Lapid & Biden: tweestatenoplossing garandeert een democratische joodse staat

President Joe Biden houdt een gezamenlijke persconferentie met premier Yair Lapid in Jeruzalem, 14 juli 2022.

De kop op de Arabische nieuwswebsite Al-Quds (15 miljoen volgers) schreeuwde het op donderdag uit: “Biden en Lapid: wij steunen de tweestatenoplossing en vrede in de regio.”

Dit was de doorbraak waar de Arabieren op hebben gewacht sinds Benjamin Netanyahu’s Bar Ilan-toespraak op 14 juni 2009, toen hij diens bereidheid uitte om naast Israël een Palestijnse staat te accepteren, op voorwaarde dat

 • Israël als een Joodse staat wordt erkend; 
 • een oplossing voor de kwestie van Palestijnse vluchtelingen buiten Israël; 
 • demilitarisering van de toekomstige Palestijnse staat; 
 • verdedigbare grenzen voor Israël; 
 • en Jeruzalem blijft de verenigde hoofdstad van Israël.

Op 14 juli 2022 nam een ​​andere Israëlische premier de bal verder in de richting van de doelpalen. 

Yair Lapid zei in antwoord op de vraag van een journalist op een persconferentie in Jeruzalem met president Biden: “Ik ben niet van gedachten veranderd over de kwestie van de twee staten. De tweestatenoplossing is een garantie voor een democratische staat met een Joodse meerderheid.

President Biden steunde maar al te graag de bereidheid van Lapid om een ​​tweestatenoplossing naar voren te schuiven. Biden riep op tot een “duurzame onderhandelde vrede tussen de staat Israël en het Palestijnse volk”, en drong erop aan dat Israël “een onafhankelijke, democratische Joodse staat moet blijven”, en “de beste manier om dat te bereiken blijft een tweestatenoplossing.”

Natuurlijk benadrukte Lapid dat “we nooit een centimeter van onze veiligheid zullen inleveren. We zijn verplicht om bij elke stap voorzichtig te zijn. Maar tegen elk land, elke natie die vrede en normalisatie met ons wil, zeggen we: Ahalan wasahalan, shalom, welkom.

Het was een vreemde woordkeuze, een combinatie van centimeters en veiligheid. Wordt veiligheid gemeten op afstand? Let wel, Lapid zei niet vierkante centimeters veiligheid, wat zou hebben geleid tot territoria – bezet of bevrijd, kies maar. 

Hij gebruikte afstand om de veiligheid te meten, wat suggereert dat er een goede plek is met precies de juiste afstand om aan de veiligheidsbehoeften van Israël te voldoen en toch een vredesakkoord met de PA-Arabieren mogelijk te maken.

De reden dat ik Lapid’s toespraak nitpick, is dat de man vroeger een carrière had als columnist voor de grootste krant van het land. Hij is een man van woorden, en hij heeft die vreemde combinatie van centimeters en veiligheid niet zonder doel opgenomen.

Al Quds was opgetogen over de uitspraken van beide mannen. Ze vonden het vooral geweldig toen Biden zei: “We willen een duurzame vrede tussen Israël en de Palestijnen bereiken… Israël moet een democratische Joodse staat blijven, en het beste daarvoor is de tweestatenoplossing voor twee volkeren.”

Biden zei: We willen een duurzame vrede tussen Israël en de Palestijnen bereiken… Israël moet een democratische Joodse staat blijven, en het beste daarvoor is de tweestatenoplossing voor twee volkeren.

Eerlijk gezegd stond de tweestatenoplossing niet centraal in de persconferentie van donderdag. Biden en Lapid waren veel meer bezorgd over de nucleaire dreiging van Iran en over het aanstaande bezoek van de Amerikaanse president aan Saoedi-Arabië, wat, zoals Biden het uitdrukte, de eerste keer zou zijn dat een Amerikaanse president rechtstreeks van Tel Aviv naar Saoedi-Arabië vliegt. Biden zal de wereldeconomie moeten redden tijdens dit bezoek, en de Saoedi’s zullen een taaie menigte zijn.

Maar ik ben bang dat de tweestatenoplossing donderdag weer tot leven kwam, bijna 13 jaar op de dag nadat Netanyahu haar de meest recente goedkeuring had gegeven door een Israëlische premier.

Aan de andere kant hoorde ik iemand in een Israëlische radionieuwsshow zeggen dat Biden twee dagen met de Israëli’s, twee dagen met de Saoedi’s en 45 minuten met de Palestijnen doorbrengt. Klein comfort.

Bronnen:

 • naar een artikel van David Israel “Lapid & Biden: Two-State Solution Guarantees Democratic Jewish State” van 14 juli 2022 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Lapid & Biden: tweestatenoplossing garandeert een democratische joodse staat

 1. The best show in town, met veel Joods sentiment voor de Joodse kiezer in de VS bij de aankomende verkiezingen in november.

  De oude Biden heeft de jonge leiders in Israel een lesje diplomatie gegeven.

  Veel praten maar niets zeggen & veel lachen maar niets geven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.