdod.

Bronnen:

  • naar een artikel van Shiryn Ghermezian “Israel’s Biggest-Budget Film About Egyptian Army’s 1948 Raid on Kibbutz Streams on Netflix” van 14 juli 2022 op de site van The Algemeiner
  • een artikel op deze blogZeventig jaar geleden: De Slag om de kibboets van Nitzanim” van 18 november 2018
  • naar een artikel van Ron Traub “Israeli Attractions: The Battle of Kibbutz Nitzanim” van 15 mei 2018 op de site van MIDA
  • naar een artikel Meir Turgeman “‘Tell Danny that he had a mother’ – Wireless operator Mira Ben Ari was killed after shooting an Egyptian officer to death in the Battle of Nitzanim in June 1948” van 17 april 2018 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.