We kunnen antisemitisme niet blijven minimaliseren

Opnieuw worden de Verenigde Staten geconfronteerd met afschuwelijk wapengeweld door toedoen van een duidelijk gestoord, gewelddadig persoon. 

De aanslag in Highland Park op 4 juli was een tragische gebeurtenis, maar in plaats van een gesprek op gang te brengen over het feit dat opnieuw een overwegend joodse wijk het doelwit was, minimaliseren de media actief het antisemitische aspect van deze aanval en de aanvaller.

Dit is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. We zagen een soortgelijk fenomeen bij de gijzelingsaanval in Colleyville. Het is onaanvaardbaar dat anno 2022 antisemitisme als motief voor terreur nog steeds wordt geminimaliseerd.

Ondanks het feit dat antisemitisme en zelfs gewelddadige antisemitische aanvallen sterk toenemen in de VS, zowel in gemeenschappen als op campussen, zijn de media er niet in geslaagd de punten met elkaar te verbinden. 

Na de gijzelingscrisis in Colleyville, waarbij een terrorist tijdens religieuze diensten Joden in een synagoge gijzelde, weigerden de reguliere media herhaaldelijk de antisemitische aard van de aanval op te merken en besteedden ze in plaats daarvan uren aan het bespreken van mogelijke motieven, waarbij ze negeerden dat het de rabbijn was die de Joodse gijzelaars hielp te ontsnappen en niet de FBI.

Diezelfde terrorist had ook antisemitische en samenzweerderige opmerkingen over joden gemaakt, zijn solidariteit betuigd met virulente en gewelddadige antisemitische terroristen en had eerder geprobeerd een synagoge binnen te gaan. Toch hebben de internationale media, waaronder AP, BBC, CNN, Fox News en MSNBC, de Joodse gemeenschap met gas bestoken en beweerden dat er geen duidelijk motief was.

Blijkbaar zijn er geen lessen geleerd, want vandaag doen de media hetzelfde met betrekking tot de schietpartij in Highland Park. Highland Park is voor 50% Joods (ondanks het feit dat de Amerikaanse volkstelling de Joodse gemeenschap als blank vermeldt – een geheel andere kwestie die tegenwoordig bijdraagt ​​aan antisemitisme) en het is een bloeiende Joodse gemeenschap die geen onbekende is voor Jodenhaat.

Slechts een paar jaar geleden moest de plaatselijke middelbare school jaarboeken terugroepen vanwege antisemitische citaten die door verschillende studenten werden vermeld en enkele maanden geleden werd de buurt overspoeld met antisemitische flyers.

Hoewel de aanval niet zo duidelijk was als de gijzelingsaanval in Colleyville, is er duidelijk bewijs dat de schutter antisemitisch geweld aanhangt, evenals haat tegen vrouwen en zwarten. Toch richtte hij zich niet op vrouwen of een zwarte gemeenschap, maar op een overwegend joodse gemeenschap.

De schutter had eerder ook geprobeerd een plaatselijk Chabad te bezoeken tijdens Pesach en had ook geprobeerd een andere synagoge in het gebied te bezoeken. Vrijwilligers bij de synagoge zeiden: “hij was absoluut de synagoge aan het opmeten.” Hij was actief op een Discord-chat met de titel ‘SS’ en had gezien dat hij een Heil Hitler-groet bracht aan lokale demonstranten.

En toch, in plaats van de feiten ter plaatse te vertegenwoordigen, hebben de media de schutter beschreven als iemand die “Afro-Amerikanen, mensen die getroffen zijn door dakloosheid, vrouwen en mensen die geassocieerd worden met het jodendom” kwaad wilde doen of vermoorden. Is het echt zo moeilijk om Joden te zeggen?

Deze onwil om een ​​schop een schop te noemen maakt deel uit van het grotere probleem van antisemitisme in de wereld, vooral in Amerika: Joden zijn niet de slachtoffers die de wereld leuk vindt.

Dit is de reden dat ondanks het feit dat antisemitische haatmisdrijven mijn hele leven bovenaan de FBI-lijst van religieus gemotiveerde haatmisdrijven in Amerika hebben gestaan ​​– met meer dan het dubbele van elke andere religieuze minderheid – Joden worden nog steeds verdreven uit ruimtes waar minderheden werken om te vechten onderdrukking.

Pogingen om van onderwerp te veranderen

Dit is ook de reden dat we in de nasleep van de schietpartij in Highland Park, in plaats van discussies over antisemitisme in Amerika, een discussie zagen over de vraag of Anne Frank al dan niet een trendy blank privilege had op Twitter.

Waarom zijn Joden het doelwit? Omdat ze een minderheid zijn die boven haat is uitgestegen, die op veel gebieden is geslaagd buiten de kleine 2% van de Amerikaanse bevolking en vooral omdat het gemakkelijk is toe te geven aan de eeuwenoude haat tegen antisemitisme. Blijkbaar is het voor de media te ingewikkeld om te erkennen dat Joden zowel een historisch onderdrukte minderheid zijn die boven verwachting is geslaagd, maar ook dat ze vandaag de dag geconfronteerd worden met enorme vervolging en haat.

We zijn minder dan 100 jaar geleden sinds de Holocaust, maar op de een of andere manier zijn Joden geen interessante slachtoffers meer. Is Joods bloed niet belangrijk genoeg om de krantenkoppen te halen? Zijn de bedreigingen tegen Joodse gemeenschappen wereldwijd niet genoeg voor de clickbait van de media?

Het is tijd om de flagrante, antisemitische berichtgeving op te roepen die dekking biedt voor de stijgende golf van antisemitisme in de VS en daarbuiten.

Bronnen:

  • naar een artikel van Emily Schrader “We cannot continue to minimize antisemitism” van 11 juli 2022 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “We kunnen antisemitisme niet blijven minimaliseren

  1. Antisemitisme…..het ziekelijke virus dat héle maatschappijen vergiftigd en uiteindelijk ten onder laat gaan.

    De “intelligentia” van vandaag heeft dit nog stééds niet geleerd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.